Da Kit Windeballe fik en mail fra Tryg om, at hun kunne komme i behandling for sine smerter ved en neurokirurg, takkede hun ja. Uden at skænke det en tanke, at det senere kunne blive brugt imod hende.
- Jeg tænkte virkelig ikke over det. På det tidspunkt følte jeg, at forsikringsselskabet var på min side og bare var interesseret i, at jeg blev rask igen, fortæller Kit Windeballe til Avisen.dk.
Den 54-årige kvinde er en af de danskere, som er kommet i klemme ved sit forsikringsselskab efter at have været udsat for piskesmæld eller hjernerystelse og derefter sendt til en læge, der ikke anerkender disse lidelser.
I Kit Windeballes tilfælde skrev lægen en mail om hende til forsikringsselskabet, som selskabet nu bruger som argument for, at hun ikke skal tilkendes højere erhvervsevnetab og dermed erstatning.
Den pågældende læge er nævnt i mange af de sager, som Avisen.dk har indsigt i, og er en af de læger, som advokater advarer deres klienter mod at sige ja til.
Fra sprinter til skildpadde
Kit Windeballe havde et normalt liv med fuldtidsarbejde som konsulent for en fagforening, indtil hun i sommeren 2016 arbejdede som frivillig på Roskilde Festival.
Hun gled i noget olie og slog hovedet direkte ned i det rå betongulv. Hun var bevidstløs og fik konstateret hjernerystelse.
Sådan så Kit Windeballe ud lige efter ulykken.
Fordi hun arbejdede som frivillig, da ulykken skete, var det en arbejdsskade, og Roskilde Festivals forsikringsselskab, Tryg, blev derfor inddraget.
Hun fik anerkendt arbejdsskaden og har fået erstatning fra sin egen og sin fagforenings ulykkesforsikring. Dernæst skulle der tages stilling til erhvervsevnetab.
- Jeg forsøgte at arbejde, selvom jeg havde det rigtigt dårligt efter ulykken. Jeg har altid elsket at arbejde, så jeg forsøgte at "tage mig sammen", men det gik ikke ret længe, fortæller Kit Windeballe.
Hvor hun før sjældent fejlede noget og kunne kunne arbejde på et kontor, hun selv beskriver som "en hovedbanegård", hvor folk kom og gik og talte til hende hele dagen, er hun efter ulykken blevet ekstremt lyd- og lysfølsom.
Hun har voldsom hovedpine og smerter i nakken, lider af svimmelhed, koncentrationsbesvær og er så træt, at hun hver dag må sove middagslur.
- Man kan sige, at hvor jeg før var en sprinter, er jeg nu en skildpadde.
Hun forsøgte med nedsat arbejdstid og kæmpede sig op på 18 timer hver uge, men måtte indse, at det var mere, end hun kunne holde til.
Kit Windeballe endte med at blive sygemeldt, miste sit job og komme på sygedagpenge.
Forbløffet over mail fra læge
Fordi der var tale om en arbejdsskade, fik Kit Windeballe besked fra forsikringsselskabet Tryg om, at hun kunne blive tilknyttet et team i den såkaldte TrygTilbage-ordning, som har fokus på at få skadeslidte tilbage på job ved at tilbyde dem behandling hos forskellige eksterne, uafhængige behandlere.
I sommeren 2018 fik hun tilbud om et behandlingsforløb ved en uafhængig neurokirurg, som hun tog imod. Hun blev blandt andet behandlet med botox mod smerterne.
Kit Windeballe fik det dog ikke bedre af behandlingerne, så forløbet stoppede efter kort tid.
Et halvt år efter, i januar 2019, dukker en mail-korrespondance mellem neurokirurgen og forsikringsselskabet imidlertid pludselig - til Kit Windeballes store forbløffelse - op i hendes forsikringssag. Det sker i forbindelse med, at hun har anket sagen.
"Vend tilbage til et normalt arbejdsliv"
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) havde i første omgang fundet frem til, at hun havde mistet 35 procent af sin erhvervsevne. Det svarer til, at hun kan arbejde cirka 25 timer om ugen.
- Det har de baseret på den periode, hvor jeg forsøger at tage mig sammen, og hvor jeg har svært ved at acceptere, at jeg ikke kan klare mere, forklarer Kit Windeballe.
Avisen.dk har indsigt i Kit Windeballes timesedler fra perioden. De viser, at hun to uger arbejdede 18 timer, men aldrig mere og de fleste uger langt mindre, helt ned til tre en halv time.
