Administration 

Thulesen til Mette F.: Du kan bare ringe efter valget

Et benhårdt arbejdsmarked uden rummelighed er den største udfordring på det danske arbejdsmarked, mener DF-formand Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau-Scanpix.)

Dansk Folkepartis formand er mere end klar til at gå med i en blå regering. Og uanset valgets udfald vil han bruge al sin politiske energi på at holde Radikale, Liberal Alliance og Alternativet uden for indflydelse, fortæller han.

Uanset hvordan det kommende folketingsvalg falder ud, ligner Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl en sikker vinder.

Går det godt for partiet, er han finansminister og vicestatsminister i en blå regering med Venstre for bordenden.

Går det lidt mindre godt, er han en magtfuld oppositionspolitiker med udsigt til at få store dele af sin politik igennem via Mette Frederiksen som ny socialdemokratisk statsminister.

Selvtilliden bobler i hvert fald ud af Kristian Thulesen Dahl, da Avisen.dk og A4 interviewer partilederen på hans kontor i Proviantgården på Christiansborg.

DF-lederen er tyngdepunktet i dansk politik, og på skift vender Socialdemokratiets og Venstres top bedetæpperne mod ham for at få opbakning til deres politik.  

Det huer Kristian Thulesen Dahl rigtig godt. For han vil gøre op med den klassiske blokpolitik, hvor rød og blå blok slås, og så vil han sende Liberal Alliance, Radikale og Alternativet ud i kulden og danne en ny blok bestående af sit eget parti, Venstre og Socialdemokratiet.

Vil gerne med i regering

Med Kristian Thulesen Dahls bejlen til både Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, kan smeden i Nordjylland og sosu'en på Fyn godt komme i tvivl om, hvem Dansk Folkeparti egentlig peger på efter et folketingsvalg.

Hvis vi får et valgresultat mellem 17 og 19 procent af stemmerne, er det et tilstrækkeligt rygstød fra vælgerne til at gå ind i et regeringssamarbejde
Kristian Thulesen Dahl (DF), formand

Men direkte adspurgt, hvad smeden og sosu'en skal tro, kommer svaret uden tøven:

- Vi peger på Lars Løkke Rasmussen. Han kan godt få lov til at fortsætte som statsminister med vores opbakning. Men hvis der er opbakning til en blå regering, synes vi ikke, at Liberal Alliance skal med i en nydannet regering. Og seriøsiteten skal jo også være, at vi så selv skal være parate til at gå ind i regering og tage ansvar, siger han.

Så Dansk Folkeparti er med i regering, hvis blå blok vinder?

- Det tror jeg helt sikkert, at vi er. Hvis vi får et valgresultat mellem 17 og 19 procent af stemmerne, er det et tilstrækkeligt rygstød fra vælgerne til at gå ind i et regeringssamarbejde, siger han.

Ankeret i dansk politik

Ved seneste folketingsvalg i 2015 fik DF 21,1 procent af stemmerne og blev Danmarks andet største parti.

I de aktuelle målinger står DF til et valgnederlag og et sted mellem 16 og 18 procent af stemmerne. Men det ødelægger ikke partilederens humør, fordi han har placeret sig så centralt i dansk politik.

Partilederrunde 2019 på Avisen.dk

Avisen.dk og A4 interviewer samtlige partiledere, inden danskerne skal til folketingsvalg.  

I vores partilederrunde har vi fokus på det danske arbejdsmarked, og hvad partilederne ser som de største udfordringer.

Hvordan sikrer vi, at danske lønmodtagere kan holde til at arbejde, når pensionsalderen gradvist stiger? Hvordan bekæmper vi stress? Hvad gør vi for at gøre den offentlige sektor til en attraktiv arbejdsplads og stressfri zone?

Kort sagt spørger vi, hvad forskellene er på en rød og blå regering for smeden, industriarbejderen, sosu'en og pædagogen?

Læs med de næste uger.

