Stilladsvogne i lange rækker, Red Bull-dåser og John Mogensen i højtaleren danner kulisse om en ny blokade ved Amagerværket i København. Et byggeri, som det kommunalt ejede forsyningsselskab HOFOR er ansvarlige for.
Folk kommer op og melder sig ved højtalervognen:
- Vi er to murere. Har I brug for en hånd til noget?
Polsk tolk nægtet adgang
Det er brugen af underbetalt udenlandsk arbejdskraft, som ikke har den nødvendige stilladsuddannelse, der har udløst blokaden:
- I tirsdags blev vores polske tolk nægtet adgang til pladsen, og det gjorde mange af kollegaerne sure. Dertil har det tjekkiske firma opmandet med 21 nye, men ingen af dem må bygge stillads efter vores opfattelse, siger John Jakobsen, formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub.
Over 300 stilladsarbejdere og andre håndværkere var mødt op foran Amagerværket i protest. Foto: Avisen.dk
Dele af byggeriet kommer til at foregå i omkring 50 meters højde:
- Vi har en to-årig stilladsuddannelse for at sikre, at folk ikke bliver slået ihjel. HOFOR sætter folks liv på spil, siger Thomas Strømsholt, talsmand for blokadevagterne.
Et stillads af den type kræver ifølge ham det der hedder uddannelsesniveau 2 og 3. Det har de færreste af de østeuropæiske arbejdere.
- Hvis du sammenligner med LEGO, så kan de lægge to klodser ovenpå hinanden, men de kan ikke bygge Big Ben, siger talsmanden til avisen.dk.
Arbejdsgiver ønsker dialog
Hos HOFOR undrer pressechef Astrid Skotte sig over blokaden:
- Vi ønsker, tingene herude foregår under ordnede vilkår. Vi aftalte på et møde med Stilladsklubbens formand i går, at øge kontrollen med uddannelsesniveauet, så vi forstår ikke, at blokaden fortsætter, siger hun til Avisen.dk.
- Det er fedt, at der er kommet så mange. Det ville blive en ussel branche, hvis ikke vi havde det sammenhold, som vi heldigvis har, siger stilladsarbejder Mikkel Feldborg Kristensen. Foto: Avisen.dk
Ifølge Stilladsklubben har kun ni af de 45 udenlandske stilladsarbejdere de nødvendige kurser til at kunne bygge sikkert. Derudover aflønnes de med 135 kroner i timen, mens danske stilladsarbejdere får mellem 220 og 235 kroner i timen.
Byggeriet udføres af det finske Valmet, som har en tjekkisk underleverandør, K2 Leseni, til at udføre stilladsarbejdet.
Det her handler om, at håndværkere skal kunne stole på, at sikkerheden er i orden, siger stilladsarbejder Jeff D. Falkenberg Foto: Avisen.dk