De 190 ansatte på Danish Crown-slagteriet i Rønne har sagt nej til at gå otte procent ned i løn.
Pengene skulle være gået til en såkaldt ‘Bornholmerfond,’ der skulle investere i ny teknologi. Dermed kunne de være med til at redde arbejdspladsen.
Men medarbejderne siger nej, og det betyder - som det ser ud nu - at en af øens største arbejdspladser må lukke.
LÆS OGSÅ: Slagteri i fare: Ansatte afviser lønnedgang
Det er intet mindre end katastrofalt, siger borgmester Winni Grosbøll til Avisen.dk.
“Det har voldsomme konsekvenser. Ud over de 200 arbejdspladser på slagteriet, er der næsten lige så mange job, der er direkte beslægtet til det. Der er ikke andre job til de her mennesker,” lyder det fra den socialdemokratiske borgmester.

Hun peger på, at det ikke blot er svært at skaffe job, men at det er stort set umuligt at skaffe ufaglærte mennesker et arbejde på Bornholm.
“Hvor skal jeg sende de mennesker hen? De fleste er jo ufaglærte. Vi har ikke den slags job på øen.”
Fem centimeter fra målstregen
Siden januar, hvor Danish Crown varslede en lukning, hvis slagteriet i Rønne ikke reducerer omkostningerne med 25 millioner om året, har en lokal arbejdsgruppe kæmpet for at finde løsninger. Mange har strukket sig rigtig langt, siger Grosbøll.
“Vi har haft rigtig mange forslag i spil. Vores forsyningsselskaber har nedbragt deres omkostninger og vi har fået garantistillelse fra landmændene til at understøtte driften og så videre."
Ifølge borgmesteren har der altså været masser af initiativrigdom. Men måske har det været nyttesløst.
LÆS OGSÅ: Landmand raser: Stupide slagteriarbejdere
"Det er så brandærgerligt at stå fem centimeter fra målstregen, og nu er det meget tvivlsomt, om vi når derhen,” siger Winni Grosbøll, der dog ikke vil pege fingre ad de medarbejdere, som har sagt nej til at aflevere en portion af deres lønkroner:
“Det skal jeg ikke blande mig i. Men jeg er ked af, at vi er blevet en brik i et nationalt spil. Dansk Industri og NNF ser jo det her som del af en løftestang til at presse lønningerne ned, og det kan da være reelt nok, at man ikke ønsker det. Jeg er bare utrolig ærgerlig over, at det er en national dagsorden, der kommer til at ødelægge det her. For 200 arbejdspladser har måske ikke stor betydning nationalt, men det har kolossal betydning for Bornholm,” siger Winni Grosbøll.
Alternativ: Fraflytning
Slagteriarbejderne kan kun få et arbejde af samme type, hvis de flytter til Ringsted. Og det understreger en anden af Bornholms udfordringer: Nemlig de mange mennesker, der flytter fra øen. Der er en tilbagegang i befolkningen på omkring 600 mennesker om året, og det er især de unge, der smutter. 62 procent forlader Bornholm, når de fylder 18 år.
“Det eneste alternativ for de mennesker, der mister deres job, er realistisk set fraflytning. Så en lukning af slagteriet vil sætte gang i det, vi kæmper allermest med. Vi vil gøre, hvad vi kan, men realistisk set har vi altså et arbejdsmarked, hvor vi ikke kan anvise dem job,” siger Winni Grosbøll.