Får du fysiske smerter, når du forsøger at passe dit arbejde? Så er du ikke alene.
Syv ud af ti danskere oplever i større eller mindre grad fysiske gener ved at varetage deres job. Det viser en undersøgelse, som analysefirmaet Wilke har foretaget for Avisen.dk blandt 358 respondenter.
Undersøgelsen afslører samtidig, at de færreste har haft en fysioterapeut ude arbejdspladsen, der kunne guide dem i, hvordan de undgår fysiske belastning, eller på anden måde er blevet tilbudt rådgivning.
Kun 35 procent svarer således, at de er blevet rådgivet i, hvordan de skal undgå smerter.
Og det er langt fra godt nok, mener man i HK.
HK: For dårligt!
”Det er overhovedet ikke tilfredsstillende. Det er indlysende, at når mange oplever smerter i forbindelse med, at de passer deres arbejde, så er der nødt til at være et bedre fokus på, hvad der forårsager smerterne, og hvad man skal gøre for at undgå dem,” siger Svend-Erik Hermansen, arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat.
Han understreger, at vi i høj grad påvirkes af de arbejdsforhold, vi arbejder under.
”Omkring 40 procent af alt fravær er relateret til arbejde og påvirkninger på arbejdet. Det går ud over det daglige arbejde, kollegerne får større arbejdspres og det går ud over den kvalitet, man gerne skulle have på en arbejdsplads, uanset hvad man laver.”
2,5 millioner har ondt
I Danmark har 2,5 millioner mennesker døjet med muskel- og ledsmerter inden for 14. dage, viser undersøgelser.
”En hel del af det vil være arbejdsrelateret, men man ved ikke hvor stor en del,” siger professor Karen Søgaard fra Syddansk Universitet.
Hun understreger, at vi taler om alt fra lette spændingshovedpiner og ømme knæ til invaliderende, kroniske smerter.
Og der er en god grund til, at det stadig kan gøre nas at gå på arbejde i 2011, siger Karen Søgaard.
På trods af at danske arbejdspladser i stigende indrettes ergonomisk korrekt. Og på trods af vi har fået flere hjælpemidler inden for eksempelvis social- og sundhedsfagene, der kan aflaste det fysiske arbejde. Ja, så må forskere konstateret, at der er et konstant niveau af folk med muskelsmerter i landet.
Effektiviseringer æder fordelene
”Når man afhjælper nogle typer muskel- og skellet-smerter eller eliminerer risikofaktorerne, så træder andre i stedet. Tag rengøringsområdet: Man har fået meget bedre rengøringsredskaber, tilgengæld har man mere travlt. Det æder den ergonomiske fordel op,” siger Karen Søgaard.
I Hk mener man, at alt for få benytter de værktøjer, som faktisk er til rådighed for medarbejdere og arbejdspladser via arbejdsmiljøloven.
”Man har arbejdsmiljøorganisation i virksomheder over ti medarbejdere. De har pligt til at se på det her. Derudover har virksomhederne pligt til at se på det. Det er tydeligt, at det ikke sker. Endvidere skal det også undersøges i forbindelse med, at man laver arbejdspladsvurderinger. Overskriften må være: ’der mangler handling’. Værktøjerne til at gøre noget ved problemet eksisterer via arbejdsmiljøloven, men de bliver ikke brugt,” siger Svend-Erik Hermansen.
Syv ud af ti danskere oplever i større eller mindre grad fysiske gener ved at varetage deres job. Det viser en undersøgelse, som analysefirmaet Wilke har foretaget for Avisen.dk blandt 358 respondenter.