Det blev et nej til tre mænd og en kvinde med kognitive handicap, der havde anlagt en retssag mod staten, fordi de ikke må stemme ved folketingsvalg.
Østre Landsret har torsdag afvist deres sagsanlæg og dermed frifundet staten.
En af de fire sagsøgere er 64-årige Lasse Jensen fra Hirtshals, der nu håber, at det bliver muligt at anke sagen til Højesteret.
- Jeg er bitter og frustreret, men i den udstrækning jeg har kræfterne, vil jeg blive ved med at kæmpe for min egen skyld og for alle de andre, det vedrører, siger han til Ritzau.
Tomas Strøbye var en anden af de fire, der har lagt sag an mod staten i den principielle grundlovssag. Han er søn af den kendte skuespiller Lone Hertz.
- Det er utrolig vigtigt både for min søn og for mig, at retssagen falder positivt ud for mennesker med forskellige slags handicap i livet, har Lone Hertz tidligere fortalt til Avisen.dk.
De fire handicappede personer må ikke stemme ved folketingsvalg, fordi de har en værge til at varetage deres økonomiske sager.
Dermed er de i retlig forstand umyndiggjort, og det følger af Grundloven, at umyndiggjorte personer mister stemmeretten.
Der er tale om en grundig dom. Landsretten har taget sagen alvorligt.
Advokaten for de fire sagsøgere, Christian Dahlager, siger:
- Jeg mener, at det er en forkert dom, og at det er en fejlslutning at sige, at fordi man har brug for hjælp til sine pengesager, så må man ikke stemme til folketingsvalg.
- Tiden er løbet fra, hvordan vi levede i 1953, da Grundloven blev ændret. I dag lever vi i et samfund, hvor vi prøver at inkludere mennesker. Og vi har en klar indikation fra Folketinget om, at disse mennesker bør have stemmeret. Det, synes jeg, at domstolene skal spille med på, siger Christian Dahlager og garanterer, at han vil kæmpe videre:
- Sagen bliver anket til Højesteret. Det danske retssamfund har krav på, at sagen bliver behandlet ved højeste instans. Jeg skal nu tale med de fire klienter om det videre forløb, siger han.

Dommen har været ventet med spænding, fordi den var en slags prøvesag for de omkring 2.000 personer i Danmark, der har fået frataget stemmeretten på grund af et værgemål.
Havde de fire fået medhold, ville det formentlig have haft betydning også for de øvrige stemmeløse.