- No stress. Giv jer tid til at lave arbejdet ordentligt. Husk at sikkerhed og kvalitet er det vigtigste!
Den besked får 27 arbejdere på aftenholdet, før de går i gang med tjansen på metrobyggeriet ved Købehavns Hovedbanegård. Beskeden kommer fra italieneren Massimo Maifre, som leder byggepladsen.
Han arbejder for Copenhagen Metro Team (CMT). Dette firma er ifølge en opgørelse foretaget af Avisen.dk den virksomhed i Danmark, der har fået flest bøder for sjusk med sikkerheden fra 2013 til 2016.
Ryet for ikke at have styr på bygge-arbejdernes sikkerhed vil CMT gerne af med. Derfor har selskabet sat en række aktiviteter i værk for at forebygge ulykker.
Konkret betyder det blandt andet her på byggepladsen ved hovedbanegården, at alle byggehold begynder arbejdsdagen med et såkaldt 'toolbox-møde', hvor der bliver talt om sikkerhed og det forestående arbejde.
Massimo Maifre er med både klokken 7:00 og 13:30, når nye hold møder ind.
- Jeg kender hvert et hjørne på pladsen og hver en medarbejder. Og jeg sørger for at være synlig. Det gør en stor forskel, når vi snakker arbejdsmiljø. Det vigtigste i forhold til sikkerhed er kommunikation, kommunikation, kommunikation, og teamwork, siger Massimo Maifre.
Massimo Maifre leder byggeriet af den nye metrostation ved Københavns Hovedbanegård. Hans opskrift på god sikkerhed for byggefolkene er 'kommunikation, kommunikation og kommunikation.' Foto: Iver Houmark Andersen.
Stille og roligt tempo
Arbejderne i deres orange overalls går denne eftermiddag blandt andet og lægger jernstænger ud, før der skal støbes med beton. Andre arbejder der, hvor togene efter planen i 2019 skal køre til perron. Tempoet virker roligt, og der er tid til snak. 'No stress ... '
Det virker som om, at der er styr på sikkerheden på denne byggeplads. I hvert fald ser de udsendte fra Avisen.dk for eksempel ingen mangel på rækværk, ingen folk uden hjelme, og gangene er ryddelige.
I den absolutte småtingsafdeling træder en af Avisen.dk's udsendte på et bræt, der giver efter, så sikkerhedsskoene bliver våde, og den ene ankel vrides lidt. Meget farligt arbejde? Nej.
Sikkerhed er rykket på dagsordenen
Med rundt på byggepladsen går underdirektør i CMT Sigurd Nissen-Petersen. Han beskriver gerne, hvad CMT gør for at forbedre sikkerheden.
- Vi har haft stort set alle vores ledere på workshops med fokus på ledelse og sikkerheds-kultur; intensiveret fokus på sikkerhed ved opstart af nye opgaver; etableret en fysioterapi klinik; og i det hele taget informere mere om vigtigheden af at passe på sig selv, når man går på arbejde på vores projekt, siger Sigurd Nissen-Petersen.
Sigurd Nissen-Petersen understreger, at man nu lægger stor vægt på et godt samarbejde om sikkerheden på de 23 forskellige pladser på byggeriet.
- I løbet af de seneste år har vi udviklet et vidt forgrenet samarbejde med de ansvarlige fagforeninger, hvor vi har valgte arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter på alle pladser.
- Det er vigtigt at huske på i denne sammenhæng, for vi har i dag mulighed for at få adresseret og håndteret problemer – også problemer med arbejdsmiljøet – på en langt mere effektiv måde tæt på problemets rod og med en langt kortere tidshorisont, fortæller Sigurd Nissen-Petersen.
Ingen døde
Massimo Maifre og folkene på metro-byggepladsen ved hovedbanegården har en flot statistik, som de færreste store og langvarige byggeprojekter kan prale af.
- I næsten to år har vi ikke haft en eneste arbejdsulykke med efterfølgende sygefravær her på pladsen. Vi gør alt for, at den statistik holder resten af byggeriet ud, siger Massimo Maifre.
Før i tiden var der en barsk tommelfinger-regel om, at når man byggede broer eller andre store projekter, så skulle man regne med én dødsulykke for hver milliard kroner, byggeriet kostede.
Den nyeste del af metroen - Cityringen - er alene sat til at komme til at koste over 22 milliarder kroner. Heldigvis er ingen døde under dette gigant-byggeri. Og sådan bliver det forhåbentlig ved med at være.