Mens it-giganten CSC og fagforeningen Prosa kæmper om at blive enige om en overenskomst for de ansattes løn og arbejdsvilkår, sparker fagforeningen nu en ny bold ind i spillet.
De øverste fem personer i Prosas ledelse har selv valgt at gå 20 procent ned i løn, mens konflikten står på.
For formandens vedkommende svarer det til en cirka 11.600 kroner lavere månedsløn (eksklusiv pension). Formandens løn er normalt 58.500 kroner.
Konflikten er lige nu gået i hårdknude. Næstformand Hanne Lykke Jespersen, der går 10.000 kroner ned i løn, siger, at Prosa vil sende et klart signal til de ansatte i CSC om, at Prosa vil acceptere lønnedgang for fagforeningens egen ledelse, hvis andre vilkår i de CSC-ansattes overenskomst kan fastholdes i den ene eller den anden form.
"Vi vil, i modsætning til CSC, gerne forhandle på alle forhold i overenskomsten. Vi vil forhandle løn og længde af tryghedsaftalen, men vi vinker ikke farvel til tryghedsaftalen," siger Hanne Lykke Jespersen.
Professor: Klogt træk
I over to år har konflikten mellem it-giganten CSC og fagforeningen Prosa stået på, uden parterne har kunnet komme overens om en aftale for de ansatte.
I selve forhandlingsforløbet mellem CSC og Prosa, ser det lige nu ud til, at de CSC-ansatte bliver tvunget til at gå ned i løn.
Derudover står CSC hårdt på et krav om at fjerne de ansattes tryghedsaftale ved fyring fuldstændig.
Professor Helge Søndergaard Hvid fra Roskilde Universitet har forsket i arbejdsmarked og fagforeninger i årtier. Han har aldrig set lignende træk fra nogen fagforeninger.
Han mener, det er et klogt træk af Prosa:
"De er midt i en konflikt, som kan blive meget stor og afgørende. Her sender fagforeningen nu et signal til deres egne medlemmer om, at de ikke er interesserede i at hytte deres eget skind."
Indsamling til strejkekasse
Hos Prosas modpart CSC er der ikke meget ydmyghed at spore over for strategien.
Pressemedarbejder Markus Bjørn Kraft siger, at Prosas interne lønforhold er deres egen sag, og det ikke vil påvirke forhandlingerne. Derfor ønsker CSC's ledelse heller ikke at udtale sig.
CSC valgte for nylig at lockoute 120 ansatte, altså forbyde dem at arbejde. Prosa har også tyet til en strejke, og fagforeningen har varsles en storstrejke med 400 ansatte til juni.
En af de CSC-ansatte, projektleder Steve Jørgensen, havde for nylig ti års jubilæum i virksomheden.
Kort efter fik han at vide, at han og en række kolleger skulle lockoutes. Det betyder, at han i en periode ikke må arbejde i CSC.
I øjeblikket får han derfor udbetalt sin løn fra sin fagforening Prosa. Fratrukket er ti procent, som lægges i en strejkekasse, til brug i en mulig storstrejke senere.
Blod, sved og tårer
Steve Jørgensen bakker op om hans fagforenings beslutning om selv at gå ned i løn:
"Det er et stærkt signal til os lockoutede, men også de andre ansatte, som enten ikke er omfattede af konflikten eller er nervøse for, hvordan aftalen kommer til at se ud, og om der er penge nok i strejkekassen. Prosa vil kæmpe med blod sved og tårer for en fornuftig aftale, kan jeg mærke."
Den CSC-ansatte håber snart konflikten slutter, så han kan gå på arbejde igen:
"Lad os ikke håbe, at ledelsen i CSC misbruger strategien til at kræve en endnu højere lønnedgang, end de allerede gør nu," siger Steve Jørgensen.
Kun midlertidig lønnedgang
Professor Helge Søndergaard Hvid siger, at dele af fagbevægelsen måske kunne være kritiske over for Prosa-toppens beslutning om selv at gå ned i løn:
"Det er jo fagforeningers største opgave at stå fast på alle medlemmernes rettigheder inklusive løn, så jeg kunne forestille mig, det vil falde nogen for brystet i fagbevægelsen," siger han.
Lønnedgang er om muligt et stærkt signal fra fagforeningen, men der bliver ikke tale om en permament lønnedgang til fagledelsen.
Prosa-toppen går nemlig kun 20 procent ned i løn, mens konflikten med CSC er i gang, oplyser næstformanden.
Næstformand i fagforeningen Prosa, Hanne Lykke Jespersen, skærer nu selv næsten 10.000 kroner af sin egen løncheck for at støtte sine strejkende og lockoutede medlemmer. Her er næstformanden mødt op for at støtte strejkende medlemmer:
