Hvert år kommer over 5.000 danske, unge til skade på arbejdet, viser tal fra Arbejdstilsynet.
I hele Europa er risikoen for, at 18-24-årige kommer ud for en arbejdsulykke, næsten dobbelt så høj som for voksne arbejdere. Det viser tal fra Eurostat.
Men der findes ikke nogen samlet forskning, der entydigt kan forklare, hvorfor det er de unge, der rammes hårdest.
"Vi ved, at de unge er kommer ud for flere ulykker, men forklaringerne er ikke ordentlig belyst i forskningen. Det vil vi nu råde bod på via et tre-årigt forskningsprojekt, der også finde løsninger på problemet," forklarer seniorforsker Pete Kines fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).
Presses til farlige opgaver
Forskeren har dog et bud på, hvad hovedforklaringen kan være.
"Der er to hovedårsager: Dels mangler de unge erfaring, men der er samtidig en tendens til, at de unge i mange brancher sættes til de farligste opgaver," siger Pete Kines, der nu skal i gang med at undersøge de unges arbejdsforhold i tre brancher: metalindustri, social- og sundhedsområdet samt detailhandlen, supermarkeder, butikker mv.
GRATIS: Læs et kapitel fra bogen BETON, hvor en ung lærling er tæt på at blive slået ihjel på en byggeplads: Martin var 4 sekunder fra døden
Svage unge sendes til farlige brancher
Jord- og betonarbejder og forfatter, Jakob Mathiassen, har en tredje forklaring på, hvorfor de unge oftest kommer til skade på jobbet:
"Der er en tendens til, at skolerne sender de svageste svage unge ud på byggepladsen - især som struktørlærlinge, hvor de skal lave farligt arbejde".
De ti procent svageste elever i folkeskolen sendes direkte i teknisk skole, hvorefter de ryger ud på en byggeplads som lærlinge, forklarer Jakob Mathiassen.
"Men halvdelen af dem er slet ikke klar til at arbejde på en dødsensfarlig byggeplads. De skulle nok have været to år mere i skole, i hæren eller på højskole," mener den 34-årige betonarbejder.
BETON - historier fra skurvognen
Jakob Mathiassen udgiver i dag en ny bog, der i en række fortællinger beskriver forholdene på danske byggepladser.
Avisen.dk offentliggør i dag to kapitler fra jord- og betonarbejder Jakob Mathiassens nye bog, BETON - historier fra skurvognen.
GRATIS: Læs et kapitel fra bogen BETON, hvor en ung lærling er tæt på at blive slået ihjel på en byggeplads: Martin var 4 sekunder fra døden
En tragisk dødsulykke fra 2010 viser, at unge dræbes på jobbet, fordi reglerne overtrædes:
Ung mand begravet i sukker
Sakskøbing, 13. juli, 2010: En 23-årig mand omkommer på Sakskøbing Sukkerfabrik. Det sker i forbindelse med tømning af sukkersiloer, hvor den unge mand bliver begravet under flere tons sukker. Arbejdstilsynet konstaterer at flere regler er overtrådt.

Her er forfatteren, betonarbejder Jakob Mathiassen.
(Fotos: Torben Eskerod)
