Ældre i fem kommuner kan snart komme til at mangle deres hjælp til rengøring eller personlig pleje. Fagforbundet FOA har varslet strejke mod firmaet Cura Pleje A/S, som leverer hjemmehjælp til borgere i Hillerød, Furesø, Hørsholm, Allerød og Rudersdal.
De ansatte i Cura Pleje får ikke løn ved sygdom og barsel og kan ikke holde barns første sygedag. De risikerer at miste løn, hvis borgerne aflyser, og deres pension er meget lav.
Strejken vil begynde 1. april, hvis ikke Cura Pleje indgår en overenskomst for sine medarbejdere.
- Jeg er ærgerlig over, at vi er nødt til at skride til konflikt for få virksomheden til at give de ansatte samme vilkår, som gælder hos andre private leverandører af ældrepleje og for kommunens egne ansatte. Men vi hverken kan eller vil acceptere denne her form for social dumping,” siger lokalformand for FOA Nordsjælland, Lene Lindberg.
LÆS OGSÅ: Forbund: Privat hjemmehjælp er tyveri af skattekroner
Hvis de andre fagforbund starter en sympatikonflikt, som FOA har opfordret til, kan Cura Pleje heller ikke få leverancer eller service fra andre virksomheder med overenskomst.
FOA har i fire år forsøgt at komme i dialog med Cura Pleje om en overenskomst, men virksomheden har afvist at tale med fagforeningen.
Virksomhed: Lønnen er normal
Cura Pleje forstår ikke FOA's kritik.
”Vi er meget kede af at FOA har valgt at varsle konflikt imod os. Vi har ikke indtil nu haft en dialog med FOA, hvilket skyldes at vi som en privat virksomhed har valgt at agere som de fleste danske erhvervsvirksomheder med løn- og ansættelsesvilkår tilpasset markedet.” skriver Henrik Stæhr, administrerende direktør i Cura Pleje, i en mail til Avisen.dk.
Han undrer sig over, at FOA taler om social dumping, for en løn på omkring 25.000 om måneden ligger inden for normalområdet for lavtlønnet arbejde, mener han.
I forhold til de andre vilkår som sygdom og pension skriver han, at det er korrekt, at de adskiller sig væsentligt fra det offentlige, men understreger at det er helt lovligt.
”Det er nu en gang således, at der i Danmark ikke er krav om at indtræde i en overenskomst og vores samarbejde med kommunerne har i mange år fungeret rigtigt godt og gør det forsat.”
Borgmester: Vi er parat med en nødløsning
Cura Pleje har ikke selv ønsket at oplyse, hvor mange borgere de betjener. Ifølge FOA har de i alt cirka 65 medarbejdere, inklusiv ledelse og administration. Heraf er 12 medlem af FOA.
De ældre borgere behøver dog ikke at være bange for at stå uden hjælp. Flere kommuner melder ud, at de har en løsning parat, hvis det kommer til strejke og blokade.
- Vi har en beredskabsplan klar, hvis det skulle komme til en blokade. Desuden er vi i dialog med Cura Pleje for at sikre os, at de overholder den kontrakt, de har lavet med os, siger borgmester i Hillerød Dorte Meldgaard.
Hun understreger samtidig, at kommunen ikke vil blande sig i en eventuel konflikt.
Kommuner har mulighed for at skrive ind i kontrakten med en privat leverandør, at virksomheden skal give sine ansatte løn- og arbejdsvilkår, der er lige så gode, som i den mest brugte overenskomst på området, og det har man gjort i blandt andet Hillerød. Det kan dog være svært at definere, præcist hvordan sådan en paragraf skal tolkes, lyder det fra flere kilder, som Avisen.dk har talt med.
Strejken mod Cura Pleje vil være helt lovlig og følge spillereglerne på det danske arbejdsmarked, oplyser FOA.