Har du prøvet at have ondt ude ved en arbejdsgiver?
Den besked fik Mette Bækgaard, som lider af kroniske smerter, på et rehabiliteringsmøde med jobcentret i Brønderslev i Nordjylland.
- Jeg var rystet. Der rykkede en masse tårer op med det samme og jeg måtte bide mig i tungen, siger Mette Bækgaard til Avisen.dk.
Ramt af køkken på 200 kg
Mette Bækgaard har haft kroniske smerter, hovedpine og fastlåsninger i kroppen, siden hun i april 2015 var udsat for en arbejdsulykke. Hun var ansat som produktsælger, hvor hun blandt andet stod i forskellige stormagasiner og dagligvarebutikker og fremviste varer i et transportabel køkken, der blev sat op.
En dag fik det galt - Mette Bækgaard og hendes kolleger var ved at læsse et rullende køkken op på lastbilen, da hjulene på køkkenet knækkede og Mette Bækgaard fik køkkenet, som vejede 200 kilo, ned over sig. Som konsekvens får hun skader på venstre skulder, arm og nakken.
I første omgang håbede hun på at kunne blive på arbejdsmarkedet, men efter flere år med fysioterapi, ergoterapi og smertestillende medicin tror hun ikke længere, at det er realistisk. Efter syv måneder på sygedagpenge røg hun på kontanthjælp, hvor det blev vurderet, at hun var for syg til at blive sendt ud i eksempelvis aktivering.
Her læsser Mette Bækgaard og hendes kolleger et af de rullende køkkener af. Det køkkenmodul, som ramte Mette Bækgaard, var et nummer større end dem på billedet. Foto fra sagsmappen brugt med tilladelse fra Mette Bækgaard.
Hjælp til hårvask og toiletbesøg
På en dårlig dag har 43-årige Mette Bækgaard så mange smerter, at hendes samlever eller voksne datter er nødt til at skære hendes mad ud i stykker til hende, vaske hendes hår og knappe hendes bukser op, når hun skal på toilettet.
Alt bevægelse gør smerterne værre - selv det at sidde som passager i en bil forværrer hendes tilstand. Hvis hun skal noget én dag, må hun ofte være sengeliggende i flere dage efter. Nakken låser og skulderbladet hæver op, så det trykker mod hendes lunger og gør det svært for hende at trække vejret.
Nerverne i venstre side er beskadiget, der er nedsat muskelstyrke og følelsesforsyrrelser. Derudover har hun nedsat korttidshukommelse og koncentrationsbesvær.
"Jeg har behov for hjælp bare for at eksistere"
Mette Bækgaards egen læge, en speciallæge i reumatologi og specialister på Smertecentret har vurderet, at Mette Bækgaard selv med skånehensyn ikke vil kunne arbejde igen, idet der ikke er nogen behandling mod smerterne, der hjælper. Kommunens egen ergoterapeut har vurderet, at hendes daglige funktionsevne er på mellem 30 og 45 minutter om dagen.
Alligevel mener Brønderslev Kommune, at hun kan komme tilbage på arbejdsmarkedet.
- Jeg kan slet ikke se, hvordan de tror, de kan hente en arbejdsevne hos mig, når jeg ikke engang kan klare mig selv. Jeg har behov for hjælp bare for at eksistere, siger Mette Bækgaard.
"Du kunne også have ondt ude ved en arbejdsgiver"
Hun havde håbet på en førtidspension, da hun skulle til møde med rehabiliteringsteamet den 10. januar i år. I stedet blev hun tildelt fem års ressourceforløb, og til mødet spurgte virksomhedskonsulenten, om Mette Bækgaard havde prøvet at have ondt ude ved en arbejdsgiver.
- Jeg kan ikke lade være med at tænke. Du siger, at du har fysisk ondt uanset hvad. Så sådan sat lidt på spidsen, så har du ondt der hjemme. Du kunne også have ondt ude ved en arbejdsgiver, siger virksomhedskonsulenten på mødet, som Avisen.dk har hørt lydoptagelser af.
- Men har du prøvet det, Mette? Det der med at have ondt ude ved en arbejdsgiver? fortsætter virksomhedskonsulenten kort efter.
- Jeg bliver så harm. Jeg troede, at sådan et møde handlede om at finde realistiske løsninger, ikke sætte ting på spidsen, siger Mette Bækgaard, som efterfølgende klagede over virksomhedskonsulenten - en klage, der dog ikke kom noget ud af.
"Noget af det mest modbydelige"
Men har hun ikke ret i, at du godt ville kunne sidde på en arbejdsplads og have ondt?
- Jeg ville godt kunne sidde der, men til hvad nytte? Jeg ville ikke kunne lave noget overhovedet.
Hvad er forskellen på om du har ondt hjemme eller på en arbejdsplads?
- Noget af det mest modbydelige er at have så stærke smerter, og så være ude blandt andre mennesker, man ikke kender ret godt, imens. Når man er hjemme kan man jo gemme sig lidt inde bag sine egne fire vægge. Jeg ved også, at det vil forværre mine smerter at komme ud, for de bliver værre, hver gang jeg skal noget. Der skal så lidt til. Nogle gange går der flere uger bagefter, hvor jeg har svært ved at trække vejret.
Men hvis det nu er det, der skal til for at teste din arbejdsevne?
- Jeg har ikke lyst til at påføre mig selv den slags smerter bare for at bevise, at jeg ikke kan mere. Det burde ikke være nødvendigt, når de kan se i mine lægepapirer, at der ingen funktionsevne er, siger Mette Bækgaard til Avisen.dk.
Hun tilføjer, at hun gerne ville arbejde, hvis hun bare kunne.
- Jeg hader den her situation. Man lever ikke godt på kontanthjælp, på trods af, hvad visse politikere siger. Og jeg savner at føle mig nyttig. Det er heller ikke sjovt, at jeg skal bede min mand, som arbejder mellem 13 og 15 timer hver dag, om at klare næsten alt i hjemmet også. Det er svært at føle, at man har en personlig værdi, når man slet ikke kan bidrage med noget, siger hun.
Kommunen: Det var ikke sådan ment
Ifølge Brønderslev Kommune er udtalelsen på jobcentermødet taget ud af sammenhæng og ikke tiltænkt sådan, som Mette Bækgaard opfattede den.
- Vi beklager, hvis hun har haft en dårlig oplevelse. Vi arbejder meget på en god dialog med borgeren, og der skal vi selvfølgelig også være opmærksomme på, hvordan vi kommunikerer og hvordan borgeren kan opfatte det, siger Vibeke Holler, som er beskæftigelseschef i Brønderslev Kommune, til Avisen.dk.
Hvad der præcist blev ment med kommentaren kan hun dog ikke sige, eftersom hun ikke selv medvirkede på mødet.
Deltagerne på rehabiliteringsmødet var bekendt med, at Mette Bækgaard optog mødet. Avisen.dk har hørt optagelsen og har indsigt i Mette Bækgaards journal og lægepapirer.