Danskere, der holder ferie inden for landets grænser, støtter i høj grad den lokale nærkøbmand ude i sommerhus-området eller ved campingpladsen.
Det viser en måling, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk.
Ifølge rundspørgen, der er lavet blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen, handler hver anden lokalt på ferien i Danmark.
Af 1021 adspurgte holder 800 ferie i Danmark. Her af siger 49 procent, at de køber ind hos nærmeste købmandsbutik, imens 42,5 procent gerne kører lidt for at komme til et supermarked som f.eks. Netto. De resterende siger, at de tager mest muligt med hjemmefra.
Antropolog Jeppe Linnet har forsket i forbrugsvaner. Hans bud er, at mange vælger at handle hos købmanden på ferien, fordi det er i stor kontrast til indkøbet i supermarkeder, som de fleste forbinder med hverdagen.
- Folk vil have hygge i deres ferie. At gå eller cykle til købmanden er modsætningen til det effektive, masseproducerede og upersonlige, som fylder vores hverdag, hvor vi tager bilen ud i et stort supermarked, siger Jeppe Linnet til Avisen.dk.
Hos De Samvirkende Købmænd fortæller vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, at det er de færreste butikker, som overlever alene på turister. Omvendt er sommergæsternes indkøb en vigtig indtægtskilde for de mange købmænd.
- For de købmænd, der ligger tæt på sommerhusområder og campingpladser, er turister en vigtig indtægtskilde. Men de her købmænd lever også lidt et andet liv end de købmænd, som ligger udenfor turistområderne, og som ikke har indtægter fra turisterne.
Ifølge Claus Bøgelund Nielsen er afstand til købmanden afgørende for, om turisterne vælger at handle der.
- Når vi har ferie, vil vi ikke starte bilen. Så vil vi kunne gå eller sende børnene til indkøb.
Færre små butikker
Siden 2005 er antallet af nærkøbmænd svundet ind fra 1045 til 383. Det viser tal Retail Institute Scandinavia.
Her kan man også læse, at nærbutikker i dag står for blot 4,2 procent af den samlede dagligvareomsætning i Danmark mod en andel på 9,3 procent i 2005. I samme periode er andelen af lavprissupermarkeder vundet frem.
Selvom danskernes velvilje til at handle ind hos de små købmænd er stor i ferien, afhænger deres købelyst af én ting: Vejret.
Og det grå sommervejr får kunderne til at handle ind andre steder end i den lokale købmand.
- Vejret har på ingen måder været en succes for os i år – og det mærker vi med det samme på omsætningen, siger nærkøbmanden i Vorupør, Kim Poulsen til Avisen.dk.
Han fortæller, at gråvejret får turisterne til at tage bilen til de større byer i stedet for stranden eller ud i naturen.
- Og når de kører til de større byer, så handler de også ind der, siger Kim Poulsen.
De Samvirkende Købmænds vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen beder også om godt vejr i disse dage:
- Godt vejr betyder meget for nærbutikkerne. Ikke alene fordi vi så bliver i sommerhuset eller på campingpladsen og handler lokalt. Vi spiser også lidt ekstra, drikker lidt mere og køber en is, når vejret er godt. Pengene sidder lidt løsere, når vejret er godt. På den måde rammer det også dobbelt, når det er skidt vejr, siger han.