Det er grusomme historier, der dagligt kommer ud fra Elfenbenskysten, der indtil 1999 var et eksempel på stabilitet og velstand i Vestafrika.
- I går brasede bevæbnede mænd ind i en sundhedsklinik og begyndte at skyde på patienterne. Det skete i Treichville, en forstad til Elfenbenskystens økonomiske hovedstad Abidjan.
- Torsdag i sidste uge blev syv kvinder massakreret i en rundkørsel. De deltog i en fredsdemonstration i Abobo, en anden fattig forstad.
- I en anden del af hovedstaden sætter militærfolk bildæk om halsen på såkaldte ”udlændinge” (folk, der kommer fra den nordlige del af landet). De hælder petroleum over og sætter ild til. Mindst 6 er blevet dræbt på denne måde.
- I andre forstæder brænder man bildæk i gaderne, fordi røgen er kraftig og kan dække lidt over, at der samtidig brændes lig af.
Elfenbenskysten er havnet i en voldelig og brutal spiral, politisk tumult og økonomisk deroute. FN og eksperter frygter en ny borgerkrig.
Video optaget med mobil viser kvinderne, der blev dræbt på åben gade. Den er ikke for sarte sjæle!
Nægter at acceptere nederlag
Årsagen til balladen er præsidentvalget, der blev afholdt i november sidste år. Afstemningen skulle have afsluttet otte års krise og hele sårene fra den borgerkrig, der allerede rasede i landet i 2002/2003.
Men sådan blev det ikke. Den siddende præsident, Laurent Gbagbo, tabte men vil ikke acceptere nederlaget.
Gbagbo er ligeglad med, at han tabte med en margin på over 350.000 stemmer samt at FN og det international samfund anerkender valget som retfærdigt.
Nu bruger han brutal vold for at beholde magten og kontrollerer stadigt militæret.
Spærret inde på et hotel
Vinderen af valget, Alassane Ouattara, sidder på The Gulf hotel i Abidjans centrum. Den eneste måde man kan nå ham, er at tage en FN-helikopter, der færger diplomater og journalister på daglige flyvninger.
Imens forsøger præsidenterne fra de fem omkringliggende lande at mægle i konflikten. Det er Mali, Burkina Faso, Liberia, Guinea og Ghana. Men indtil videre er situationen blokeret. Og ligner mere og mere borgerkrig.
Mindst 365 mennesker er døde i de sidste tre måneder, de allerfleste er tilhængere af Alassane Ouattara.
Ingen elektricitet
Den 28. februar ramte brutaliteten på en ny måde. Tidligt om morgenen slukkede Gbagbos folk for strømmen til flere af landets regioner, der er under FN kontrol.
Uden grund, ifølge det private el-selskab i Elfenbenskysten.
Allerede den 19. januar fik selskabet frataget ansvaret for el-forsyningen i landet, efter ordre fra Mine og Energiministeriet.
Det var den samme taktik, Gbagbo brugte, da borgerkrigen i 2002/2003 buldrede løs.
Strømafbrydelsen har lammet hospitalerne og tvunget folk til at bruge urenset vand, fortæller beboere og sundhedspersonale.
”To tidligt fødte spædbørn døde den 1. marts, da der ikke var strøm til deres kuvøser," siger Kouyaté Karim, sundhedsdirektør i byen Bouaké til IRIN nyhedsbureau.
Han fortæller, at hospitalet har en generator, men ikke penge nok til at holde den kørende. Også lageret af vacciner for mæslinger, gul feber, tuberkulose og polio er så godt som ødelagt.
Landet delt i to
En af grundene til konflikten er, at den legitime præsident Ouattara har base i nord, mens Gbagbos tilhængere bor i syd. Men vi skal lidt længere tilbage i historien for at forstå, hvorfor det er et problem.
I 1999 var der et blodløst militærkup i Elfenbenskysten. Præsident Henri Konan Bédié blev afsat. Folk dansede for en stund i gaderne. General Robert Guei lovede valg.
I 2000 tabte generalen til historieprofessoren Laurent Gbagbo. Men i 2002 forsøgte en gruppe militærfolk, der var i eksil, at lave et nyt kup. Gruppen sagde, at de ville gøre oprør mod Ggagbo, fordi han behandler folk i den nordlige del af landet som 2. rangs borgere.
Gbagbo anklagede Ouattara, der kommer fra nord, for at stå bag. Ouattara har altid afvist dette.
Selv om kuppet mislykkedes, var det startskuddet på den blodige borgerkrig i 2002/2003, hvor mindst 3000 mennesker blev dræbt.
I 2003 var Frankrig, den tidligere kolonimagt i landet, med til at flikke en traktat sammen. Den skabte mere ro på opfladen og ledte til valget sidste november.
Men under overfladen ulmer konflikten mellem nord og syd stadigt.
FNs 9000 fredsbevarende soldater i landet er ikke nok til at lægge en dæmper på konflikten.
Hvor galt kan det gå?
I dag er en ny borgerkrig på trapperne, lyder det fra alle sider.
Hvor galt det går for Elfenbenskysten knap 6 millioner indbyggere, afhænger af, hvordan forhandlingerne forløber.
Det er svært at få hul igennem, fordi FN og det internationale samfund allerede har udråbt Ouattara som den legitime præsident. Hvad er der præcist at forhandle om for Laurent Ghagbo?
”Det internationale samfund er nødt til at indse, at den ulovlige præsident er parat til at kæmpe til det sidste, også selvom det betyder, at Elfenbenskysten bliver kastet ud i anarki og økonomisk katastrofe."
Sådan lyder meldingen i en ny rapport fra International Crisis Group, en uafhængig organisation, der kæmper for at forebygge og løse konflikter.
Ifølge rapporten, er det mest sandsynlige scenario i de kommende måneder:
"En væbnet konflikt med massiv vold mod civile, både lokale og udenlandske. Det kan provokere en ensidig militær intervention fra nabolandene. Det bliver formentlig Burkina Faso, der starter".