UDVID

- Grunden til, at smeden i Nordjylland skal stemme på Dansk Folkeparti ved det her valg er jo, at vi vil prøve at sikre, at Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er ankeret i dansk politik og laver de grundlæggende ting i fællesskab. Så man ikke alene har det, som man kalder en rød blok og en blå blok, hvor alting klares indenfor den blok, siger han.

Hvis man skal lave holdbare politiske aftaler, som folk kan regne med, skal det ifølge Kristian Thulesen Dahl hvile på store flertal, og blokkene skal brydes.  

Derfor ønsker Dansk Folkeparti heller ikke, at de partier, der i hans øjne udgør fløjene, skal have den afgørende indflydelse.  

- Liberal Alliance udgør en fløj i den økonomiske politik, og på den værdipolitiske scene udgør Radikale Venstre en fløj. Alternativet og så videre er også en fløj. De fløje skal ikke have den afgørende stemme, for så kan der ske mange sjove ting, som ikke er gode for Danmark, fastslår Kristian Thulesen Dahl.

- Derfor tror vi på, at det er bedst for smeden, at vi forener det bedste i Socialdemokratiet, Venstres og Dansk Folkepartis politik og finder ud af få løst de store klumper, siger han.  

Rød blok kan bare ringe

- Så har Socialdemokratiet og Venstre en kamp kørende om, hvem der skal være statsminister, og derfor går man hele tiden tilbage og ser på den her blok. For man tror, at blokken afgør det. Så må man se efter et folketingsvalg, hvor sammentømret rød blok er, og ellers må de jo ringe, siger han med henvisning til tumulten i rød blok.

Her har Radikale erklæret, at de ikke kan pege på Mette Frederiksen som statsminister, hvis hun baserer sin udlændingepolitik på Dansk Folkeparti, og Alternativets partileder Uffe Elbæk kandiderer selv til statsministerposten. 

Lige nu bløder Dansk Folkeparti stemmer til både Socialdemokratiet og Nye Borgerlige, der sandsynligvis kommer ind med en udlændingepolitik, der er markant strammere end jeres. Hvordan har du det med at blive trykpresset fra to sider?

- Jeg er faktisk ikke enig i, at Nye Borgerliges udlændingepolitik er markant strammere end vores. Den udlændingepolitik, som Nye Borgerlige går til valg på, ligner til forveksling vores, mens partiets økonomiske politik er Liberal Alliances gange to eller tre, siger han. 

Grundlæggende har han det fint med at blive presset af andre partier, forsikrer han.

- Og når Socialdemokratiet gør det, er det, fordi de har lagt en ny kurs i udlændingepolitikken. Det må aldrig blive et problem for et parti, at man har overbevist andre partier om, at man har ret. Så når Socialdemokratiet lægger sig så tæt op af vores linje, skal man ikke blive ked af det, siger han.

Mere rummelighed på arbejdsmarkedet 

Hvad ser du som den største udfordring på det danske arbejdsmarked i 2019?

- Vi har et arbejdsmarked, der er præget af, at alting går meget stærkt. Både i den offentlige sektor og på det private arbejdsmarked, der presses af international konkurrence. Så det er blevet et benhårdt arbejdsmarked, hvor der mangler rummelighed og et godt arbejdsmiljø for alle, siger han.

Med henvisning til galopperende stress-kurver og højt sygefravær noterer Kristian Thulesen Dahl, at det er vigtigt at skabe et arbejdsmarked, hvor der er plads til dem, der ikke kan løbe 100 kilometer i timen fra mandag morgen til fredag aften. Der skal også være plads til dem, der løber langsommere, mener han.

Kristian Thulesen Dahl mener, at det er nu midt i et opsving og god økonomi, at danske virksomheder skal demonstrere, at de mener det alvorligt, når man taler om rummelighed, socialt ansvar og bryster sig af at arbejde med trivsel.  

