Kan det være rigtigt, at vi skal have den samme folkepensionsalder for alle, når de kortuddannede dør tidligere end langtuddannede?
Nej, slår Dennis Kristensen fra fagforbundet FOA fast under et debatarrangement på Folkemødet på Bornholm.
- Det er den ultimative uretfærdighed, at der er så store forskelle i, hvor mange gode leveår folk har tilbage, når de trækker sig fra arbejdsmarkedet, siger han.
Tidligt ud på arbejdsmarkedet, tidligt tilbage
Under debatarrangementet blev der blandt repræsentanter fra erhvervslivet, fagbevægelsen og Folketing diskuteret, hvordan man sikrer, at alle borgere kan holde til et helt arbejdsliv.
FOA-formanden høstede klapsalver fra publikum, da han fastslog, at vi bliver nødt til at have en differentieret pensionsalder.
- Dem, der kommer tidligst ud på arbejdsmarkedet, skal også tidligere på pension, lød det fra Dennis Kristensen.
Han fortæller, at da folkepensionsalderen blev hævet til 68 år, mistede de kortuddannede et ud af tre gode leveår efter tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Akademikeren, der lever længere, mistede derimod kun et ud af syv gode leveår.
- Det siger noget om, hvor vigtig pensionsalder er, sagde Dennis Kristensen.
S: Regnstykket holder ikke
Den unge socialdemokrat Peter Hummelgaard, der sidder i Folketingets Beskæftigelsesudvalg, var også populær blandt publikum.
Han fortæller, hvordan hans mor, som er rengøringsdame og hans far, der er kuffertslæber, sandsynligvis ikke holder til at være på arbejdsmarkedet, til de når slutningen af tresserne.
- Regnstykket holder ikke. Der er kortuddannede, der simpelhen ikke kan holde til at blive på arbejdsmarkedet i så lang tid, vi kræver, erklærede Hummelgaard.

Peter Hummelgaard (S) fik klapsalver fra publikum, da han fortalte om sine visioner for arbejdsmarkedet. Foto: Maria Jeppesen
Og publikum hujede og klappede, da han beskrev, hvordan han, hvis han havde midlerne, ville opprioritere indsatsen i Arbejdstilsynet, indføre lægebesøg på arbejdspladserne og indføre en differentieret pensionsalder.
- Jeg tror, det er altafgørende, hvis folk skal nå at have en lykkelig tilværelse, den dag de træder ud af arbejdsmarkedet.