I øjeblikket strejker Ryanair-personale i henholdsvis Irland, Spanien, Italien, Belgien og Portugal i kampen for bedre arbejds- og lønforhold.
Det har ført til 600 aflysninger og har indtil videre ifølge Ryanair påvirket 100.000 passagerer. Baggrunden for strejken er 34 konkrete krav fra den transnationale paraplyorganisation Cabin Crew United, der repræsenterer Ryanair-ansatte fra hele Europa.
Her er de 34 krav fra Ryanairs kabinepersonale, der er årsagen til strejken:
Krav om økonomi:
- En rimelig løn der afspejler de ansattes arbejde
- Løn efter erfaring og kvalifikationer
- Kompensation for sidste øjebliks ændringer i vagtplan
- Slut med betaling for ting, der er nødvendige for at udføre arbejdet såsom vand, mad og uniformer
- Løn- og arbejdsvilkår, der er i overensstemmelse med forholdene i landet, som man arbejder fra
- Betalt orlov
- Fælles og retfærdig pensionsordning
Krav om sikkerhed:
- Kurser i hviletidsregler
- Stabile vagtplaner
- Forudsigelige arbejdstider
- Overholdelse af EASA's (Det Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur) hviletidsregler
Krav om et trygt og støttende arbejdsmiljø:
- Et mere retfærdigt system i forbindelse med forflytninger og forfremmelser, der ikke er baseret på salgstal
- Tidligere varsling om ændringer i arbejdsforhold, som eksempelvis lukningen af en base
- Lettere adgang til "Crew Control"
- Større fokus på anciennitet og sikkerhed
- Man skal ikke tvinges til at have en irsk bankkonto
Krav om vikaransættelser:
- Lighed for ansatte på tværs af baser
- Der skal være en afgrænset periode for vikaransatte
- På længere sigt skal den udbredte brug af vikaransatte stoppes
Krav om fastansatte:
- Ansættelseskontrakten skal overholde den nationale lovgivning i det land, hvor basen er placeret
- Ansættelseskontrakten skal være på det sprog, som den ansatte ønsker og forstår
Krav om sygdom:
- Løn under sygdom
- Ingen modregning under sygdom
- Mere tilgængelige muligheder for sygemelding i stedet for udelukkende via "Crew Control"
- Diskretion omkring den ansattes sygdom
Krav om salg:
- Ryanair skal stoppe med at presse ansatte til at sælge produkter
- Der skal ikke længere være individuel kommision til de ansatte, da det fremmer konkurrence mellem kolleger
- Kommision skal deles mellem de fire stewardesser i et fly
- Salgstal må hverken være årsag til forfremmelse eller irettesættelser/advarsler
Krav fra de ansatte på landjorden:
- En rimelig løn der afspejler de ansattes arbejde
- Bedre arbejdsforhold der bedre kan sammenlignes med det i andre firmaer
- Færre arbejdstimer på årsbasis
- Udvikling og implementering af sund- og sikkerhedspolitik i samarbejde med faglige organisationer
- Stop vikar- og tidsbegrænsede ansættelser og skift til permanente kontrakter.
KILDE: Cabin Crew United
UDVID
Avisen.dk forsøgte i tirsdags at forholde Ryanair de 34 krav, men fik som svar tilsendt et dokument, hvor der blev beskrevet nogle anderledes favorable vilkår, end dem der var beskrevet i de 34 krav. Blandt andet stod der i Ryanairs dokument, at kabinepersonale får en løn på op mod 40.000 euro om året og betalte sygedage.
Ryanairs fakta-ark om de ansattes vilkår. Foto: Ryanair
De beskrevne forhold gælder al kabinepersonale i Ryanairs fly, påpeger det irske lavprisselskab.
LÆS MERE: Nu begynder kæmpe Ryanair-strejke: 600 flyafgange aflyst i hele Europa
Avisen.dk har derfor spurgt 'Daniel', der i en mangeårig periode har arbejdet som steward i Ryanairs fly. Og han er nærmest ved at falde ned af stolen, da han ser Ryanairs udlægning.
'Daniel' er ikke hans rigtige navn, men af frygt for repressalier, tør han ikke stå frem med sin fulde identitet. Avisen.dk er dog bekendt med den.
