Hver tredje barn oplever, at mor og far går fra hinanden.
Rigtig mange af dem bliver måbende, ulykkelige vidner til forældrenes hævntogter, magtkampe og skænderier.
Læs også: Tvangsfjernet på grund af skilsmisse
Ødelægger fremtiden
"Det kan give store problemer for børn både i skolen og i fremtiden, når forældrene slås om retten til samværet, boligen, sølvtøjet og så videre. De børn, der slipper bedst gennem skilsmissen, er dem med forældre, der kan samarbejde," siger Bente Boserup.
Hun er ekspert i skilsmisser og leder af Børnetelefonen i Børns Vilkår.
Læs også: Skilsmissebørn bliver oftere kriminelle
Her giver hun råd til forældre, så de bedre kan beskytte barnet under skilsmissen.
- Sid sammen og forklar barnet om skilsmissen. Barnet har brug for at vide, at I er enige om årsagen til bruddet, og at I kan samarbejde. Sig for eksempel: "Vi er ikke længere forelskede i hinanden" eller "vi skændes for meget". Sig ikke: "Vi elsker ikke længere hinanden", da børn dermed kan blive bekymrede for, at forældrene holder op med at elske dem.
- Er det for svært at gøre i fællesskab, skal I fortælle barnet samme historie.
- I må ikke tale ondt om hinanden. Det sætter barnet i en loyalitetskonflikt.
- Fortæl ofte barnet, at skilsmissen og konflikterne ikke er barnets skyld. Børn får nemt skyldfølelser, fordi forældrene i perioden inden skilsmissen ofte skændes om, hvem der skal hente, bringe eller putte.
- I skal rumme jeres barn, uanset om I selv er kede af bruddet - eller lettede. Lad dit barn slå løs på dig, skælde dig ud og græde. Det er helt naturligt for dit barn at få sine følelser ud på den måde. Barnet opfatter jeres skilsmisse som en katastrofe, uanset hvor gammel han eller hun er, og næsten uanset hvor forfærdelig en stemning, der har været op til skilsmissen.
- Giv barnet mulighed for at dele svære følelser med lærere, pædagoger eller andre voksne.
- Er I ramt af sorg, bitterhed, vrede eller savn, så søg hjælp hos en anden voksen eller hos en psykolog. Dermed kan I lære bedre at rumme jeres barns følelser og reaktioner. Lad ikke barnet blive losseplads for jeres følelser.
- Indse, at barnet har brug for, at begge forældre husker og taler pænt om fortiden og hinanden. Nægter I at tale om fortiden og minderne, fordi I hellere vil fokusere på den nye familie, så får barnet "sorte huller" i sin familiehistorie. Fortæl, hvordan mor og far mødtes, hvordan fødslen gik og om de fælles ferier.
- Lav ting alene sammen med barnet, selv om barnet har fået en stedfamilie. Husk at barnet er tvunget til at være sammen med en ny familie, som det ikke selv har valgt.
- Barnet må ikke blive budbringer mellem far og mor. Så sørg for at opbygge et system, hvor I kan udveksle informationer uden om barnet for eksempel via mail eller på en café i byen.
- Fortæl omverdenen om skilsmissen. Det skal ikke være barnets ansvar.
- Begge forældre skal være sammen med barnet samtidig en gang imellem uden at skændes, for det nyder barnet. Det vil betyde rigtig meget for jeres barn, at I som forældre kan være sammen ved særlige lejligheder som fødselsdage og konfirmationer.
- I 2009 blev 14.940 par skilt.
- Ca. 350.000 børn har en mor og en far, der er gået fra hinanden.
- Ca. hvert tredje danske barn mellem 0 og 18 år oplever, at forældrene skilles.
- 13 % af børnene har ingen kontakt med den anden forælder.
Kilde: Børns Vilkår.