Sommer, sol og ferie går for flere haveejere hånd i hånd med havearbejde.
For selv om varmt vejr og familietid i sig selv er en anledning til afslapning, så er der flere ting, du kan gå i gang med i haven, hvis dine grønne fingre klør.
- Klip og nip visne blomster af eksempelvis stauder og roser. På den måde fremmer du, at de fortsætter med at blomstre, fortæller Anne Stine Bruun, der er landskabsarkitekt og havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.
Og mens du er godt i gang med havesaksen, kan du også beskære de blødende træer - herunder birk og valnød.
- Gør du det om vinteren, løber saften ud af dem. I august sker det ikke, fortæller Anne Stine Bruun.
Til gengæld er august måneden, hvor du skal lade gødningen blive i redskabsskuret.
- 1. august er der ikke flere planter, der skal have gødning ud over græsset - hvis det er noget, du gør, siger hun.
- Planternes vækst topper nemlig ved midsommer, og de er på vej i vinterhi. Gøder du dem, sker det ikke, og så kan du risikere, at nogle af planterne dør.
Noget andet, som udgør en risiko mod dine planter, er snudebiller, som laver "billetklip" i bladene.
Derudover kan dens larver også finde på at spise af rødderne på dine planter - her kan det især gå ud over rododendronbusken eller jordbærplanten, lyder det fra Anne Stine Bruun.
- Du kan bekæmpe snudebillen og dens larver med nematoder eller rundorme, som er mikroskopiske bakteriedræbende parasitter, siger hun.
Nematoder kan købes flere steder og skal blot opløses i noget vand, hvorefter de så vandes ud i haven.
I august er det også vigtigt at holde øje med sit drivhus.
- Væksten hos dine tomatplanter skal standses, hvis de er ved at nå toppen. Skær bladede af for at lys og luft kan komme ind til klaserne, så de modner, fortæller Anne Stine Bruun.
Det er også nødvendigt at være opmærksom på sommerens temperaturer. Fugt og varme giver nemlig risiko for svampesygdomme i drivhuset, fortæller haveekspert Berit Rørbøl fra Videncentret Bolius.
- Her er udluftning rigtig vigtigt. Det er sjældent nok med en åben drivhusdør, da der skal skabes cirkulation. Hav derfor to vinduer eller døre åbne, siger Berit Rørbøl.
I varmen fordamper der mere vand fra planterne, som øger luftfugtigheden i drivhuset. Du har måske mærket muren af tung luft, når du træder ind.
Det gør, at planterne mister vand og derfor skal have mere væske. Får de ikke det, er de ikke så modstandsdygtige over for svampeangreb, lyder det fra haveeksperten.
- Ligner det, at dine planter er tørkeramte, kan det være et tegn på infektion. Der kan komme hvide beglægninger, og frugterne kan se indsunkne ud, siger hun.
Hvis du har mange planter på for lidt plads, øger du risikoen for svampe, da det øger stillestående luft mellem planterne.
- Beskær derfor hårdt i planterne. Fjern noget af bladmassen, så du nedsænker fordampningen og skaber mere luft om resten.
/ritzau fokus/
Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus