Mere end 300 elektrikere fra koncernen Kemp & Lauritzen har nedlagt arbejdet. Det sker i forbindelse med en lokal forhandling om løn, som er gået i hårdknude. Elektrikerne vil have det, de kalder en solidarisk løsning, som kan beskytte dem mod fremtidig løndumping.
Et markant flertal af elektrikerne hos Kemp & Lauritzen på Sjælland har lige vedtaget under et stormøde i København, at de fortsat vil lade kabler, bidetangen og så videre ligge i dag. Det betyder, at der for eksempel ikke bliver udført elektriker-arbejde på blandt andet en byggeplads på Rigshospitalet.
Beslutningen om at fortsætte konflikten er den foreløbige kulmination på en arbejds-nedlæggelse, som begyndte i går morges.
Avisen.dk var tilstede her til formiddag under stormødet hos Dansk El-Forbunds afdeling i København. Der var ingen tvivl om, at de omkring 260 fremmødte elektrikere var klar til at tage en arbejdskamp. Der blev talt om at "vise nosser" og "ikke finde sig i noget fra arbejdsgivernes lakajer."
En af de fremmødte var elektriker Morten Rude.
- Jeg er parat til at gå linen ud og fortsætte denne her konflikt, så længe som det nu vil tage at finde en løsning, som vi kan leve med, siger Morten Rude.
Konflikten handler om solidaritet og kamp mod løndumping. Det fortæller Morten Rude, som er elektriker hos Kemp & Lauritzen. Foto: Iver Houmark Andersen.
De mere end 300 elektrikeres nedlæggelse af arbejdet strider mod overenskomsten. Det betyder, at elektrikerne må regne med, at de ikke alene går glip af løn under konflikten, men at de også vil få en bod på 40 kroner for hver time.
Mere end løn på spil
Morten Rude forklarer, at når han ikke er mødt op på arbejde i dag, så skyldes det lokale forhandlinger om løn hos Kemp & Lauritzen. Her kræver elektrikerne, at en lønstigning skal gives ved, at man hæver grundlønnen for alle med 4,5 krone pr. time. Men ifølge flere fremmødte på stormødet, så vil ledelsen i Kemp & Lauritzen give lønstigningen som et personligt tillæg.
- Vi vil have lønstigningen på grundlønnen. For mig handler det om at vise solidaritet over for nyansatte og vikarer, så de ikke kommer for meget bagud i løn i forhold til os andre, forklarer Morten Rude.
På længere sigt handler det også om at forhindre løndumping.
- Hvis firmaerne kan hente vikarer ind til en lavere løn end de faste folk, så kan det blive fristende for firmaerne at tage flere vikarer. Eller hyre firmaer ind fra udlandet, hvor de ansatte er parat til at gå for en lavere løn, siger Morten Rude, og fortsætter:
- Der er stor forskel på, hvad det koster at forsørge en familie i Polen og så forsørge en familie i København, siger Morten Rude.
Grundlønnen for en elektriker hos Kemp & Lauritzen i Storkøbenhavn ligger i dag på omkring 177kroner i timen. Men via diverse tillæg så får de fleste mellem 190 kroner og 220 kroner i timen.
Konflikten kan sprede sig
På stormødet blev der talt om at få elektrikere hos Kemp & Lauritzen på Fyn og i Jylland til også at nedlægge arbejdet. Her kan der altså være nogle, som finder på at gå hjem.
Ifølge flere fremmødte er det flere år siden, at der har været en lige så stor nedlæggelse af arbejdet hos Kemp & Lauritzen.
Onsdag morgen klokken 7 mødes elektrikerne fra Kemp & Lauritzen igen for at diskutere, hvad der skal ske. De er blevet opfordret af Dansk El-Forbund og deres tillidsrepræsentanter til at gå i arbejde.
De mere end 260 deltagere i et stormøde her til formiddag var helt klar til at tage en længere arbejdskamp med Kemp & Lauritzen. Foto: Iver Houmark Andersen.
Avisen.dk arbejder på at få en kommentar fra Kemp & Lauritzen.