Alternativet har overrasket de politiske kommentatorer ved at lægge spærregrænsen bag sig. Det nye parti står lige nu til at få syv mandater i Folketinget i både Altingets og Berlingskes vægtede gennemsnit af meningsmålingerne.
Valgforsker Søren Risbjerg Thomsen har for Altinget set på, hvordan mandaterne fordeler sig i landet. Og de syv kandidater, Alternativet står til, kommer fra hele landet.
Hvem, der bliver valgt ind i for partiet, afhænger af det personlige stemmetal. Men spidskandidaten har en klar valgteknisk fordel.
De mest sikre mandater til Alternativet ser ud til at være i storkredsene København, Nordsjælland, Sjælland og Østjylland. Her er spidskandidaterne:
Uffe Elbæk

Stiftede Alternativet i 2013 efter han i 2012 havde forladt posten som kulturminister for Det Radikale Venstre. Visionen for partiet var fra starten at sætte bæredygtighed øverst på dagsordenen og skabe en ny politisk kultur, hvor alle kan blande sig og udvikle de politiske ideer.
Han har tidligere stået i spidsen for kulturprojektet Frontløberne og for uddannelsen KaosPiloterne og har også været radikalt byrådsmedlem i Århus.
Stiller op i København.
Josephine Fock

Er Alternativets ordfører for økonomi, finans og arbejdsmarked. Hun er chef for OAO, Offentligt Ansattes Organisationer og har i den stol blandt andet forhandlet overenskomster med de skiftende finansministre.
Josephine Fock er uddannet jurist og har været næsten hele sit arbejdsliv i fagbevægelsen. Hun vil arbejde for at få indført en basisydelse uden modkrav som erstatning for kontanthjælpen og for mindre kontrol i den offentlige sektor.
Stiller op i Østjyllands Storkreds.
Christian Poll

Til daglig arbejder han med miljøpolitik i Danmarks Naturfredningsforening. Som mange andre af partiets kandidater er omstillingen til et bæredygtigt samfund hans mærkesag. Christian Poll er uddannet ingeniør og bor med sin familie i Birkerød, hvor han også spiller musik og dyrker grøntsager.
Stiller op i Nordsjælland.
Rasmus Nordqvist

Er blandt andet ordfører for iværksætteri, der er en af partiets mærkesager. Alternativet ønsker at gøre det meget lettere at starte sin egen lille virksomhed og vil især støtte iværksætteri med et bæredygtigt fokus. Det skal blandt andet ske gennem en 2-årig iværksætterydelse.
Rasmus Nordqvist er designer, har undervist i mode og været leder for Københavns mode- og designfestival. En af hans mærkesager er en målrettet indsats for at styrke iværksætteri i de traditionelle servicevirksomheder og i landområderne.
Han ønsker, at kulturen skal spille en mere central rolle i samfundet og være med til at løse konflikter.
Stiller op i Sjællands Storkreds.
De tre kredse, hvor Alternativet lige nu ser ud til også at få et mandat, er Vestjylland, Sydjylland og Københavns Omegn.
Det kan betyde valg til disse tre spidskandidater:
Ulla Sandbæk

Har tidligere haft en politisk karriere som medlem af Europaparlamentet for Folkebevægelsen mod EF og senere Junibevægelsen. Hun er sognepræst og Alternativets ordfører for asyl- og udenrigspolitik.
Flygtningepolitikken er Ulla Sandbæks mærkesag, og hun har selv forældremyndigheden over en uledsaget flygtningedreng.
Stiller op i Københavns omegns storkreds.
Kim Hyttel

Er musikproducer og har arbejdet med blandt andet Kim Larsen, Sort Sol og Johnny Madsen. Kim Hyttel er uddannet i musikvidenskab og er nu højskolelærer på Engelsholm Højskole. Han har desuden en terapeutisk praksis og har arbejdet i mange år med psykisk syge. Kulturpolitikken står øverst på hans dagsorden, og så vil han gerne gøre op med mediernes fokus på konflikter og konfrontationer.
Stiller op i Sydjylland
Sascha Qvortrup

Stiller op for at ændre den politiske kultur. ”Jeg oplever en længsel efter en politisk kultur, der er lyttende, oprigtigt tør gå i dialog og indrømme fejl,” skriver hun selv.
Sascha Qvortrup er vokset op i en præstegård i Vestjylland og har fire børn.
Stiller op i Midt- og Vestjylland