De fleste pensionsselskaber udsender din årlige pensionsoversigt i marts eller april. Avisen.dk guider dig her til, hvad du skal være opmærksom på, når du modtager oversigten.
1. Tjek indbetalingen
Start med at sikre dig, at det beløb, der er blevet indbetalt til din pensionsopsparing i det forgange år, stemmer overens med det beløb, du har ret til ifølge din aftale med arbejdsgiveren.
2. Bliver pensionen ordentligt forrentet?
Det næste, du skal tjekke, er den såkaldte forrentning. Den viser, hvor stort et afkast du får på din pension. Pensionsselskaberne investerer dine penge i et forsøg på at give dig et godt afkast, men hold øje med, om det rent faktisk også er en god forretning for dig. Først og fremmest er det vigtigt, at afkastet er positivt, så du ikke mister dine penge ved at spare op til pensionen.
3. Hold øje med dit ”depot”
Dit depot er udtryk for, hvor meget du har sparet op til din pension. Når du ser på størrelsen på dit depot – og sammenholder det med, hvor meget du har tænkt dig at indbetale de resterende år, inden du går på pension - kan du se, hvor meget du kan forvente at få udbetalt, når du en dag går på pension.
4. Kontroller selskabets administrationsudgifter
Det er afgørende for din pensionsopsparing, hvor stor en del af pengene dit pensionsselskab tager for at administrere din pension. Der kan være stor forskel fra selskab til selskab, så sørg for at have din pension et sted, hvor administrationsomkostningerne er lave.
5. Tjek dine forsikringer
Den årlige pensionsoversigt er også en god anledning til at give dine forsikringer et eftersyn. Når der sker store ting i dit privat- eller arbejdsliv – du for eksempel skifter job, bliver arbejdsløs, bliver gift, bliver skilt eller køber nyt hus – kan det være, at dine forsikringsbehov ændrer sig.
Hvis du for eksempel lige er blevet gift, har fået børn og købt hus, kan det være relevant at overveje, om du er forsikret tilstrækkeligt, så din ægtefæller kan blive boende i huset, hvis du pludseligt dør.
Omvendt, hvis du er ældre, enlig og bor til leje, kan det være en god ide at sænke forsikringsdækningen og bruge flere penge på indbetaling til din alderpension.
Kilde: Jens-Christian Stougaard, direktør i PensionDanmark.