Har du kørt med den kontroversielle kørselstjeneste Uber i København? Så er en god bid af din betaling endt i skattely i stedet for i den danske statskasse.
For med en snedig model har Uber sikret sig, at de stort set ikke bliver beskattet noget sted i verden. Efter en Uber-tur i København bliver pengene betalt direkte til Uber BV i Holland, selvom Uber har en afdeling i Danmark. Herefter sendes 80 procent til chaufføren, mens Uber sender resten til skattelyet Bermuda.
Med den konstruktion slipper Uber for at betale skat af den kørsel, de formidler i Danmark. Det forklarer Niels Johannesen, der er ph.d. i økonomi samt lektor og skattely-forsker ved Københavns Universitet.
- Uber opnår, at de 20 procent af værdien, som er skabt af deres teknologi, stort set ikke bliver beskattet noget sted overhovedet. De får flyttet stort set hele det overskud, som teknologien genererer, ud af landet og videre til Bermuda, hvor skatten er nul, siger Niels Johannesen.
Der er to debatter om skat og Uber. Den ene handler om Ubers brug af skattely. Den anden handler om, hvorvidt Ubers chauffører betaler skat. Uber foreslog onsdag en studehandel, hvor de gerne ville udlevere oplysninger til SKAT, hvis der til gengæld blev vedtaget politiske reformer, der legaliserede Uber.
UDVID
Kritik: Uber lukrerer på fælles værdier
I organisationen Oxfam IBIS arbejder man først og fremmest med fattigdomsbekæmpelse. En central del af den kamp er også kampen mod skattely. Derfor får Ubers skattemodel kritik af Lars Koch, politisk leder og skattely-ekspert i Oxfam IBIS.
- De tjener penge på, at vi for eksempel har gode veje, trafiklys og anden infrastruktur. Men de løber fra den regning, der ellers skulle betale vores fælles værdier, siger Lars Koch.
Han kalder Ubers skattemodel for "meget aggressiv".
- Det er simpelthen skattetænkning 2.0. Hvis en virksomhed vil minimere deres skattebetaling, er udfordringen normalt at flytte overskuddet fra Danmark og til et skattely. Men her bliver pengene betalt direkte til et hollandsk selskab, som så er ejet videre ud på Bermuda. Det er en meget aggressiv form for skatteplanlægning, siger Lars Koch.
Mindre skat end en pædagog
I en vis forstand betaler Uber faktisk skat her i landet. Det gør de via deres danske selskab, Uber Denmark ApS, som betalte 52.140 kroner i skat sidste år. Det svarer cirka til halvdelen af, hvad en pædagog betaler.
Men den danske afdeling står kun for blandt andet support og markedsføring. Det er derfor reelt ikke dem, der formidler turene og heller ikke dem, der modtager betalingen for dem. Derfor siger regnskabet i Ubers danske afdeling ikke direkte noget om omsætning for Ubers kørsel i København.
Efter en Uber-tur i København trækkes pengene direkte fra Uber BV i Holland og dermed udenom danske skattemyndigheder.
Ingen udsigt til skat
Både fagbevægelsen og flere politikere har forlangt, at Uber skal betale skat i Danmark. Men på den korte bane er der ikke udsigt til, at det kan lade sig gøre, så længe man som Uber-kunde formelt set handler med B.V. i Holland.
For på grund af EU-reglerne om kapitalens fri bevægelighed, må Danmark slet ikke beskatte en betaling, der flyder fra Danmark til Holland, forklarer Niels Johannesen fra Københavns Universitet.
- Uber og mange andre selskaber udnytter så, at der i Holland er forskellige muligheder for at omgå de værnsregler, der er. Det gør det muligt at flytte royalty-betalingen skattefrit til for eksempel Bermuda, forklarer Niels Johannesen.
Taxibranchen: Et spørgsmål om samvittighed
I Dansk Taxi Råd vil direktør Trine Wollenberg ikke kalde Ubers skattemodel for decideret unfair konkurrence.
- Men taxiselskaberne er bundet af, at de ifølge loven skal have et bestillingskontor i Danmark. De har ikke mulighed for at lave den konstruktion, Uber har. Ser vi på bundlinjen, så er der en skæv konkurrence, for taxiselskaber og vognmænd betaler jo skat i Danmark, siger hun.
En ny taxilov skal dog ikke skele til virksomhedernes skatteforhold. Den slags bør ordnes i skatteloven, mener Trine Wollenberg.
- Men man skal sikre, at de, der ønsker at drive taxivirksomhed eller formidle taxiture, er omfattet af et ens regelsæt. I sidste ende er det så op til virksomhedens egen samvittighed, om de ønsker at bidrage til det danske samfund, eller om de vil sende det hele ud af Danmark, siger hun.
Uber: De andre gør det også
Selvom både politikere, fagbevægelsen og taxibranchen kritiserer Ubers brug af skattely, mener selskabet ikke selv, at der er noget bemærkelsesværdigt ved deres selskabsskat.
- Som vi tidligere har kommenteret, så er strukturen for vores selskabsskat nok det mindst innovative ved Uber: Det er den gængse tilgang, som de fleste multinationale selskaber benytter sig af, skriver selskabet i en mail til Avisen.dk
De pointerer også, at pengene går til at investere i at udbrede tjenesten.
- I dag er spørgsmålet om selskabsskat omstridt, fordi Uber i modsætning til mere modne og højt rentable amerikanske virksomheder fortsat investerer kraftigt i at udbrede vores service over hele verden, skriver Uber i en mail.