I Dansk Folkepartis kommunale bagland er der massiv opbakning til ideen om differentieret pensionsalder. Hele 85 procent af partiets byrådsmedlemmer bakker op om, at rengøringsfolk skal kunne få tidligere pension end advokater. Det viser en rundspørge blandt samtlige Danmarks byrådsmedlemmer, som Avisen.dk har foretaget.
Tallene kommer på et tidspunkt, hvor debatten om pensionsalder er aktuel - ikke mindst som følge af et socialdemokratisk udspil, der blandt andet vil gøre pensionsalderen afhængig af årene på arbejdsmarkedet.
Tirsdag gav Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl også sin støtte til tankerne bag socialdemokratiets pensionsforslag. Partiet ønsker nu forhandlinger om en differienteret pensionsalder på denne side af et valg.
Tre af byrådsmedlemmerne repræsenterer også Dansk Folkeparti i Folketinget. En af dem er partiets sundhedsordfører, Liselotte Blixt, der også er viceborgmester i Greve. Hun har en baggrund som buntmager og social- og sundhedsassistent.
- Jeg startede med at arbejde som 13-årig, og det kan jeg godt mærke i dag. Min kæreste er tømrer, og han har også skavanker. Med stigningen i pensionsalderen er det helt urealistisk at blive i de fag, siger sundhedsordføreren.
- Det er enormt stor forskel på, om du er startet på at arbejde som 18-årig eller har studeret til du er 28-30 år, påpeger Fredericias viceborgmester og folketingsmedlem Susanne Eilersen (DF). Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Nedslidt som 60-årige
Susanne Eilersen, medlem af Fredericia Byråd og partiets kommunalordfører i Folketinget, bakker også op om en differentieret pensionsalder:
- Det er enormt stor forskel på, om du er startet på at arbejde som 18-årig eller har studeret til du er 28-30 år. Hvorfor skal begge gå på pension samtidig, spørger kommunalordføreren.
Et tredje folketingsmedlem, miljøordfører Pia Adelsteen, sidder i Frederikssund Byråd. Hun er også blandt de 85 procent af de kommunale DF'ere, der ikke ønsker ens pensionsalder for alle:
- Tænk på de håndværkere, der tidligt får en læreplads og arbejder udenfor i al slags vejr. De er simpelthen nedslidte, når de når 60-års-alderen. Efter 40 år på arbejdsmarkedet er de simpelthen færdige. Det var derfor, vi fik efterlønnen, men den fungerer jo ikke sådan i dag, siger Pia Adelsteen.
Hun nævner også andre faggrupper som bør nyde godt af tidlig pension:
- Det kan være sosu'er eller frisører, der står op hele dagen. Der er altså steder, hvor man bare bliver slidt hurtigere ned, end hvis man sidder bag skriverbordet. Det er bare sådan det er.
Formanden for Dansk Folkepartis Ungdom, Chris Bjerknæs, opfordrer partiet til at sige ja til forskellig pensionsalder. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Selvom pensionsalder umiddelbart kan lyde lidt fjernt i unge ører, så optager emnet faktisk formanden for Dansk Folkepartis Ungdom, Chris Bjerknæs. Også han er stemt for en differentieret pensionsalder, og nyheden om, at 85 procent i det kommunale bagland er på samme linie vækker glæde:
- De har ret. Jeg møder unge på erhvervsskolerne, der er bekymrede for deres alderdom. Vi skal have en diskussion om værdig alderdom, og vi skal erkende, at det er uholdbart med ens pensionsalder for alle, siger Chris Bjerknæs.
Tættere på Socialdemokratiet end Venstre
Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted har tidligere afvist, at pensionsalderen skal være forskellig for brolæggere og akademikere. Men i dag er han mere åben:
- Vi kan jo ikke snakke højere pensionsalder uden at snakke nedslidning. De faglærte og ufaglærte kan ikke arbejde, til de er 73 år. Vi er klar til at gøre noget, men vi kan jo ikke trække 100.000 ud af arbejdsmarkedet, siger Bent Bøgsted.
Han advarer mod at tolke DF-baglandets svar som en støtte til den model om tidligere pension, som Socialdemokratiet har lagt frem:
- Jeg er overbevist om, at vores folk rundt omkring ikke har taget stilling til en konkret model, siger Bent Bøgsted.
Venstre har - med finansminister Kristian Jensen i spidsen - udtrykt skarp kritik af Socialdemokratiets udspil. Men regeringspartiet kan ikke regne med Dansk Folkepartis ubetingede loyalitet i sagen:
- Kristian Jensen har hældt det hele ned ad brædtet. Det duer ikke. Vi er enige med Mette Frederiksen i, at der må ske noget, siger Bent Bøgsted og følger op med et løfte:
- Hvis blå blok vinder, vil Dansk Folkeparti tage spørgsmålet om pensionsalder og nedslidning op, og vi er tættere på Socialdemokratiet end på Venstre på det her punkt, pointerer han.
Forfatteren og debattøren Lars Olsen, der har fulgt debatten om den stigende pensionsalder tæt, mener, at tallene fra Avisen.dks rundspørge er udtryk for, at DF-toppen er udsat for et voldsomt pres nedefra:
- Partiet er kommet med skiftende meldinger. De fedtspiller lidt, men de kan ikke holde til en valgkamp, hvor fagbevægelsen og partierne til venstre - uanset deres forskellige modeller - gør pensionsalder til et tema, vurderer Lars Olsen.
Han mener også, at Kristian Thulesen Dahl nye melding skal ses i det lys:
- Han taler om hjælp til de nedslidte, men det er stadig ikke krystalklart om Thulesen Dahl mener, at man skal have ret til pension efter et vist antal år på arbejdsmarkedet.