Brok dig til din borgmester – og bliv ved med det.
Så kommer du foran i køen til en vuggestueplads i Gentofte Kommune. I hvert fald hvis det er kommunens magtfulde borgmester gennem 16 år, Hans Toft (K), som du afleverer din klage til.
Det er lykkedes for læge Trine Boysen, der blev så desperat over Gentofte Kommunes ventetid på et ordentligt børnepasningstilbud, at hun gik direkte til Hans Toft - som efter kommunalvalget tirsdag kan se frem til en ny periode i spidsen for kommunen nord for København.
Det var en ganske opsigtsvækkende klage, der blandt andet beskrev, hvordan en kommunal medarbejder havde opfordret familien til at hyre sort arbejdskraft for at få løst deres pasningsproblem.
Få dage efter blev Trine Boysen personligt kontaktet af borgmesteren, der hurtigt kvitterede med en vuggestueplads, som hun ellers havde fået oplyst, at der var et halvt års ventetid på.
”Vi er naturligvis glade for pladsen, men hvad skal alle de andre familier gøre, der venter og venter? Skal de også skrive til borgmesteren?” spørger Trine Boysen.
Umulig hverdag
Nu er problemerne med at få passet lille Gustav et overstået kapitel for Trine Boysens familie. Men sådan så dagligdagen langt fra ud i sensommeren, hvor familien første gang kontaktede kommunen.
Som mange andre børnefamilier i Gentofte Kommune havde Trine Boysen svært ved at få hverdagen til at hænge sammen i det hjemmedagpleje-tilbud, kommunen havde tilbudt i ventetiden. En ordning, hvor to familier deles om en dagplejer, der i maksimalt 37 timer om ugen passer de to børn i den ene families hjem.
”Vi ringede til kommunen for at høre, hvornår der var en plads til Gustav, men svaret var, at han ikke kunne komme til før tidligst til foråret,” fortæller hun.
Kommune: Betal sort
Ordningen med hjemmedagpleje fungerede slet ikke for Trine Boysen og hendes mand, der begge har fuldtidsarbejde.
”Hvordan havde de tænkt sig, at man skulle kunne passe et fuldtidsjob, når man kun kan få passet sit barn mellem klokken halv ni om morgenen og klokken fire om eftermiddagen?” siger hun.
Trine Boysen blev ikke mindre rystet, da hun fik en kommunal medarbejders løsningsforslag på det problem.
”Hun svarede lidt undskyldende, at folk købte ekstra timer sort af den kommunalt ansatte hjemmedagplejer. Det blev jeg virkelig forarget over,” siger Trine Boysen.
Borgmester i røret
Til sidst fik Trine Boysen nok. I slutningen af september sendte hun en mail direkte til borgmester-kontoret.
”Jeg blev vred over, at landet rigeste kommune spiser børnefamilierne af med en så elendig ordning, og kalder det pasningsgaranti. Det ville jeg sige direkte til borgmesteren. Derfor skrev jeg en mail til ham for at få et møde” fortæller hun.
Nogle dage efter, en fredag aften klokken halv ti, ringede telefonen. Det var Gentoftes borgmester Hans Toft.
”Du vil tale med mig,” lød det fra den anden ende af røret.
”Jeg forklarede om vores store utilfredshed med hjemmedagplejen, og prøvede at få borgmesteren til at forklare, hvordan han forventede, at vi skulle få det til at fungere,” fortæller Trine Boysen.
"Jeg ville jo blive fyret"
Enden på samtalen blev, at Trine Boysen skulle sende en ny mail til borgmesteren, hvor hun samlede al hendes kritik af hjemmedagplejen.
”Jeg ville jo blive fyret, hvis jeg sagde til min chef, at jeg det næste halve år kun kunne arbejde seks timer om dagen, så jeg kunne nå hjem til tiden,” siger hun.
Og stædigheden gav bonus. Få dage senere ringer Hans Toft igen til familien. Denne gang med et rigtig godt tilbud: nemlig en vuggestueplads fra 1. november.
”I Gentofte kommune kan det åbenbart betale sig at brokke sig, men det er jo trist for dem, der ikke har overskud til det,” konstaterer Trine Boysen
Borgmester Hans Toft afviser kritikken. Læs interviewet her
Han vil ikke svare på konkrete spørgsmål om sagsbehandlingen og henviser i stedet til kommunens økonomidirektør. Læs økonomidirektørens forklaring her.
Hjemmedagplejen er Gentoftes alternativ til vuggestuen, hvis der ikke er en plads.
Hjemmedagplejerne passer to børn i hjemmet hos det ene barn i 37 timer om ugen.
Hvis den ene familie får plads i en vuggestue, skal den anden familie selv arrangere pasningen med en ny familie blandt de andre, der venter på vuggestueplads.
Der er lige nu cirka 50 børn i Gentoftes hjemmedagpleje og cirka 100 børn på venteliste til pasning.