Udlændinge og indvandrere. Muslimer og østeuropæere. Der går sjældent en dag, uden der er nyt om tilkommerne i den politiske debat. En undersøgelse, fortaget af Analyse Danmark på vegne af Avisen.dk, viser, at danskerne er godt trætte af den måde, der bliver snakket om udlændinge på. Her svarede en tredjedel, at de synes, tonen er for grov.
Men hvad mener DU om tonen? Det tog vi ud og spurgte vælgerne om her under valgkampen.
"Debatten er helt fordrejet"

Louise Lund Larsen på 38 år og hendes datter Emily:
Hvad synes du om tonen i udlændingedebatten?
- Jeg synes det er rigtig ærgerligt, at emnet skal have så meget fokus. Jeg forstår ikke, hvorfor det skal fylde så meget. I Sverige kan de godt rumme udlændingene, så hvorfor kan vi ikke?
Hvordan synes du udlændinge bliver fremstillet?
- Jeg har altid været stolt over at være dansker, fordi det handler om at hjælpe hinanden og være åben. Men det som om debatten er fordrejet. Udlændinge bliver fremstillet som dem her, der kommer og tager vores jobs. De får skylden for, at tingene går skævt.
Hvordan burde man gribe udlændingedebatten an?
Jamen min forståelse er, at vi har brug for deres arbejdskraft. Vi føder ikke nok børn, der kommer flere ældre, så vi har brug for flere hænder. Så når politikerne kommer med fakta om, hvor mange flygtninge der er, eller at østeuropæerne tager al arbejdet, så burde medierne finde ud af, om det overhovedet passer.
Hvad sker der, hvis vi får en ny regering?
Måske vil det være meget godt, hvis Dansk Folkeparti kom i regeringen, for så ville man hurtigt finde ud af, om deres ideer overhovedet kan lade sig gøre.
"Det gør mig rigtig vred"

Jasminka Jakupovic på 54 år fra Bosnien:
Hvad synes du om tonen i udlændingedebatten?
Jeg er fra Bosnien, og jeg synes, at vi muslimer bliver puttet i samme spand. Det gør mig rigtig vred.
Hvorfor bliver du vred?
- For jeg er ikke ekstrem muslim. Jeg har voksne børn, der læser lange uddannelser og er godt integrerede. De arbejder hårdt, ligesom vi har gjort. Jeg har arbejdet på en fiskefabrik og min mand i et byggefirma. Vi har mere til fælles med almindelige danskere end folk fra alle mulige andre lande.
Hvad skal politikerne gøre?
- De skal huske, at ligesom der er stor forskel på danskere, så er der står forskel på udlændinge. Nogen danskere er på bistand, mens andre arbejder. På samme måde skal man skelne mellem os.
"Det er danskerne, der er grove - ikke politikerne"

Sandra Stegmann på 27 år:
Hvad synes du om tonen i udlændingedebatten?
- Jeg synes godt, den kan være grov. også når man er ude til selskaber, hvor folk enten er meget ude på højre- eller venstrefløjen. Der mangler lidt dem, der er midt imellem.
Hvad synes du om politikernes tone?
- Den synes jeg ikke er så grov. Det er mest blandt befolkningen, problemet er.
"De glemmer, at der er kæmpe forskel på udlændinge"

Sead Jakupovic på 59 år fra Bosnien:
Hvad synes du om tonen i udlændingedebatten?
- Jeg synes det er for dårligt, at politikerne ikke kender forskellene mellem os udlændinge. De sætter f.eks. lighedstegn mellem muslimer og udlændinge.
Hvorfor er det et problem?
- Der er kæmpe forskel på os udlændinge. Muslimer fra arabiske lande er helt anderledes end os fra Europa. Men politikerne generaliserer bare.
Hvilke politikere kan du godt lide?
- Jeg kan godt lide Helle Thorning Schmidt. Hun vil gerne skaffe arbejde til alle udlændinge.