Når virksomhederne i stigende grad ansætter vikarer, presser det medarbejderne og gør dem utrygge. Det fortæller DR P4 Nordjylland. Samtidig sætter det også hele den danske model under pres. Sådan lyder fra en arbejdsmarkedsforsker og fagforbundet 3F.
Formand for 3F i Frederikshavn, Morten Dalberg må erkende, at vikarer er kommet for at blive.
- Vi oplever, at flere firmaer i Frederikshavn bruger vikarer. Det øger presset på de medarbejdere, der har deres vanlige gang på arbejdspladsen, siger han til DR P4 Nordjylland. Det skyldes, mener Morten Dalberg, at vikarerne er nemme at skille sig af med.
I Frederikshavn har 3F oplevet, at en virksomhed har fyret medarbejderne for efterfølgende at tilbyde dem ansættelse som vikarer. I Aalborg oplever formand for Dansk Metal, Jan Gregersen, at virksomhederne i stigende grad efterspørger vikarer. Og det undrer ham.
- Hvorfor skal man gå som vikar i flere år? Hvorfor fastansætter man dem så ikke bare? - spørger Jan Gregersen.
Antallet af solgte vikartimer de seneste år er steget med 10 procent hvert år. Det viser tal fra både Dansk Industri og Dansk Erhverv. Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen forudser, at fagbevægelsen i fremtiden vil have svært ved at opretholde fælles overenskomster.
- Og så bliver det mere individuelle kontrakter frem for kollektive kontrakter. Det betyder individuelle rettigheder frem for kollektive og de er meget svære at overholde, siger Henning Jørgensen til DR P4 Nordjylland.
Vikarer får i dag som udgangspunkt den samme løn som fastansatte. Der er dog enkelte tillæg, de ikke får.