I en sport, hvor det bare ikke er alle, der kommer på banen hver gang, er der mange muligheder for at se sig sur på træneren. At hver tredje spiller i en fodboldklub mistænker træneren for at foretrække egne kæledækker på græsset er ikke særligt svært at forestille sig.
Og det er præcis det, der er tilfældet på det danske arbejdsmarked.
Hver tredje mener, at chefen har en eller flere dukse blandt firmaets ansatte, som han favoriserer.
Det viser en analyse lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk blandt 680 danskere i job. Næsten 10 procent er "meget enige" i, at chefen gør forskel på medarbejderne. Næsten 20 procent er "enige".
Superliga-træner Troels Bech indrømmer blankt, at han foretrækker nogle spillere frem for andre. Det har han det helt afslappet med, selvom han mange gange er blevet beskyldt for at være uretfærdig.
"Hvis du spørger mine spillere, om jeg er retfærdig, så vil de 11 spillere, der starter inde næste gang, typisk sige ja. Resten vil ikke synes det. Men jeg er faktisk ligeglad med, om de synes jeg retfærdig. Derimod betyder det meget for mig, om de synes, at jeg er respektfuld og behandler alle med respekt," siger OB-træneren.
"Jeg hylder uretfærdighed"
Ifølge Troels Bech har retfærdighed aldrig været vejen til succes.
Han henviser til et forsøg, hvor A må få 100 dollars, hvis B vil acceptere det. Det er altså op til de to at diskutere sig frem til en retfærdig løsning.
Retfærdighed viser sig ofte at være, at de to deler fifty-fifty, og at den, der føler, at det er foregået retfærdigt, har fået lidt mere end den anden.
"Jeg gør alt for at hylde uretfærdighed. I en konkurrencesituation er der bare ikke plads til det der 'fifty-fifty og så lidt mere til mig'. Så er der også dommeren - dømmer han uretfærdigt? - og en hel masse andre parametre," siger Troels Bech.
"Hvis du bliver hængende i uretfærdigheden - for eksempel et frispark, der ikke er i orden - så går du i stå. Søgen efter retfærdigheden får dig bare til at give op," tilføjer han.
OB-træneren mener, at det - i en konkurrencesituation - handler om at ryste uretfærdigheden af sig og komme videre.
"Alle har favoritter"
Troels Bech interesserer sig ikke for den uretfærdighedsfølelse, som spillere kan sidde med. Men som træner lægger han vægt på at melde klart ud om det værdisæt, han ønsker for holdet.
Han er også tydelig i forhold til at få sagt, hvad der bliver honoreret.
"Hvis jeg så siger, at nu handler det om kun at hoppe på venstre ben, så kan spillere også sige fra og beslutte, 'at det gider jeg sgu ikke'. Men så kan de heller ikke komme bagefter og sige, at de er blevet uretfærdigt behandlet, hvis de ikke kom på holdet," forklarer OB-træneren.
Han mener ligesom arbejdspsykolog Mette Krøigaard, at alle ledere har dukse, der får flere goder end andre. Her lægger han igen vægt på klare udmeldinger, så alle kan se, hvorfor favoritterne får de goder, de gør.
"Begrebet kæledækker findes også inden for fodboldverdenen. Og det er ofte rigtigt. Du har jo nogle, du favoriserer, fordi du ved, at de kan levere. Derfor får de længere snor, mens andre spillere bliver kasseret," siger Troels Bech, der som træner også er i risiko for at få sparket, hvis han ikke leverer.
Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: Min nærmeste chef har sine kæledækker, der altid bliver favoriseret?
Meget enig: 9,3%
Enig: 19,0%
Hverken eller: 26,5%
Uenig: 23,0%
Meget uenig: 13,7%
Ved ikke: 8,5%
Total: 100%
Kilde: Rundspørge foretaget for Avisen.dk af analyseinstituttet Wilke blandt 680 repræsentativt udvalgte danskere i arbejde.