Hvis du har set med de sidste to mandage på DR, har du kunnet følge, hvordan montricepigerne på Oticon i Thisted har kæmpet en hård kamp for at finde nyt arbejde og ikke mindst en ny mening med tilværelsen.
Mandag aften sender DR sidste program i serien om virksomheden bag fabrikken, hvor de ansatte samler høreapparater, der flytter hele produktionen til Polen. Det efterlader over 100 kvinder - montricepigerne - uden job efter for manges vedkommende at have arbejdet det samme sted hele deres voksenliv. Samtidig står mange af kvinderne ikke med andet end en folkeskoleeksamen.
Man har samtidig også fulgt kvindernes tidligere tillidsrepræsentant Karin Ubbesen. Og selvom hun har været klar med råd og vejledning, hylder hun kvinderne for selv at have taget ansvar for deres eget liv. Det er kvindernes egen fortjeneste, at de er kommet godt videre ved hjælp af efteruddannelse og aktiv jobsøgning.
- De er rigtig gode til at tage ansvar for sig selv. Mange er hurtigt kommet i gang med uddannelse eller andet arbejde. Det er blevet meget beskrevet, at jeg har fundet arbejde til dem. Det har jeg ikke, det har de selv, siger Karin Ubbesen til Avisen.dk.
Gik i utide: Det var svært
I sidste uge kunne man på DR følge, hvordan Karin Ubbesen glædeligt fik et nyt job som faglig sekretær hos 3F i Thy/Mors. Men man kunne også følge, hvordan Karin Ubbesen skulle give montricepigerne på fabrikken den svære besked, at hun ville forlade dem, før fabrikken var lukket ned.
- Jeg havde det svært med det. Jeg følte jo, at jeg svigtede dem. Og jeg var egentlig også bange for, at de ville synes det, siger hun.
Heldigvis kunne man i programmet se, hvordan kvinderne tog det flot. De var glade på Karin Ubbesens vegne og klappede af hende. Selv er Karin Ubbensen glad for sit nye arbejde. Hun har stadig meget kontakt med medlemmerne, og det er det, der betyder noget for hende.
Karin Ubbesen var tillidsrepræsentant for de mange kvinder på fabrikken Oticon. Hun havde det svært med at forlade dem 'i utide', men hjælper stadig mange af kvinderne med at komme videre. Foto: DR/Presse
Kvinderne er blevet i området
Fabrikken Oticon, der ligger i Thy i Nordvestjylland, har næsten kun kvinder ansat, og derfor har man kunnet se i programmet, hvordan det har været en udfordring at finde job i området, der ikke har været for hårdt fysisk.
Ifølge Karin Ubbesen har langt de fleste kvinder fået arbejde i Thy og har derfor ikke været nødsaget til at flytte væk.
- Vi har mange vinduesfabrikker i området, hvor kvinderne har fået job. Det er også inden for det offentlige, især rengøring, pleje og omsorg. Nogle er gået i gang med uddannelse og en enkelt har startet sin egen virksomhed, siger hun.
Selvom nogle af kvinderne har en studentereksamen eller anden kortere uddannelse, har det ifølge Karin Ubbesen været svært for dem alle at indse, at de kan andet end at samle høreapparater.
- Det var svært for dem i starten. De spurgte jo "Hvad kan jeg?", men det har de heldigvis fundet ud af ved hjælp af kompetencefonde og efteruddannelse, siger Karin Ubbesen.
De sidste skal nok klare det
Der er stadigvæk 50 kvinder ansat på fabrikken, som bliver afskediget til august. Karin Ubbesen er fortrøstningsfuld og tror på, at også disse kvinder nok skal komme godt og sikkert videre.
- De har allerede gjort meget. De skal nok blive sluset ud igen på arbejdsmarkedet. Vi ved, at der er stor mangel på de her 'varme hænder', så jeg tror, at en del kommer til at gå en vej inden for FOA’s område, siger Karin Ubbesen.
Ifølge tillidskvinden har der været den fornødne hjælp til kvinderne. 3F har været der med støtte og rådgivning. Virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne i området har ifølge Karin Ubbesen været gode til at tilbyde efteruddannelse og kompetencekurser. Og kvinderne selv har været rigtig gode til selv at tage initiativ også.
- Det sværeste var faktisk at få dem i gang med noget. De levede lidt i vakuum og vidste ikke, hvilken vej de skulle gå. Det hele ramlede lidt, men da de så først kom i gang, har de godt nok været gode. Det har været en øjenåbner for dem, og de har set, at der er andre muligheder, siger Karin Ubbesen.
En montrice er en kvindelig montør, der installerer, vedligeholder eller reparerer elektriske apparater.
I dette specifikke tilfælde er det altså kvinder, der samler og reparerer høreapparater.
Kilde: Gyldendal - Den Store Danske
UDVID