Hun har i mellemtiden været i kommunal arbejdsprøvning, som viser, at hendes arbejdsevne er på syv en halv time om ugen, så hun har anket AES' afgørelse.
Men Tryg, der skal betale erstatningen for hendes erhvervsevnetab, er uenig, og har som dokumentation indsendt en mail fra den neurokirurg, som behandlede Kit Windeballe.
I den står der, at lægen anbefaler Kit Windeballe at vende tilbage til en normal hverdag, herunder et normalt arbejdsliv så hurtigt som muligt. Avisen.dk har indsigt i denne mail.
- Jeg kan ikke overhovedet huske, at lægen har sagt sådan til mig, men det har hun åbenbart skrevet til forsikringsselskabet.
- Jeg kan ikke forstå, hvordan hun kan mene, at jeg kan arbejde fuld tid. Jeg er så syg, at jeg nogle gange går en måned uden at vaske hår, fordi jeg ikke engang kan holde til dét, siger Kit Windeballe.
"Jeg føler mig forrådt"
Det kom helt bag på Kit Windeballe, at lægen åbenbart rapporterede alt fra behandlingen til forsikringsselskabet. Og at det bagefter kan indgå i hendes forsikringssag som dokumentation for, at hun ikke skal have mere i erstatning.
- Det står åbenbart i en standardformular, som man skriver under på, når man starter i behandling. Det kunne jeg ikke huske noget om, siger Kit Windeballe.
Hun føler, at lægen er gået bag ryggen på hende, ved dels at udlevere hende til forsikringsselskabet og dels skrive noget, der ikke passer, som forsikringsselskabet kan bruge imod hende.
Har du dokumentation for et "for tæt" forhold mellem en speciallæge og et forsikringsselskab? Så skriv til journalist Eline Svendsen på eline@avisen.dk
UDVID
- Jeg føler mig forrådt. Jeg synes, det er uærligt og uprofessionelt at gå bag sine patienters ryg på den måde.
- Man skal jo have tillid til sin behandler. Jeg havde en følelse af, at hun forstod mig og lyttede til mig, og så bliver jeg stukket i ryggen bagefter.
Set i bakspejlet føler hun, at hun burde have vidst bedre.
- Jeg har nok været for naiv. Nu kan jeg jo godt se, at når jeg bliver sendt hen til nogen, som forsikringsselskabet betaler, kan jeg risikerer den slags. Men jeg tænker altid det bedste om folk, siger hun.
Tænk: Det bør være tydeligt for syge mennesker
Forbrugerrådet Tænk kritiserer måden, forsikringsselskabet har blandet behandlingstilbud og erstatningssag sammen i dette tilfælde.
- Når man tager imod sådan et tilbud, som præsenteres som noget, der skal hjælpe en med at få det bedre, tænker man ikke nødvendigvis over, at det kan blive brugt imod en.
- Her bliver de to ting, et tilbud om en behandling og en sag om, hvor meget erstatning hun har ret til, jo blandet sammen, siger ankenævns-koordinator Regitze Buchwaldt fra Forbrugerrådet Tænk.
Både læge og forsikringsselskab burde have sikret sig, at Kit Windeballe var klar over, i hvilken kontekst oplysningerne kunne blive brugt, mener Regitze Buchwaldt.
- Selvom hun har skrevet under på noget, skal de jo sikre sig, at hun ved, hvad det indebærer. Især når der er tale om syge mennesker, tilføjer hun.
- Når det, som i det her tilfælde er en med kognitive problemer er det vigtigt at gøre det tydeligt for hende, hvad hendes journal kan blive brugt til, hvis hun tager imod behandlings-tilbuddet, siger Regitze Buchwaldt.
Tryg: Skadeslidte ved, at vi deler oplysninger
Forsikringsselskabet Tryg vil ikke kommentere personsager, men understreger, at det er frivilligt for de skadeslidte at deltage i behandlingstilbuddene, og at de både ved forsikringsselskabet og behandlerne skriver under på, at oplysningerne må deles på tværs.
Oplysningerne bliver kun sendt videre til AES, hvis Tryg oplever, at der er noget, som ikke stemmer overens med de oplysninger, selskabet har i sagen, forklarer kommunikationschef Tanja Frederiksen i et skriftligt svar til Avisen.dk.
- Det gør vi alene, så AES kan træffe afgørelse på et så oplyst grundlag som muligt, understreger hun.
Avisen.dk har også bedt neurokirurgen om at forholde sig til kritikken. Hun har dog afvist at svare på Avisen.dk's spørgsmål.