- Virksomhederne skal bruge det her opsving til at få alle med. Når virksomhederne siger, at de mangler arbejdskraft, vil de gerne hente den uden for Danmarks grænser. Men hvorfor lade dem hente polakker og rumænere, der kan løbe 100 kilometer i timen fra morgen til aften? Så er der jo ingen grund til at investere i nogle medarbejdere, der ikke kan løbe så stærkt, siger han.

I lyset af det benhårde ræs på det danske arbejdsmarked er Kristian Thulesen Dahl alvorligt træt af klagesange fra danske virksomheder, der mangler arbejdskraft.

- Min løsning er ikke, at vi bare henter mere arbejdskraft udefra ved at hente kinesere og filippinere til Danmark. Min løsning er, at vi bliver bedre til at bruge den arbejdskraft, vi allerede har, siger han.  

Seniorer er værdifulde  

Og her pointerer DF-formanden, at seniorerne er en guldgrube på det danske arbejdsmarked.

- Virksomhederne må bruge de dygtige medarbejdere, som er på arbejdsmarkedet nu men som måske ikke løber så stærkt, fordi de bliver ældre. Seniorer er stadig værdifulde, og vi skal indrette vores arbejdspladser, så de kan rumme dem, siger han.

Udover at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked med mindre nedslidning, ser Kristian Thulesen Dahl også gerne, at der inden det kommende folketingsvalg forhandles en model på plads for differentieret pensionsalder . 

- Når vi taler om ret til tidlig pension, skal vi fokusere på nogle brancher, hvor nedslidning er et reelt problem, og som mange måske tænker, at de skal skynde sig væk fra, inden de bliver nedslidte, siger Kristian Thulesen Dahl. 

- For jeg forstår godt, at folk i fysisk hårde job tænker, at de ikke kan blive i deres job resten af livet. Fordi det er for manges vedkommende simpelthen er for hårdt, tilføjer han. 

Nej til ulighed – ja til loft på kontanthjælp

Debatten om stigende ulighed kører på de høje nagler for øjeblikket, og DF-formanden mener ligesom store dele af venstrefløjen og Socialdemokratiet, at det er et problem, hvis uligheden "bare får lov at stige".

Kontanthjælpsloftet bliver af mange fremhævet som hovedårsagen til stigende ulighed. Vil Dansk Folkeparti bevare loftet?

- Ja, vi gik til valg i 2015 på indførelse af kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, og det gjorde vi, fordi vi kunne se, at de ydelser, vi har for den offentlige sektor, var med til at holde nogen i en forkert kulturel bevidsthed, siger han og tilføjer, at mellem 80 og 90 procent af de par, hvor begge var på kontanthjælp, var indvandrerfamilier.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl fastholdt man mange indvandrerfamilier i et kulturmønster, der holdt kvinderne væk fra arbejdsmarkedet.

Loftet har virket ved at få flere kontantmodhjælpsmodtagere i job, og det er ifølge DF-lederen også den bedste kur mod ulighed. 

- Er det bedre at sørge for, at de her mennesker får større lighed ved at give dem højere offentlige ydelser? Eller ved at sørge for, at de kommer ud på arbejdsmarkedet? Det sidste er klart det bedste. Også af hensyn til børnene, der kan se deres forældre komme ud på arbejdsmarkedet, fastslår han.

Hvis danskerne kommer i klemme

Det er heller ikke nogen hemmelighed, at kontanthjælpsloftet også er skabt for at sikre, at færre udlændinge kommer hertil på grund af attraktive danske overførselsindkomster, betoner han.

- Men hvis nogen med dansk baggrund kommer i klemme, og man på en eller anden måde kan hjælpe, vil vi gerne se på det.  Men udover det ønsker vi at holde fast i både loftet og også det, der nu ikke længere hedder integrationsydelsen men selvforsørgelses- og hjemsendelsesydelsen, siger han.

Kan du se Dansk Folkeparti få posten som beskæftigelsesminister i en eventuel kommende blå regering?

- Ja da! Jeg kan se os få alle ministerposterne i en regering, men vi kommer nok ikke til at besætte dem alene, men dele dem med nogle andre. Men der er ikke nogen ministerposter, som jeg ikke synes, at vi er kvalificerede til at besætte, siger han.

