Mens fagbevægelsen forbereder at varsle strejke for op mod 100.000 offentligt ansatte efter sammenbruddet i de aktuelle overenskomstforhandlinger, strømmer nye medlemmer nu ind i fagforbundet HK.
Knap 1600 lønmodtagere med job i staten, kommuner og regioner har på en uge meldt sig ind i HK. Tilgangen svarer til en tredjedel af det samlede antal indmeldelser, som HK plejer at opleve på et helt år.
Det fortæller formanden for HK/Stat, Rita Bundgaard, til Avisen.dk.
- Jeg taler med nye medlemmer, der siger, at nu er tiden inde til, at vi må vi stå sammen skulder ved skulder. Men naturligvis skyldes nogle af indmeldelserne også, at man gerne vil sikre sig økonomisk, hvis en konflikt bliver en realitet, siger Rita Bundgaard.
Dermed henviser HK/Stats formand til, at de offentligt ansatte HK'ere, der kan blive udtaget til en eventuel kommende strejke, vil have ret til at få økonomisk kompensation fra deres fagforening. Går HK'erne i strejke, smækker arbejdsgiveren øjeblikkeligt kassen i.
Uorganiserede medarbejdere vil ikke være omfattet af HKs eventuelle strejke, men deres økonomiske situation kan blive usikker, hvis arbejdsgiveren vælger at svare igen med en lockout.
- Uanset hvilken grund de nye medlemmer har til at komme til os, er alle velkomne. Så er det vores fornemste opgave at vise, hvilket fællesskab vi har både i gode tider og i krisetider, siger Rita Bundgaard.
En af de store knaster ved forhandlingerne er lønmodtagernes krav om retten til betalt frokostpause. Den rettighed har HK/Stats medlemmer i modsætning til akademikerne allerede i overenskomsten.
- Som HK'er kunne man læne sig tilbage med visheden om, at man allerede har ret til den betalte pause, men det er ikke, jeg oplever, sker i øjeblikket. Der er så meget, der har hobet sig op, og som gør, at medlemmerne siger 'nok er nok', siger Rita Bundgaard og nævner stigende arbejdspres, udflytning af arbejdspladser og opsigelsen af kutymefridage juleaften, nytårsaften og grundlovsdag som eksempler.
HK/Stats konfliktvarsler vil ifølge sekretariatschef Jan Erik Rasmussen være fokuseret på områder, hvor de vil have 'landsdækkende effekt.'
- Det vil være områder, hvor det er synligt for den brede offentlighed, at det er vores medlemmer, der får det til at fungere i hverdagen, siger Jan Erik Ramussen.
Endnu er varslerne ikke helt på plads, men der vil eksempelvis kunne blive tale om HK'ere ansat i job med centrale funktioner i styringen af den kollektive transport.
En anden mulighed kunne ifølge HKs/Stats sekretariatschef være at tage ansatte i Skat ud til konflikt netop på det tidspunkt, hvor mange danskere venter på at få deres årsopgørelse.
HK/Stat er på vej med konfliktvarsler for 2.000 statsansatte og knap 6.000 kommunalt og regionalt ansatte. Kommunernes Landsforenings topforhandler, Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler (K) har erklæret, at strejkevarsler vil bliver modsvaret af lockout.
Torsdag er forhandlerne i både staten, kommuner og regioner indkaldt til møde med Forligsmanden.