Antallet af fattige asylansøgere, der ønsker at bo i et rigt land er næsten halveret på ti år.
Det viser en ny rapport fra FNs flygtningeagentur (UNHCR).
I 2001 var der næsten 620.000 asylansøgninger i 44 industrialiserede lande. I 2010 var tallet på 359.000. Det er et fald på 42 procent.
Mellem 2009 og 2010 faldt antallet med 5 procent.
Årsagen til faldet kender vi endnu ikke og må undersøges, siger UNHCRs Højkommissær António Guterres.
Måske skyldes det, at der er færre muligheder i mange fattige lande for at rejse og søge asyl. Eller måske skyldes det strammere migrationskontrol i asylmodtagerlandene.
Top 5 listen
De fleste asylansøgere (28.900) kommer fra Serbien inklusiv Kosovo. Det er en tredjedel mere end i 2009.
Herefter kommer Afghanistan, Kina, Irak, Rusland, Somalia, Iran, Pakistan, Nigeria og Sri Lanka.
USA er det land, der modtager flest asylansøgere, især fra Kina og Mexico. Derefter kommer Frankrig, hvor folk fra Serbien Rusland og Congo forsøger at få asyl. Det sidste tre lande på top 5 listen er Tyskland, Sverige og Canada.
I Danmark er trenden lige omvendt. Godt 5.000 søgte asyl i landet i 2010, det er 30 procent flere end i 2009. Sverige modtog seks gange så mange ansøgere sin Danmark og Norge to gange så mange.
De fleste asylansøgere i Danmark kommer fra Afghanistan, Irak og Syrien.
Fattige lande bærer byrden
Interessant nok, at det stadigt verdens fattige land, der bærer hovedansvaret for at huse flygtninge.
Et eksempel er Liberia, der selv kæmper for at komme på fode efter en blodig borgerkrig. I øjeblikket strømmer tusindvis af mennesker fra Elfenbenskysten ind over Liberias grænser.
UNHCR definerer en asylansøger som en person, der har søgt international beskyttelse, og hvis ansøgninger om flygtningestatus ikke er fastlagt. En person anses som flygtning, hvis han eller hun opfylder kriterierne i flygtningekonventionen fra 1951.
Dansk Røde Kors video om Ismael, en asylansøger fra Irak i Danmark.
To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.