En af de danskere, der ikke kan lide at blive forstyrret af ivrige telefonsælgere, er Peter Harteg. Han har derfor tilmeldt sig Robinson-listen hos borger.dk. En liste, der svarer til "reklamer - nej tak" på postkassen. Alligevel er han flere gange blevet kimet ned af Det Faglige Hus:
- De blæser på, at man siger, at man ikke er interesseret i deres opkald og deres produkter. De ringer bare igen tre uger efter, siger Peter Harteg, der endte med at klage til Forbrugerombudsmanden.
Selvom Peter Harteg har frabedt sig telefonsalg er han gentagne gange blevet ringet op af sælgere fra Det Faglige Hus. Privatfoto
Ugebrevet A4 har søgt om aktindsigt i forbrugerklager over Det Faglige Hus, og klagebunken er så høj, at Forbrugerombudsmanden kun ønsker at udlevere klager fra det seneste år.
Klager får politikere på banen
De mange borgerklager får nu politiske konsekvenser. Flere partier i rød blok vil rejse sagen politisk for at få lukket det, de opfatter som et hul i loven om markedsføring.
Ifølge loven har fagforeninger - også de såkaldt gule fagforeninger som Det Faglige Hus - tilladelse til at kontakte folk telefonisk. Og det til trods for, at borgerne decideret har frabedt sig telefonsalg ved at registrere sig på Robinson-listen. Fagforeningerne falder nemlig ind under en undtagelsesbestemmelse sammen med velgørende organisationer.
- Det er helt galt. Det giver mening, at en organisation som Kræftens Bekæmpelse får en særlig adgang til danskerne, men der er jo intet velgørenhed i Det Faglige Hus, siger forbrugerordfører Karin Gaardsted (S), som nu rejser spørgsmålet over for erhvervsministeren.
Hun mener, lovgivningen er udtryk for positiv særbehandling af de gule fagforeninger selvom regelsættet gælder alle faglige organisationer.
Forskelsbehandling
De overenskomstbærende fagforeninger - som er organiseret omkring bestemte fag - er i praksis forhindret i at bruge samme salgmetoder som tværfaglige organisationer som Krifa og Det Faglige Hus. For eksempel har et fagforbund som Blik & Rør ikke mulighed for at hyre et call center og ringe mere eller mindre tilfældige folk op. Chancen, for at det er en blikkenslager, der tager telefonen, er minimal.
- Vi skal have strammet loven, så det her smuthul bliver lukket. Det giver Det Faglige Hus et forspring, og det kan ikke være en samfundsopgave at støtte en gul fagforening, siger Karin Gaardsted.
Loven giver tværfaglige organisationer som Det Faglige Hus et uretfærdigt forspring, mener forbrugerordfører Ida Auken (R). Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
På samme linie er Ida Auken, forbrugerordfører for Radikale:
- Det er ikke i orden, at tværfaglige a-kasser har flere rettigheder end de faglige a-kasser. Og det er slet ikke i orden at bruge en sådan særstilling til at markedsføre sig så aggressivt, at det bliver påklaget gang på gang, siger Ida Auken, der også vil rejse spørgsmålet over for regeringen.
Enhedslistens Pelle Dragsted er på samme linie:
- Det Faglige Hus driver hverken fagforeningsvirksomhed eller humanitær virksomhed. Reglerne skaber en urimelig fordel for fagforretningerne, så de bør ændres, siger forbrugerordfører Pelle Dragsted (EL).
Også Alternativet vil have ændret loven. Forbrugerordfører Rasmus Nordqvist vil have skærpet loven, så hverken humanitære eller faglige organisationer må ringe til folk på Robinsonlisten.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) deler ikke rød bloks ønske om strammere regler for telefonsalg. Og også Det Faglige Hus og andre faglige organisationer skal kunne kontakte borgerne telefonisk - også selvom de har registreret sig på Robinsonlisten
- Det skyldes, at fagforeningernes kernevirksomhed er indgåelse af kollektive overenskomster om løn og arbejdsvilkår, herunder medlemshvervning. Det er ikke erhvervsvirksomhed og derfor ikke omfattet af markedsføringsloven. Jeg mener derfor heller ikke, at vi fremover skal skelne mellem faglige organisationer og humanitære eller velgørende foreninger, erklærer Brian Mikkelsen.
Svært at undgå fejl
Ugebrevet A4 har bedt Det Faglige Hus om et interview om organisationens hvervningsmetoder. I et skriftligt svar oplyser kommunikationschef Mette Jul, at man faktisk respekterer Robinsonlisten:
- Når det alligevel går galt enkelte gange, skyldes det, at oplysningerne på de indkøbte leads (liste med mulige kunder, red.) ikke altid stemmer overens med oplysningerne på Robinsonlisten. For eksempel kan et navn være anført forskelligt. Det er derfor umuligt at undgå fejl 100 procent, skriver kommunikationschefen i Det Faglige Hus.
Til sammenligning har ingen klaget over telefonsælgere fra landets to største fagforbund 3F og HK, mens den anden store gule fagforening, Krifa, kun har ganske få klagesager.
LÆS MERE I UGEBREVET A4