- Jøsses, jeg bliver simpelthen så vred. Jeg så det og tænkte, det her er simpelthen noget forbandet vrøvl. De kalder det her for et fakta-ark? Jeg kalder det for et løgn-ark. Nej, nej, nej. Sådan forholder det sig overhovedet ikke, siger Daniel hovedrystende.
I den mest ideelle af alle verdener, er det måske sandt
Ifølge Daniel er det en sandhed med modifikationer, når Ryanair hævder, at kabinepersonale får løn under sygdom. Det gør de nemlig kun, siger Daniel, hvis de er dækket af den nationale sygesikring i det land, hvor de har base.
Dermed bliver den ikke betalt af Ryanair, og man får heller ikke løn under sygdom, hvis man er ansat i et land, som eksempelvis Irland, hvor der ikke er løn under sygdom den første uge.
Ifølge stewarden er Ryanairs påståede løn på op mod 40.000 euro om året skudt helt ved siden af.
- 40.000 euro om året? Helt klart. Ved du hvordan, de regner det ud? De tog lønchecks fra juni, som er selskabets spidsbelastning, og hvor alle flyver som vanvittige - omkring 100 flyvetimer om måneden. Så når du måske op på 2.500 euro for en måned, men ikke 3.700 euro, som de skriver. Og så tager de den månedsløn og ganger op med 12, siger Daniel og henviser til den løncheck, som Ryanair har offentliggjort med fakta-arket.
Hvad er så en mere realistisk løn?
- Til sammenligning så var sidste år det år, hvor jeg tjente suverænt mest i min tid hos Ryanair. Der fik jeg 28.000 euro før skat. Og da fløj jeg endda det maksimale, der overhovedet er lovligt over hele sommeren, hvor der er travlt. Men selv der var jeg jo milevidt fra 40.000. Der er jo en grund til, at Ryanair ikke offentliggør lønsedler for hele året, for om vinteren tjener vi meget mindre, siger Daniel.
Derudover er Daniel direkte ansat af Ryanair og har derfor de bedste vilkår af alle i lavprisselskabet. To ud af tre stewardesser er nemlig ansat via vikarbureaus som Crewlink og får en endnu lavere løn - 10.000 kroner om måneden og ofte endnu mindre.
LÆS MERE: Ryanair-løn: Mindre end kontanthjælp
Forleden kunne Avisen.dk dokumentere, hvor lidt kabinepersonale kan få udbetalt om vinteren, hvor der er færre flyvninger: 368 euro udbetalt for en måneds arbejde.
Ryanair behandler os som hunde
Daniel beskriver et arbejdsmiljø, hvor der i perioder er få flyvninger, og dermed meget lav løn, og i andre perioder, som oftest over sommeren, hvor ham og kollegaerne knokler i en grad, så sikkerheden bliver sat over styr.
Som Avisen.dk tidligere kunne fortælle, tæller Ryanair udelukkende den arbejdstid, man er i luften. Check-in af passagerer, check-ud og rengøring af flyet tæller ikke med.
LÆS MERE: Ryanair-ansat om dårlige arbejdsvilkår: Hvad tror du, man får for 149 kr. per billet?
- Hvileperioder? Jesus Kristus. I nogle perioder arbejder vi 45 timer om ugen i rene flyvetider. Det er mere, end EU-reglerne dikterer. Oven i det skal du tænke på, at der er konstante ændringer i kabinetryk. Det udmatter kroppen enormt, så du kan på ingen måde sammenligne belastningen med 45 timers arbejde på jorden, siger Daniel.
I bund og grund handler det ifølge Ryanair-stewarden blot om at se og respektere sit personale som mennesker. Det sker ikke i øjeblikket, og derfor strejker personalet:
- Det vigtigste er, at Ryanair begynder at behandle deres personale som mennesker med rettigheder, frem for som hunde eller slaver. Lige nu er det sådan, at man bare bliver kastet rundt og sat til det ene eller andet, og siger man fra? Så er man bare fyret. Jeg kender til kabinepersonale, der sagde nej til at flyve på grund af udmattelse. De fik kaptajnens ord på at det var helt i orden, men de blev alligevel fyret, slutter han.
Daniel er ikke den ansattes rigtige navn. Han tør ikke stå frem ved navn, etnicitet, anciennitet eller nævne hvilken base, han arbejder på af frygt for, at Ryanair vil fyre enten ham eller hans kollegaer. Avisen.dk er bekendt med hans fulde identitet.