Fordomme er ikke til at slippe udenom, når man som ung gymnasieelev stiller op til kommunalvalg for partiet Dansk Folkeparti.
Det ved Daniel Pold alt om. Han ønsker at gøre op med fordommen om, at Dansk Folkeparti er lig med racisme.
- Der er vigtigt at sætte fokus på nogle at de andre ting, DF arbejder for, så det ikke altid handler om udlændingepolitik, siger Daniel Pold til Avisen.dk, der er taget en tur til Horsens for at møde den unge kandidat.
Brug for unge i byrådet
Her bor Daniel Pold i et parcelhus med sin mor, far og lillesøster.
Før i tiden gik han meget til fodbold, hvorfra han har høstet en del pokaler. I dag står den dog mest på fodbold via spillet FIFA. Daniel Pold, der går i 2. G, bruger tiden ved siden af lektierne på politik.
Som så mange jævnaldrende nyder Daniel Pold af koble af efter skole med et spil FIFA med kammeraterne. Foto: Maria Jeppesen
Den 7. oktober i år fyldte han 18 år og blev dermed berettiget til at stille op til kommunalvalget 21. november. Muligvis som Danmarks yngste kandidat.
Er du gammel nok til at gå ind i politik?
- Ja, helt sikkert. Jeg ved da, hvad jeg mener, og jeg interesserer mig for, hvad andre folk mener. De unge skal jo også have nogen i byrådet at afspejle sig i, siger Daniel Pold.
Han interesserer sig for ungepolitik, ældrepolitik, retspolitik og flygtninge- og udlændingepolitik.
Og selvom mange forbinder Dansk Folkeparti med udlændingepoltik, så er det ikke det emne, der fylder allermest for Daniel Pold, fortæller han.
Han går mere op i andre ting, som at elever i folkeskolen kommer på besøg på erhvervsskoler, så flere vælger en håndværksuddannelse, frem for gymnasiet.
Men han møder ofte fordomme, når folk hører, at han er med i Dansk Folkeparti.
En realistisk flygtningepolitik
- Jeg bliver spurgt rigtig meget, om jeg er racist. Det er folk fra skolen, folk jeg kender, men også folk, jeg ikke kender. Men jeg ser overhovedet ikke mig selv som racist, understreger Daniel Pold.
Han mener, at folk enten fejlfortolker Dansk Folkepartis stramme udlændingepolitik, eller at de har en forkert opfattelse af, hvad det vil sige at være racist.
- Men det er okay at blive spurgt om, for så kan jeg forklare, hvad det er, vi egentlig mener.
Og hvad er det så, I mener, når det kommer til udlændingepolitik?
- At man skal se realistisk på indvandring og flygtninge. Man skal se realistisk på, hvad der kommer ind i Danmark, og hvad man skal acceptere. Flygtninge er et kæmpe stort problem, og vi skal hjælpe alle de flygtninge, vi overhovedet kan. Så er det bare, hvordan man hjælper dem, siger Daniel Pold.
Han mener ikke, at Danmark skal tage så mange flygtninge ind i landet, men i stedet sende pengene ned til flygtningelejre og hjælp i nærområderne.
Og i forhold til de indvandrere og efterkommere, der er kommet her til landet for at blive, mener Daniel Pold, at det er vigtigt, at de gør en indsats for at lære det danske sprog og blive en del af det danske arbejdsmarked.
- Og så skal de bare lære, hvordan man opfører sig her i Danmark.
Men gør de ikke det?
- Der er rigtig mange, der bibeholder deres egen kultur, og de samler sig i ghettoer i stedet for at komme ud og blive spredt blandt danskerne, mener Daniel Pold.
Hvis han bliver valgt ind i byrådet, vil han blandt andet arbejde for at opløse de to ghettoområder i Horsens, fortæller han.
Tørklæde-forbud
Og så mener Daniel Pold, at det skal forbydes for offentligt ansatte at bære religiøs hovedbeklædning.
- Når vi taler statsligt eller kommunalt arbejde, så skal man ikke bære burka eller hijab. Man får associationer til terror, for islam er jo blandet rigtig meget sammen med den terror, man har set de seneste år, siger Daniel Pold.
Pia Kjærsgaard er det helt store politiske idol. -
Hun er lidt kold og kynisk. Hun ved, hvad hun vil have og så er hun ligeglad med, hvad andre folk mener. Og hun adskiller sig fra andre politikere, der let bliver påvirket af medier. Pia er helt sin egen, siger Daniel Pold. Foto: Maria Jeppesen
For nyligt vedtog regeringen en udvidelse af maskeringsforbuddet herhjemme, der betyder, at det ikke længere er lovligt at bære den altdækkende burka og niqab.
Det er dog stadig tilladt for at bære hijab, der er det tørklæde, som mange muslimske kvinder bruger som hovedbeklædning.
Men det skal være slut for de kvinder, der er offentligt ansat, mener Daniel Pold.
- Så hvis en sygeplejerske har hijab på, ville jeg ikke føle mig godt tilpas.
Hvad man gør derhjemme, er op til en selv, men på en kommunal arbejdsplads skal man ikke bære sådan noget, siger Daniel Pold.
Kommunalpolitik er ikke forbeholdt midaldrende mænd med mellemlang universitetsuddannelse. Avisen.dk har mødt kandidater til kommunalvalget, der skiller sig fra mængden, og bringer portrætter af dem forud for valget 21. november 2017.
UDVID