Uacceptabelt, pinligt, forargende og uanstændigt.
Sådan lyder nogle af reaktionerne på Avisen.dk’s afsløring af, at københavnske brandmænd er blev brugt som forsøgspersoner til at teste deres eget sikkerhedsudstyr.
Udstyret var fra starten så dårligt egnet til ildebrande, at masker og åndedrætapparater kunne smelte under forsøg i brandhuse og afgive gasser, som brandmændene trak dybt ned i lungerne.
”Det er fuldstændigt uacceptabelt.” siger FOA’s formand, Dennis Kristensen, der kender dele af en rapport, der beskriver forsøgene.
"Vores medlemmer skal ikke være forsøgsrotter for producenter. Det svarer til, at bruge patienter til at teste medicin, fordi producenten ikke selv har undersøgt det."
Gas i indåndingsluften
Rapporten sammenfatter brandvæsenets egne beskrivelser af forsøg, deres brandfolk udførte.
Det handler om masker, der smeltede hul i, så røg og varme kunne trænge direkte ind til brandmanden.
Det handler om indåndingslanger, der afgiver gasser, og udstyr, der bliver stærkt ødelagt af varmepåvirkning – mens brandfolkene tester det.
Kombinationen af manglende viden om, hvordan apparatet ville reagere på varmepåvirkning gør det ”uanstændigt at sende mennesker ind” i de varme øvelseshuse, siger arbejdsmiljø- og sikkerhedskonsulent fra 3F Transportgruppe Kjeld Jensen.
”Det må under ingen omstændigheder ske mere end en gang. Vi kan alle kvaje os, men det er en forbrydelse af begå den samme fejl to gange,” siger Kjeld Jensen.
3F organiserer ikke brandmændene i Københavns Kommune, men har en holdning i spørgsmålet, fordi de organiserer brandfolk andre steder i landet.
Politiker: Arbejdsskader understreger alvor
Senere investerede Københavns Brandvæsen næsten seks millioner kroner i det ene af apparaterne. Det viser sig at give 12 brandfolk kronisk halsirritation. Tre fik astma og to allergisk irritativ eksem.
10 anmeldte arbejdsskader efter brug af apparatet, der ifølge arbejdsmedicineren, der undersøgte brandmændene, aldrig har været sikkert at anvende.
Medlem af borgerrepræsentationen i Københavns Kommune Rasmus Jarlov (K) er forarget.
”Arbejdsskaderne understreger alvoren. Det er en uacceptabel omgang med arbejdsmiljøet, siger Rasmus Jarlov.
"Pinligt"
Der skal være meget bedre styr på sikkerheden på en offentlig arbejdsplads, slår han fast:
”Det er pinligt, at der er brandmænd, der har fået alvorlige arbejdsskader ved at passe deres arbejde. Vi skylder selvfølgelig medarbejderne, at forholdene er i orden, og at de ikke bliver syge af at passe deres job.”
Både FOA og Rasmus Jarlov undrer sig over, at det skulle være så svært at undersøge, om udstyr smelter under en ildebrand, før man tager det i brug på brandfolk.
”Brandvæsenet skal stille strengere krav til de udstyr, der ankommer. Vores medlemmer kan godt være med til at teste, hvordan man bruger det i hverdagen – sgu ikke om, om det overhovedet er anvendeligt,” siger Dennis Kristensen.
"København skal ikke være udviklingsafdeling"
Ansvaret for forsøgene og indkøb hviler i første omgang på de ledere, der har truffet beslutningerne, men hele brandvæsenet og i sidste ende Københavns kommune bærer ansvaret for, at det har foregået, mener Rasmus Jarlov.
”Jeg forventer selvfølgelig også, at det politiske led får det her undersøgt og sørger for, at der ikke kan ske en anden gang. Hvis ikke de gør det på eget initiativ, skal vi nok følge op,” siger Rasmus Jarlov.
”Det er jo ikke meningen, at Københavns Brandvæsen skal være udviklingsafdeling for nyt udstyr for producenterne,” fastslår han.

Sikkerheden sejler på brandstationerne. Brandmænd presses på livsfarlige øvelser og må bruge forældet og farligt udstyr
Læs hele sagen her