Omfanget af synlige skader på nybyggeri af huse og lejligheder er mere end fordoblet på tre år. Hyppigere storme og oversvømmelser vil fremover udstille byggebranchens syndere, siger eksperter og branchefolk.
En dugfrisk rapport fra Erhvervs- og Byggestyrelsen afslører, at kvaliteten i nybyggede boliger de seneste par år er blevet stadigt mere svingende.
Hvor der i 2006 i de offentlige tilstandsrapporter for nybyggeri i gennemsnit blev fundet mellem tre og fire fejl på et hus, er samme tal i 2009 vokset til over otte.
Rapporten konkluderer, at grunden til det stigende antal svigt og mangler i nybyggeri af boliger, kan være hastværk hos håndværkerne.
"Før finanskrisen slog igennem, var der nogle år, hvor håndværkerne havde meget travlt. Det tror jeg, der er kommet mere sjuskarbejde ud af," vurderer Kristian Buur, som er ingeniør og chefkonsulent hos Rambøll Danmark.
Vejret tester kvaliteten
Stigningen er størst blandt de 'mindre alvorlige' og 'kosmetiske' fejl på boligerne. Men også antallet af 'kritiske skader' er steget i samme årrække, så næsten hver eneste tilstandsbedømt nybygget bolig fik spottet en 'kritisk skade' i 2009.
"Det er en udvikling, vi skal holde øje med. Det er ikke det, byggeriet skal være kendt for," siger Michael H Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.
På direktørens eget kontor på femte sal var gulvet mandag morgen overrislet med vand fra en utæt bygningsfacade. Der havde også dryppet vand fra et utæt tag i direktørens private dagligstue, efter weekendens skybrud rasede i hovedstaden.
Vejrfænomener som disse tester nemlig kvaliteten af hele byggemassen, forklarer direktøren:
"Fejl og mangler ved nybyggeri eller dårlig vedligeholdelse bliver lige pludselig et stort problem, når vejret er så ekstremt," forklarer han.
Mange forsikringssager
Kristian Buur fra Rambøl Danmark har i mange år analyseret byggekvaliteten i hele landet. Han er enig med direktøren.
"Der kommer en stor mængde forsikringssager i disse dage, som kan forklares med dårligt byggeri. På grund af den dårlige kvalitet på meget af det nye private boligbyggeri, kommer der endnu flere anmeldelser til efteråret. Der vil helt sikkert blæse flere tage af de nye huse, end der plejede at gøre med nye huse førhen," siger ingeniøren.
Direktøren fra Dansk Byggeri maner til ro:
"Den store vækst er sket inden for sjuskefejlene og de mere kosmetiske fejl, hvor eksempelvis et vindue er lavet af et andet materiale," siger han.
Om stigningen blandt de kritiske fejl siger han:
"Vi skal være på vagt, hvis stigningen i de kritiske skader bliver større, end den er," siger Michael H Nielsen.
Små private er de store synder
Udover væksten i fejl og mangler i tilstandsrapporterne er der kommet et voksende antal sager hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører. Det tolker Erhvervs- og Byggestyrelsen som et tegn på en forværring af kvaliteten i bygninger generelt.
Men stigningen i sjusk inden for det private boligbyggeri er ikke kendetegnende for den samlede byggemasse, vurderer Erhvervs- og Byggestyrelsens rapport. Samlet set er der kommet færre fejl og mangler på en gennemsnitlig dansk bygning.
"Generelt ligger det meget stabilt med kvaliteten i byggeriet, men den store synder er de små private boligprojekter. Bygherren holder sjældent ordentlig øje med byggepladsen, så de kan se fejlene opstå," siger ingeniør Kristian Buur fra Rambøl Danmark, der tidligere har hjulpet staten med lignende opgørelser over sjusk og mangler i byggeriet.
Når fejlene opstår her, bliver de ofte ikke repareret bagefter.
"Hvis der opstår fejl, så afhandler bygherren tit fejl og mangler med håndværkeren eller byggeselskabet. I stedet for at rette fejlen, bliver det tit til et slag i prisen og alle er glade på kort sigt," siger Kristian Buur.