Det har vækket forundring, at fagbevægelsen har valgt at sælge forsikringsselskabet Alka for 8,2 milliarder til Tryg.
Tidligere 3F-formand Poul Erik Skov Christensen savner en forklaring, og stilladsarbejderen Thomas Strømholt er 'harmdirrende'.
Men salget sikrer den bedst mulige aftale til LO-forbundenes medlemmer, siger Kim Simonsen, der formand i landets næststørste forbund, HK. Han er desuden bestyrelsesformand i Alka.
Hvorfor har I valgt at sælge Alka?
- Fordi vi har fået en sikkerhed for, at vi kan levere nogle forsikringer til vores medlemmer til en rigtig skarp pris på præmier og på indhold. Medlemmerne er blevet sikret et bedre tilbud til fremtiden, end de har haft i dag. Det er måske næsten en garanti, som vi ikke engang har kunnet love, at Alka ville kunne stille i fremtiden. Man skal huske på, at Alka for tyve år siden var i krise og måtte hente udenlandsk kapital ind. FolkSam (svensk forsikringsselskab red.) blev storaktionær med over 10 procent af aktierne. En ting er, at det går godt nu, men hvem vil skrive under på, at det også gør det i fremtiden?
Men samtidig med det siger Tryg, at der skal findes besparelser for 300 millioner - synergi kalder de det. Du siger I har en aftale, der sikrer jeres medlemmer. Hvordan kan du være sikker på det?
- Jeg kan sige, at jeg er sikker, fordi det står i kontrakten. Vi har en aftale på det. Tryg bliver større, end de er i dag, og det vil gøre gavn, når de skal købe ind til skader. De skal vel heller ikke have tre IT-systemer. Der er nogle helt naturlige synergi-effekter ved sådan nogle fusioner, som ikke har noget med fyringer af medarbejdere at gøre. Det er vigtigt for mig både som HK-fomand og Alka-formand, at der bliver taget enormt stort hensyn til medarbejderne. Og det samme har Tryg sagt i deres pressemeddelelse.
Er det en garanti, de stiller, at der ikke bliver fyret?
- Selvfølgelig er der ikke nogen, der kan stille nogen garantier. Den garanti har jeg heller ikke stillet i Alka. Man skal ikke bede andre om at stille en garanti, når man ikke selv kan - det er uærligt.
Du nævner, at det er bedre for medlemmerne med et salg. Hvordan vil de kunne mærke det?
- Det vil de kunne mærke, når vi bliver en del af Tryg og dermed også Tryghedsgruppen. Så får man en yderligere rabat, end den der i forvejen. Hvis en tegner et tilbud, hvor de får at vide, at de kan få ti kroners rabat, så vil den næsten blive fordoblet, fordi man får yderligere otte procent i Tryghedsgruppen. Det betyder at de unge, arbejdsløse og lavtlønnede medlemmer kan få en konkurrencedytig forsikringspris, hvis de er med i HK eller andre LO-forbund.
Men mange af dem er jo alligevel rigtig sure over, at I har lavet denne her aftale.
- Det ved jeg ikke. Der er også mange, der er glade. Men medierne har meget fokus på dem, der er sure. Men jeg har svært ved at være ked af som HK-formand, at medlemmer får et bedre forsikringstilbud i fremtiden. Det er min opgave som fagforenings-formand, at vores medlemmer har de bedst mulige tilbud. Det er jeg så ked af, at nogen er sure over.
Det skiftende ejerskab af Alka vil ikke ændre meget for medlemmerne, siger Kim Simonsen. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Hvad er det, man skal bruge pengene til?
- Det skal vi til at snakke med vores hovedbestyrelse om, men det har sådan set ikke været det primære. Det har været at fastholde gode tilbud. At vi så også har tjent nogle penge, betyder at HK's hovedbestyrelse skal beslutte, hvad pengene skal bruges på.
Men har du nogen ideer om det?
- Det har jeg helt sikkert, som jeg vil dele med HK's hovedbestyrelse.
Men der må være en grund til det - noget man vil have ud af det. Alka har tjent ret mange penge, og bliver kaldt et 'guldæg'.
- Jeg ved godt, at nogle journalister vil vide, 'hvor ligger hunden begravet'. Men tænk sig, hvis der ikke er en hund. Den danske fagbevægelse har gjort det at sælge til en meget høj pris samtidig med, at man har forbedret produktet overfor medlemmerne. Man har næsten tjent flere penge hjem, end man har tabt på forskellige kooperative virksomheder som Fri Aktuelt, Dansk Folkeferie, trykkeriet Enigheden, og hvad der ellers har været.
- Det eneste, som sådan set skiftes ud, er, at fagbevægelsen ikke længere har et ejerskab af det her. Det er der også store følelser i, når man har ejet Alka siden 1903. Men der er min opfattelse, at det vigtigste for en fagbevægelse ikke er at eje og drive et forsikringsselskab. Det vigtigste er at have gode tilbud til medlemmerne.
Men hvorfor er det ikke en kerneopgave at drive et forsikringsselskab?
- Der var en god idé med det i 1903, men der er sket noget på de 114 år. Blandt andet må vi også konstatere - hvilket så er trist - at det er ganske få af vores medlemmer, der har valgt at være kunde i Alka. De er medlem alle mulige andre steder. Så den loyalitet overfor fagbevægelsens produkter fra medlemmernes side, den har nok heller ikke været helt på den højde, den var i 1903.
Jeg vil gerne spørge lidt ind til processen. Det er noget af det, medlemmerne føler er foregået henover hovedet på dem. Skulle man ikke have lavet en afstemning i stedet?
- Nej. I dag er der cirka 450 medarbejdere ude i Alka. Skulle de have kunnet følge med på Facebook, om de nu var til salg eller ej? Det her er en beslutning, der ligger i fagbevægelsens demokratiske organer, og derfor har der også været ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde i weekenden i HK, hvor demokratiet i HK har stemt om det her.