Partilederrunde 2019 på Avisen.dk

Avisen.dk og A4 interviewer samtlige partiledere, inden danskerne skal til folketingsvalg.  

I vores partilederrunde har vi fokus på det danske arbejdsmarked, og hvad partilederne ser som de største udfordringer.

Hvordan sikrer vi, at danske lønmodtagere kan holde til at arbejde, når pensionsalderen gradvist stiger? Hvordan bekæmper vi stress? Hvad gør vi for at gøre den offentlige sektor til en attraktiv arbejdsplads og stressfri zone?

Kort sagt spørger vi, hvad forskellene er på en rød og blå regering for smeden, industriarbejderen, sosu'en og pædagogen?

Læs med de næste uger.

Mand sidder bag skrivebord
Nyheder

Trods nye rygter:
Trump står fast 

en mobilbruger forsøger at overføre penge på sin telefon
Nyheder

Problemer med MobilePay

En kvinde og mand holder om hinanden
Kendte

Nu har hun født:
TV2-par deler godt nyt

Blåt blink på biltag
Krimi

Drama i Aarhus-forstad:
Mand truede med pistol

Målmand kaster sig efter en fodbold
Sport

Målmands-ikon er død

mand kysser kvinde på kinden
Kendte

Påskekys: Nyt kendispar

bekræfter forholdet

politi og teknikere til stede ved neglesalon
Krimi

Eksplosion i neglesalon: 
Vidner så person løbe

fra stedet

mand møder paven
Nyheder

Mødte paven søndag:

Han var meget syg

pave står på balkon
Nyheder

Hvid røg: Sådan vælges en ny pave 

prinsesse Isabella poserer
Kongelige

Se de nye portrætter

af prinsessen 

paven hilser
Nyheder

Paven er død

Nyheder

Christian Langballe er død

bus og varevogn holder på vej
Krimi

Varevogn og Kombardo-bus

i alvorlig ulykke

mand klør sig selv i håret
Sport

Superligaklub fyrer cheftræner 

løve går i naturen
Nyheder

14-årig pige dræbt af løve

ung kvinde poserer
Kongelige

18 år i dag: Prinsesse

kan miste en del af sit

privatliv

Krimi

Mistænkeligt forhold:

Politi massivt til stede

formel 1 racer
Sport

Formel 1:

Piastri stryger til tops

mand og kvinde på den røde løber
Kendte

Sådan blev hun

Karen Seebach

to politifolk bag hver sin pult
Krimi

Anholder mistænkt

for drab på storrøver

smilende kvinde på trappe
Kendte

Pusle drømmer 

om Vild med dans

far og datter på den røde løber
Kendte

Schmeichel: 

Sådan har jeg tabt mig

fodboldspillere i infight
Sport

Sønderjyske

forværrer AaB's krise

tennisspiller med knyttet hånd i triumf
Sport

Rune helt til tops

cykelrytter på sejrspodie med armene i vejret
Sport

Vild dansk sejr

flammer og sort røg fra hus
Krimi

Høje flammer og sort røg

valgvplakat med D og rødt kryds
Nyheder

Fem vil være leder

hånd med vinkelsliber
Nyheder

Udlændinge gode

for dansk økonomi

meget tæt portræt med rød kasket
Sport

Barndomsklub henter

Nicki Pedersen hjem 

Kvinde på talerstolen i Det Hvide Hus.
Kendte

Trumps unge pressechef:

Gift med 32 år ældre mand

Nyheder

J.D. Vance holder påskemøde med pave Frans

To kvinder sigger op i kameraet
Kendte

TV2-stjerne afslører:

Jeg er på dagpenge

glas med kappe og en lottokupon på et bord
Helt vildt

Lørdag blev tre

danskere millionærer:

