De er lave og slidte. De gamle industribygninger kaldet Slagtergårdene på Enghavevej på Vesterbro i København. Gamle gårde med skure og bindingsværkshuse, som særligt blev brugt af slagtere, og hvor Storm P's barndomshjem har stået stolt siden opførslen i 1860erne.
I dag huser Slagtergårdene blandt andet restauranten Vildt & Vin, en snedker, et filmrekvisitværksted, to atelier'er og en stukkatør.
Det kan snart være fortid.
Ejeren af grunden har drømme om moderne boligbyggeri. Et lokalplanforslag kan sikre, at de gamle bygninger bliver revet ned, og at et 9,5 etagers lejlighedsbyggeri rejser sig med caféer og restauranter i stueetagen. Indtil videre har der været flertal for forslaget blandt politikerne i Københavns Kommune. Kun Enhedslisten og Dansk Folkeparti har kæmpet imod.
Og Vesterbro'erne? De drømmer anderledes. De vil bevare Slagtergårdene. Det er arbejderhistorie, det er byhistorie, det er kulturhistorie, lyder det. Indtil videre har godt 8.000 personer skrevet under på, at de skal bevares.
Borgere: Bevar værdierne
Høringsfasen er netop slut, og der er i alt kommet 261 høringssvar. Langt de fleste er imod nedrivningen.
Ingrid T. skriver:
"Slagtergårdene er et fantastisk kvarter - en lav oase med krudt og kunst. Jeg er kommet i gaden og i "Sunderen" siden midt 80’erne, elsker at cykle gennem gaden netop pga. det leben, der er."
Charlotte N. skriver:
"Jeg håber man forstår værdien af dette sted og aflyser nedrivningen."
Jep L. skriver:
"At nedrive gamle bymiljøer er ligeså kortsigtet som at ødelægge naturmiljøer. Det er dem, der giver byen liv og diversitet."
Og sådan bliver det ved. Folk ønsker at bevare de gamle slagtergårde og bliver bakket op af Vesterbro Lokaludvalg og Københavns Museum.
Slagtergårdene
De gamle bygninger set fra gården.
Succesfuld ildsjæl må lukke og slukke
48-årige Kevin Bendix har boet på Vesterbro det meste af sit liv og driver restauranten Vin & Vildt med stor succes i Slagtergårdene. Han har modtaget et brev fra bygningens ejer om, at beværtningen skal lukke, fordi bygningerne skal rives ned.
Han har oplevet, at ordrebogen er blevet reduceret, fordi han ikke kan tilbyde eksempelvis sommerfester, bryllupper og fødselsdage.
- Som indehaver af restaurationen kæmper jeg imod kommende konkurs. Vi har fået en opsigelse med udgangspunkt i, at bygningen skal nedrives, men det er heldigvis ikke afgjort endnu, så jeg driver fortsat forretningen og håber, at politikerne vågner op, inden de sidste historiske rester er væk, siger han til Avisen.dk
Han kæmper for den sidste charme og rest af Vesterbros gamle arbejderhistorie.
- Som Vesterbroer synes jeg, det er katastrofalt for det bymiljø, der har været. Slagternegårdene er den sidste historiske bastion. Jeg har intet imod byudviklingen, men jeg har noget imod, at politikerne endnu engang tillader nedrivning af historiske og bevaringsværdige bygninger under påskud af, at de gør det for beboerne på Vesterbro, siger han.
Fra arbejderkvarter til forældrekøbskvarter
Vesterbro har i de seneste 20 år oplevet en rivende udvikling. Lejlighederne er blevet lagt sammen og renoveret, leje er blevet til eje, og nye beboere er kommet til. Beboere med tykke punge, kasketter og modetøj har blandet sig i det gamle gadebillede af mudrede kansasbukser, pudrede kvindekinder og uplejede fuldskæg. Værtshuse er blevet til caféer. Grønthandlere til kædekaffebarer.
Derfor er Slagtergårdene også blevet en symbolsk kamp mod det pæne, rige og mondæne, siger arkæolog og forfatter Hanne Fabricius, der har skrevet flere bøger om København, blandt andet 'Istedgade - Porten til Vesterbro'.
- Det virker som om, folk har fået nok. Modstanden er et udtryk for, at beboerne ikke vil have, at København ender som London eller Stockholm, hvor små lejligheder bliver solgt for millioner. Byen skal være til at bo i, siger Hanne Fabricius.
Hun hælder til, at der er 50 procent chance for, at deres kamp vil lykkes.
- Hvis nedrivningen allerede er aftalt i porten, som der går rygter om, tror jeg desværre, der bliver ballade. Det her lugter af, at der er en revolte i gang nedefra. Men de kultur- og historieløse politikere fatter det ikke, siger Hanne Fabricius.
S: Nødvendigt at bygge nyt
Socialdemokraterne i Teknik- og miljøudvalget går ind for nedrivningen og nybyggeriet.
- Der kommer 100.000 flere københavnere de næste 10 år, og vi har et mål om at bygge 45.000 nye boliger, siger Jakob Hougaard, som er medlem af Teknik- og Miljøudvalget.
Slagtergårdene er en fortætning af slidte bygninger, og derfor er det oplagt at bygge en moderne karré der, mener han.
- Hvis ikke vi når at bygge alle de her boliger, vil de resterende boliger i København stige i husleje, fordi efterspørgslen efter de eksisterende boliger vil blive enorm.
Han siger, at Enhedslisten og andre som kæmper for, at almindelige mennesker skal have råd til at bo i København, gør en indirekte tjeneste til huslejeforhøjelser ved at bevare gamle bygninger som Slagtergårdene.
Han er til gengæld lydhør over for protesterne om, at der bliver revet et gammelt københavnerhistorie ned.
- Det er en vigtig pointe, de har. Jeg er også optaget af, hvordan udvikler man en by, samtidig med at man bevarer sporene. I Slagtergårdene er der planer om at bevare en bygning i gårdene og en skorsten, så man kan se, hvor vi kommer fra, siger han.
Spørgsmålet er, om de indædte modstandere af nedrivningen vil være tilfredse med en bygning og en skorsten. At dømme efter de vrede protester vil de næppe.