Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) opfordrede i sin nytårstale alle til at gribe globaliseringens muligheder, men det kan få konsekvenser at følge det råd, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.
Det dansk-canadiske ægtepar Jan Korsgaard og Trudy Vriend fra Thy er højtuddannede og har begge internationale job. I fjor mistede Trudy Vriend sin permanente opholdstilladelse, fordi hun ifølge reglerne har arbejdet for længe i udlandet. Hun har siden 2010 været underviser i Saudi-Arabien.
Da hun var hjemme i familiens hus i Thy i julen, var det derfor med en status som turist.
- Det føles lidt underligt at være gæst her, hvor jeg har haft hus i 20 år, hvor mine børn er opvokset, og hvor jeg er uddannet, siger Trudy Vriend, der kan konstatere, at hun kunne være blevet i Danmark resten af livet, hvis hun blot havde undladt at tage et job uden for landets grænser.
Nu overvejer hun sammen med sin mand at sælge alt i Danmark og flytte til Spanien.
Reglerne i udlændingeloven siger, at en opholdstilladelse bortfalder, hvis udlændingen opgiver bopælen i Danmark. Der kan søges om dispensation i to år ad gangen, men praksis er ifølge Udlændingestyrelsen, at det højest gives for fire år i alt.
Reglerne er imidlertid ikke fulgt med globaliseringen, mener udlændingeordførerne for regeringspartierne De Konservative og Liberal Alliance, der nu vil tage sagen op over for udlændingeminister Inger Støjberg (V).
Laura Lindahl (LA) forudser, at flere vil komme i samme situation som det dansk-canadiske par:
- De gør jo det, vi gerne vil have mere af, for det er fantastisk, når folk tager ud i verden og kommer tilbage til Danmark med ny viden. Det er det også, selv om man ikke er dansk statsborger, men har slået sig ned i Danmark.
Inger Støjberg ser imidlertid ingen grund til at ændre noget.