Det ser ud, som om Helle Thornings (S) første brede forlig gør alle glade.
På Christiansborg smiler både røde og blå politikere, mens Dansk Erhverv kalder det "både ambitiøst og pragmatisk".
"Selvfølgelig har vi noteret os, at der frem mod 2020 venter en ekstra regning i underkanten af fire milliarder kroner. Det er den ene side af ligningen. Men den anden side af ligningen indeholder positive vækst- og beskæftigelsesmuligheder, der formentlig opvejer ekstraregningen," siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Erhverv.
Dansk Energi jubler med ordene "et kvantespring på energiområdet".
"Men energipolitikerne skal endelig blive i arbejdstøjet, for vi har ikke råd til, at julen varer lige til påske, hver gang der skal træffes beslutninger på energiområdet," siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi med henvisning til Martins Lidegaards (R) oprindelige ambition om at nå et energiforlig inden jul.
Hos Dansk Fjernvarme er man særlig glad for penge til forskning i fjernvarme og kalder forliget "første skridt mod et nyt, grønt eventyr".
"Det er meget glædeligt, at forliget så klart markerer, at fjernvarme er den grønne energiteknologi, som vi skal satse på. I fjernvarme er der et kæmpe potentiale for energieffektivitet, vækst, udvikling og farvel til CO2-udledning," siger Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen.
Politikerne øremærker midler til forskning i fjernvarme. 35 millioner kroner er der afsat.
Dansk Metal mener, aftalen skaber "et solidt fundament for fremtidige energiarbejdspladser".
"Nu kender virksomhederne de politiske og økonomiske rammer, og det gør, at vi kan tiltrække de investeringer, der skal til for at skabe nye og varige arbejdspladser i sektoren," fastslår Thorkild E. Jensen, der mener, at den nye aftale kunne skabe mange tusinde nye, grønne job i Danmark.
Forligspartierne vil i alt finde 3,5 milliarder kroner ved højere afgifter. I regeringens oprindelige udspil lå regningen på to milliarder kroner mere.
To store havvindmølleparker på Kriegers Flak og Horns Rev har været et stridspunkt i de månedlange forhandlinger. Men begge er med i den nye aftale, dog med lidt færre vindmøller end først planlagt.
I 2020 skal halvdelen af den danske energi komme fra vind, samtidig med en udbygning af biogas og energibesparelserne fordobles. Målet er, at Danmark skal være selvforsynende med vedvarende energi i 2050.
Danskere, som bor i områder, hvor der hverken er mulighed for fjernvarme eller naturgas, får fortsat mulighed for at have et oliefyr. 150.000 husejere var ellers i fare for at blive pålagt en regning på op mod 150.000 kroner til en alternativ energikilde, fordi regeringen ville forbyde oliefyrene efter 2015.