Hvis man anmelder en sag til politiet, er der stor sandsynlighed for, at den bliver henlagt af politiet, og sagen aldrig bliver opklaret.
Det viser en opgørelse fra Rigsrevisionen, som i en ny beretning har kastet et kritisk blik på politiets henlæggelser af straffesager.
1 million anmeldelser om året
Politiet modtager hvert år omkring 1 million anmeldelser. Heraf bliver omkring 300.000 sager henlagt.
Når politiet henlægger en sag betyder det, at den ikke bliver opklaret. Det kan både være fordi, at der ikke er beviser eller en mistænkt gerningsmand, men det kan også være fordi, at politiet vurderer, at der ikke er sket noget strafbart.
Sagerne kan både blive henlagt uden at politiet overhovedet er begyndt at efterforske den. Og det kan også ske, hvis politiet vurderer, at man ikke kan komme videre med en konkret efterforskning.
9 ud af 10 sager om indbrud bliver henlagt
Rigsrevisionen har i sin beretning kigget nærmere på 4 forskellige typer af kriminalitet og derefter opgjort, hvor stor en andel af de anmeldte sager, der blev henlagt i 2014.
* Indbrud: 9 ud af 10 (90 pct.)
* Tyveri: 3 ud af 4 (75 pct.)
* Økonomisk kriminalitet: 1 ud af 5 (20 pct)
* Voldtægt: 1 ud af 7 (16 pct)




Note: Den vandrette streg angiver gennemsnittet for alle politikredse. I opgørelsen over henlagte voldtægtssager bygger henlæggelses procenterne på et lavt antal sager, og tallene skal derfor tages med forbehold. I Bornholms Politi var der fx i 2014 kun én anmeldt voldtægtssag. Da denne sag ikke er blevet henlagt, er henlæggelsesprocenten 0.
Kilde: Rigsrevisionen på baggrund af data fra Rigsadvokaten.
København har flest henlagte sager
Rigsrevisionens opgørelse viser også, at der kan være store forskelle mellem landets 12 politikredse, når det gælder antallet af henlæggelser.
Både når det gælder økonomisk kriminalitet, tyveri og voldtægt er København den politikreds i landet, hvor flest sager bliver henlagt.
Blandt andet bliver 30 procent af alle sager om økonomisk kriminalitet i København lagt over i bunken af henlagte sager.
Når det gælder voldtægtssager er det i København 38 procent af sagerne, der bliver henlagt, mens det på landsplan er 16 procent.
Storbyeffekten
Det undrer dog ikke Karin Thostrup, der er chefanklager i Københavns Politi, at hovedstadens politikreds ligger i toppen af listen.
- Når det gælder økonomisk kriminalitet, er det tydeligt, at det er storbykredsene – Østjylland, København og Københavns Vestegn - der ligger højt. Og jeg tror, det skyldes, at vi får flere anmeldelser af små forhold, hvor det er vanskeligt at efterforske sagen, siger hun.
Også når det gælder det større omfang af tyverisager, peger hun på ”storbyeffekten” som årsagen til den høje henlæggelsesprocent i København. Mens det omkring voldtægtssagerne forklares med en ny opgørelsesmetode.
- Vi har haft et særligt fokus på datakvalitet, og derfor har vi oprettet flere voldtægtssager i 2014, som tidligere måske har været registreret som undersøgelsessager på sædelighedsområdet. Det betyder så, at vi også har haft en større henlæggelsesprocent, lyder Karin Thostrups forklaring.