Her er kuponerne købt

Store bølger
Nyheder

Vilde bølger dræber mindst seks

Krimi

Teenager overfaldet og kidnappet i Viborg

By med kirke set fra luften
Nyheder

Efter bombefund:

11.500 skal evakueres

Flyrester på landevej
Nyheder

Fire personer mister livet i flystyrt

veldækket bord i rumkapsel
Helt vildt

Nu kan du komme til romantisk middag i rummet

politibil og ambulance ved tankstation
Krimi

Ung mand død på tankstation

Biler holder foran port
Nyheder

USA og Iran melder om fremskridt

Nyheder

Zelenskyj: Angreb

trods våbenhvile

formel 1 kører med kasket
Sport

Verstappen satte banerekord

ung pige mellem sine forældre
Kongelige

Vært om Isabellas fest: 

En kæmpe ære

fodboldspillere på græsstadion
Sport

Sent straffesparksmål

frelser gavmilde Barcelona

mennesker i tunnel
Nyheder

Ukraine vil se

handling bag Putins ord 

politi og ambulance ved motorvejstilkørsel
Krimi

Melding om fastklemte

portræt af mand i grå jakke og slips
Nyheder

Kalder russisk

våbenhvile overfladisk

portræt af langhåret kvinde i pels
Kendte

Klatretøsen: 

Afslører kønnet

vindercheck hænger i butik
Helt vildt

Lotto-vinder: Jeg har

hængt mit foto op hos

købmanden

retsbygning i sønderborg
Krimi

Mistænkt for voldtægt

frygtes at fortsætte

Sport

Pragtpræstation

sender Rune i finale

mennesker demonstrerer uden for retsbygning
Nyheder

Anker dødsdom

for blasfemi

Retten i Glostrup set udefra
Krimi

Riffel koster to års

fængsel 

kongelige personer vinker
Kongelige

Deler private fotos af

prinsesse Isabella

chokoladebar
Nyheder

Hypet chokolade

presser prisen op

Nyheder

Putin erklærer

30 timers åbenhvile

golfspiller på banen
Sport

Dansk golfspiller brænder banen af 

mand med jakke
Kongelige

Kongen tager til Japan:

Markerer atombomberne

skrald i naturen
Nyheder

Danske bilister er vejsvin 

Nyheder

Læger: Fjern næsespray

fra hylderne

robot løber
Helt vildt

Robotter løb halvmaraton

- og fik baghjul 

båd på vandet
Nyheder

Bådbrand koster 148 livet

amerikansk flag blafrer i vinden
Nyheder

Turister dropper USA 

donald trump med gult slips
Nyheder

Trump: Det skal være lettere at fyre 

Kvinde i sort gallakjole
Kendte

Kendt tv-vært: 
Har baby med på job

Vejnavn ved en hæk
Nyheder

Grønlændere med opråb:
Vejnavn bør ændres

To unge mænd i gallatøj
Kongelige

Deler private billeder:
Grev Nikolai vækker jubel

en masse mennesker i uniform
Nyheder

Ukraine:  Modtager
909 døde soldater

En bardisk med et poolbord foran
Nyheder

Efter 50 år: 

Populær ungdomsklub
tvunget til lukning

Obamas ser mutte ud
Kendte

Obamas kæmper med skilsmisserygter

Mand med barnevogn
Nyheder

Disse mænd tager mest barsel

MAnd på tennisbane
Sport

Stærk Rune:
Nedlægger norsk
skrækmodstander 

En lille bil i Rom
Debat

Pas på bilgangster-udlejerne

Oversvømmet by
Nyheder

Voldsomt vejr i Italien:
Tre personer døde 

Udrykningskøretøjer på en havnekaj
Krimi

Livløs person fundet i Limfjorden

Nyheder

Trækker minister ind i sag
om støtte til influencer

sørgende studerende
Nyheder

Nordmand bag skyderi i Florida 

en politibil i Grønland
Krimi

Snescooter kørt gennem isen på Grønland

en storkerede med en stork i
Dyreliv

Storkesæsonen herhjemme starter godt