Hvis der sidder folk i fagbevægelsen og håber på, at social dumping, stress på arbejdspladserne eller stigende pensionsalder bliver store temaer i folketingsvalgkampen - ja, så bliver de slemt skuffede.
Det er den benhårde konklusion fra politisk kommentator Hans Engell:
- Emner som arbejdsmarked og boligpolitik kommer højst til at spille en rolle for en kort bemærkning, uanset hvad der kommer af udspil fra partierne, siger den tidligere justits- og forvarsminister.
Modsat vurderer Thomas Funding - politisk redaktør på Avisen Danmark, der udkommer sammen med en række jyske og fynske dagblade - at et emne som den forhøjede pensionsalder kan blive en joker i valgkampen:
- Tal med en håndværker, så ved du, at der er stor energi i det tema. Sidste gang var jokeren i valgkampen "by mod land". Denne gang kan det blive nedslidning på arbejdsmarkedet.
Mangler konflikter
Hans Engell bygger sin vurdering på et forandret mediebillede, hvor der ikke længere er fagredaktioner, der har arbejdsmarkedsstoffet som hovedområde. Et andet argument er, at arbejdsmarkedsområdet er præget af politisk konsensus.
- Der er ikke bygget op til nogen konflikter. Området er indrullet i samarbejde om alt væsentligt. Når formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation står og krammer med en borgerlig statsminister, så mangler der simpelthen den gnist, der kan tænde en debat, siger Hans Engell.
Fagbevægelsen, arbejdsgiverne og politikerne er så tætte på hinanden, at der ikke bliver stor debat om arbejdsmarkedet under en valgkamp, mener Hans Engell. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.
Buddene på de centrale valgtemaer fra den erfarne Christiansborg-kender er udlændinge-, klima- og sundhedspolitik.
- Sundhedsområdet står altid højt på dagsordenen, fordi du har så mange stakeholders med forskellige interesser, der hele tiden holder debatten varm. Det drukner tit i trepartsaftaler og kommissioner på arbejdsmarkedsområdet, siger Hans Engell.
Man skal ikke underkende vreden
Thomas Funding er enig med Hans Engell i, at sundhed og udlændinge bliver valgtemaer, men for ham skiller pensionstemaet sig ud som et overset emne, der kan komme bag på både politikere, medier og analyseinstitutter:
- Jeg er ikke seismograf ude i vælgerhavet, men der er ingen tvivl om, at det fylder hos mange faglærte og ufaglærte. Mange har svært ved at tro på, at de kan holde til at arbejde så længe, som politikerne har besluttet, siger Thomas Funding.
Den politiske redaktør mener, at emnet blender ind i de mange afsløringer af økonomisk fusk, svindel med udbytteskat, gyldne håndtryk og Danske Banks rolle i hvidvask-sagen:
- Folk går på arbejde og betaler deres skat, ikke altid med glæde, men fordi man kan se, at det er nødvendigt. Og så er der nogle i toppen, der snyder. Den vrede skal man ikke underkende, siger Thomas Funding.
Hans Engell mener, at Socialdemokratiet, som traditionelt har været det store arbejderparti, bærer et stort ansvar for, at arbejdsmarkedspolitiske emner ikke fylder mere:
- Partiet er ikke synligt på det her felt. Mette Frederiksen taler tit om Karen, der har været sosu i 40 år og så videre, men hvad er det egentlig, hun vil, som er anderledes end de andre, spørger Hans Engell, der dog peger på en klar undtagelse; nemlig da Socialdemokratiet havde held med at stoppe regeringens planer om at fremrykke stigningen i pensionsalderen.
Socialdemokratiet er ikke længere så synligt på arbejdsmarkedsområdet, mener Hans Engell. Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix.