Dansk Flygtningehjælp forventer at opsige op mod 2000 medarbejdere, efter at den amerikanske regering har sat næsten al udviklingsbistand på pause.
Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.
På nuværende tidspunkt er godt og vel 1000 medarbejdere allerede blevet opsagt, oplyser generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Charlotte Slente.
- Det er medarbejdere, som arbejdede med at gennemføre bistanden ude på frontlinjen, og som er direkte involverede i at levere ydelser i de områder, hvor de bor, siger hun.
Opsigelserne kommer til at ramme medarbejdere, der arbejder på projekter i 21 forskellige lande.
Onsdag aften modtog organisationen over 20 varsler om opsigelse af amerikansk bistand til projekter i lande som Colombia, Etiopien, Irak og Sudan.
Det svarer til annullerede tilskud på over 130 millioner dollar, svarende til 931 millioner kroner.
Det er dermed en opsigelse af næsten alle Dansk Flygtningehjælps bistandskontrakter med USA.
Man forventer at modtage flere opsigelsesvarsler i de kommende dage, siger Charlotte Slente.
24. januar udsendte det amerikanske udenrigsministerium en ordre om at stoppe al udenlandsk bistand bortset fra nødforsyninger af mad og militær finansiering til Israel og Egypten.
Stoppet gælder i en periode på 90 dage og kom, fordi USA's præsident, Donald Trump, vil undersøge, om fordelingen af bistand er på linje med hans udenrigspolitik.
- Denne her opsigelse er katastrofal for de millioner af sårbare og fordrevne mennesker rundt omkring på jordkloden, som havde forventet at få noget af den bistand, som USA finansierer, siger Charlotte Slente.
Ifølge hende er Dansk Flygtningehjælp nødsaget til at indstille arbejde, som ville have hjulpet op mod to millioner mennesker i år.
USA var verdens største donor af udviklingsbistand. I 2023 udbetalte landet 72 milliarder dollar - 512 milliarder kroner - i bistand.
Til sammenligning udbetalte Danmark 21 milliarder kroner i udviklingsbistand i 2023, viser en opgørelse fra Udenrigsministeriet.
Den amerikanske regering var samtidig også Dansk Flygtningehjælps næststørste donor og bidrog med 20 procent af organisationens globale budget for 2025.
- Vi har haft et meget tæt partnerskab med skiftende amerikanske regeringer. USA har været en utrolig troværdig partner, så det her er en virkelig drastisk udvikling, siger Charlotte Slente.
I øjeblikket afventer Dansk Flygtningehjælp også bekræftelse fra den amerikanske regering om, at den vil dække udlæg for omkostninger af allerede udførte aktiviteter.
Ifølge organisationen har humanitære organisationer millioner af dollar i ubetalte fakturaer hos den amerikanske administration.
/ritzau/