Når medarbejderne i Post Danmarks pakkecenter i København om få dage møder op i den julepyntede Søpavillionen for at fejre den årlige julefrokost, er der sandsynligvis både tørklæder og turbaner mellem nissehuerne.
På pakkecentret er næsten halvdelen af medarbejderne af anden etnisk oprindelse, og de julefester på lige fod med deres danskfødte kolleger.
”Det er det mest naturlige i verden, at de deltager. Faktisk tror jeg, de ville synes, det var mærkeligt, hvis vi ikke holdt julefrokost. Det er jo en tradition på arbejdspladsen,” siger Jakob Manori, som er chef for Pakkeproduktion Danmark og selv plejer at deltage i julefrokosten.
Sådan er billedet generelt på de danske arbejdspladser. En undersøgelse og en rundringning, Avisen.dk har lavet, viser, at nydanskere helt selvfølgeligt tager med til julefrokosten.
De fester ligesom os andre
Jakob Manori er chef for cirka 500 medarbejdere fordelt på to jyske og et københavnsk pakkecenter. Erfaringerne er de samme alle tre steder.
”Julefrokosten er en god firmafest, hvor man mødes, og dem med anden etnisk baggrund fester ligesom alle andre. De dyrker ikke julen i lige så høj grad som os, men de deltager og synes, at det er en hyggelig fest,” fortæller han.
I pakkecentrene er det faktisk ikke noget, man tænker nærmere over. Julefrokosten handler om sammenhold mellem kollegerne midt i en årstid, hvor danskernes julegaveshopping på nettet medfører travlhed hos dem, der sørger for, at pakkerne kommer frem.
”Julen er en travl tid for os, så det gør meget for fællesskabet, at vi mødes alle sammen og kommer tættere på hinanden,” siger Jakob Manori.
Eid-kage og julelege
På trods af den store andel af etniske minoriteter er pakkecentrenes julefrokost meget traditionel.
”Der er både livemusik, nissehuer, julelege og traditionel julemad, men vi sørger selvfølgelig for, at der er andet at spise end kun svinekød.”
Til gengæld bliver andre religioners højtider også markeret på arbejdspladsen. For eksempel blev der for nyligt serveret kage og sodavand til alle i forbindelse med den muslimske højtid Eid, og det syntes de blonde danskere også var hyggeligt.
I det hele taget giver forskellige religioner og kulturer ikke anledning til problemer i pakkecentrene, siger Jakob Manori.
”Vi oplever ikke, at folk har de her stereotype fordomme. Man kender hinanden og tænker, jamen, det her er min gode ven, som lige har holdt sin højtid,” fortæller han.