22.000 kroner. Så svimlende stor var regningen fra tandlægen, som den 40-årige førtidspensionist Ann-Camilla Larsen fra Brøndby Strand fik, fordi hendes medicin mod psykiske lidelser ødelagde tænderne.
I dag siger ekspert i mundtørhed Anne Marie Lynge Pedersen, der er institutleder på Tandlægeskolen, til Avisen.dk, at psykisk syge diskrimineres, fordi de modsat andre patientgrupper ikke kan få støtte til tandpleje.
Erstatningen er næsten umulig at få, selvom tandproblemerne ofte skyldes bivirkninger fra antidepressive præparater.
For Ann-Camilla Larsen startede tand-problemerne i 2014, hvor hun konstant havde en tør fornemmelse i munden. Men når hun spiste tyggegummi hjalp det en smule. Derfor havde hun altid en pakke på sig.
Mine tænder begyndte at knække på stribe
Så længe det kun var tørheden, kunne hun leve med ubehaget, fortæller hun. Men på sigt fik hun også flere og flere huller i tænderne.
- Mine tænder begyndte at knække på stribe. Jeg overvejede længe at gå til tandlæge, men jeg havde jo også prisskiltet for øje. Men til sidst måtte jeg indse, at jeg ikke kunne gå rundt og have så ondt i tænderne, siger hun til Avisen.dk.
Stor udgift
Tandlægen udskrev efterfølgende regningen på 22.000 kroner. Og selvom kommunen betalte cirka halvdelen af beløbet, fordi Ann-Camilla Larsen er førtidspensionist på den gamle ordning, var det mange penge at skulle hive op af lommen, husker hun.
Det var først efter, hun havde siddet i tandlægestolen, at hun blev klar over, at tandmareridtet hang sammen med den medicin, hun tog.
I Ann-Camillas medicinhylster er der i alt cirka 14 piller til psyken, fortæller hun. I mange år var hun diagnosticeret som skizofren, men sidste år blev hendes diagnose ændret til bipolar - der tidligere hed sig, at man var maniodepressiv.
- Det kan gå både den ene vej og den anden vej. Nogle dage er det fuld fart frem, så jeg selv bliver forpustet. Andre dage lukker jeg bare ned og vil ikke snakke med folk, fortæller Ann-Camilla Larsen.
Første gang hun blev indlagt på en psykiatrisk afdeling, var hun bare 21 år og ved at uddanne sig til skolelærer. Hendes psykiske lidelser betyder, at hun ikke kan undgå at tage medicin, forklarer hun.
Derfor er hun nødt til at være ekstra opmærksom, for medicin mod depression, angst, søvnproblemer eller tvangstanker kan give tør mund, og det påvirker tænderne.
Spyt har nemlig en rensende funktion. Det vil sige, at jo mindre mundvand, jo større er risikoen for at få huller i tænderne, tandkødsbetændelse eller svamp i munden.
Mange i samme båd
Siden 2008 har Ann-Camilla Larsen prøvet omkring 30 forskellige former for antidepressiv medicin, vurderer hun. Men da hun i forbindelse med en indlæggelse for en tung depression for to år siden fik ordineret tricykliske antidepressiva (TCA), eskalerede problemerne med tørhed i munden, husker hun.
Hun er ikke den eneste, der har gjort sig den erfaring. Hvis man får flere forskellige former for medicin mod psykiske lidelser, er man særligt udsat for at få problemer med tænderne.
Og især de såkaldte klassiske tricykliske antidepressiva (TCA) giver flest bivirkninger med mundtørhed, forklarer ekspert i mundtørhed og institutleder på Tandlægeskolen Anne Marie Lynge Pedersen.
Ifølge hende er der tale om et alvorligt problem. På landsplan er der omkring 300.000 psykisk syge, der lider af mundtørhed som følge af deres medicin, vurderer hun.

I næsten et helt år var Ann-Camilla Larsen nødt til hele tiden at gnaske tyggegummi, for at dulme den tørre fornemmelse i munden. Foto: Dansk Tandplejerforening
Det er urimeligt, at man skal lide et økonomisk tab, fordi man får antidepressiv medicin, mener Ann-Camilla Larsen.
- Det burde være sådan, at man ikke behøvede at trille tommelfingre over, om man kan betale tandlægeregningen, fordi man får psykofarmaka. Hvis man har brug for at komme til tandlæge på grund af sin medicin, burde muligheden være der uden omkostninger, påpeger hun.
Hun oplevede selv, at det var en kamp at få kommunen til at dække dele af hendes tandlægeudgifter. Og hun følte heller ikke, at det fuldt ud blev anerkendt, at medicinen havde været skyld i hendes tandbøvl, forklarer hun.
Tandbørstning ikke altid det vigtigste
I dag ved Ann-Camilla Larsen, hvor vigtigt det er, at hun på grund af sin medicin er ekstra omhyggelig med tandhygiejnen:
- Jeg er ikke blevet hysterisk, men jeg børster i hvert fald mine tænder to til tre gange om dagen nu.
Hvis man har det svært eller er indlagt, er det ikke lige det vigtigste i verden at få børstet tænderne
Men når verden falder sammen om én, er det hverken tandbørste eller tandtråd, der er ens førsteprioritet, fortæller Ann-Camilla Larsen. I december sidste år var hun igen indlagt med en svær depression.
- Hvis man har det svært eller er indlagt, er det ikke lige det vigtigste i verden at få børstet tænderne. Det er først, når det begynder at gøre ondt, man tænker over det. Og der er det for sent.

I dag er Ann-Camilla Larsen blevet ekstra omhyggelig med at nå rundt i alle hjørner af munden, når hun børster tænder. Foto: Dansk Tandplejerforening
Flere skal vide besked
Tandplejernes formand Elisabeth Gregersen mener, at der findes for få informationer om sammenhængen mellem medicin og tandskader. Det er også Ann-Camilla Larsens erfaring.
Af den grund har hun valgt at fortælle sin personlige historie i en pjece, som Foreningen for Tandplejere udgav i starten af februar.
- I psykiatrien er der stadig mange ting, man ikke snakker højt om. Hvis jeg kan være med til at oplyse om de her ting, er jeg glad for det. Det er ret vigtigt, siger hun.