Regeringens stort anlagte sundhedsreform er på vej. Men regeringen holder kortene tæt ind til kroppen forud for reformen, der er den største på området i over 10 år.
Det fik i oktober fem af fagbevægelsens formænd til at skrive et åbent brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
"Vil du udarbejde en landbrugsreform uden først at drøfte den med landmændene? Nej, vel?", lød det blandt andet i brevet.
Noget tyder på, at statsministeren læste avis den dag. For mandag eftermiddag er formændene indbudt til kaffe og et møde på Marienborg. Blandt de indbudte er Dansk Sygeplejerråd. Formand Grete Christensen ser frem til mødet og er positiv over, at statsministeren vil lytte til de faglige organisationer.
- Vi vil gerne høre statsministeren, hvorfor han tænker en strukturel reform er vigtig lige nu, hvor vi synes indholdsdelen er bedre at have for øje. Der skal kigges på antal medarbejdere, arbejdsopgaver, hvordan man udnytter faggrupperens kompetencer og på at få uddannet nok, siger Grete Christensen til Avisen.dk.
Dansk Sygeplejeråd håber, at dagens møde er starten på en proces, der inddrager fagbevægelsen mere i arbejdet med reformen. Samme håb har man hos FOA, fortæller formand, Mona Striib.
- Jeg forventer, at statsministeren vil lytte til de sundhedsfaglige organisationernes bud på, hvordan man får løst sammenhængs-udfordringerne. Vi er i knæ, og der er meget travlt. Den arbejdsintensitet, medarbejderne har, ser vi meget alvorligt på. Arbejdspresset går udover fagligheden og sygefraværet, siger Mona Striib til Avisen.dk.
- Der skal kigges på antal medarbejdere, arbejdsopgaver, hvordan man udnytter faggrupperens kompetencer og på at få uddannet nok, lyder det fra sygeplejerskernes formand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
21 nye sundhedsfællesskaber
At der kan være større strukturelle ændringer på vej i det danske sundhedsvæsen, løftede statsministeren lidt af sløret for i sin åbningstale i Folketinget i oktober. Her kom det frem, at regeringen ønsker at oprette 21 nye 'sundhedsfællesskaber' centreret omkring lokale sygehuse rundt om i landet.
Fællesskaberne skal bygge bro mellem sygehuse, kommune og praktiserende læge, lød det fra statsministeren. Men at ændre på strukturen er langtfra den bedste løsning, lyder det fra fagbevægelsen.
- Det ville bekymre mig meget, hvis man fjerner demokratiseringen i regionerne, og det så skal være professionelt styrede selskaber, der overtager. Det er helt åbenlyst, at vi har nogle udfordringer med at få de regionale og kommunale led i samspil. Men det skal ikke være borgerne og medarbejderne, der skal tages som gidsel på grund af det, siger Mona Striib.
Forud for sundhedsreformen har Lars Løkke Rasmussen også gjort det klart, at regionerne ikke nødvendigvis bliver fredet i forbindelse med reformen.
Den løsning håber FOA-formand, Mona Striib, ikke kommer på tale.
- Man skal passe på med at ville detailstyre og vedtage pakker, som så skal løses indenfor de rammer, vi kender i dag. Der kommer flere behandlinger og patienter i fremtiden, og det skal der være ressourcer til. Svaret er ikke at nedlægge regionerne og så tro, alt bliver godt, siger Mona Striib.