Her er køkken-brølerne, der gør dig syg
Sofie Stokholm/NP
Almindelige fejl i køkkenet kan gøre dig alvorligt syg, mens andre ikke er så farlige, som vi går og tror.
Forskere i Norge har analyseret nordmændenes madvaner ud fra en spørgeskemaundersøgelse med 2008 deltagere. Se mad-brølerne - og hvor farlige de er - her. Kilde:
videnskab.dk på baggrund af
forskning.no.
At optø kød på køkkenbordet. Den typiske fejl er, at vi har glemt at tage kød ud af fryseren til aftensmaden, og så skal det ellers gå stærkt - i stuetemperatur. Det er den hyppigste fejl, viser studiet. Foto: Colourbox
Det ideelle er at optø kødet i køleskabet. Men fejlen på køkkenbordet er dog ikke så slem, for der er ikke høj risiko for bakterievækst ved optøning på bordet i nogle få timer. Foto: Colourbox
Den næstmest almindelige fejl er, at folk ikke aner, hvad temperaturen i deres køleskab skal være. Omkring halvdelen ved det ikke, viser studiet. Foto: Colourbox
Temperaturen i køleskabet bør være mellem nul og fire plusgrader. Otte plusgrader kombineret med hyppig åbning af køleskabet giver god vækst til flere sygdomsfremkaldende bakterier. Foto: colourbox
Holdbarhedsdatoer - den tredje mest almindelige fejl er, at vi glemmer at tjekke holdbarhedsdatoen, spiser maden selv om den er udløbet eller ikke kender forskellen på 'mindst holdbar til og med' og 'sidste anvendelsesdato'. Foto: Wikimedia Commons
Mens maden ikke bør spises efter 'sidste anvendelsesdato', siger 'mindst holdbar til og med' kun noget om, hvornår kvaliteten er bedst, og maden bliver ikke nødvendigvis farligt at spise efter datoens udløb. Foto: AP/Keystone, Laurent Gillieron / POLFOTO
Se næste billeder