Det er godt for miljøet, at organisk affald fra husholdningen bliver sorteret for sig selv. Og det kan være fristende at smide resterne fra aftensmaden i havens kompostdynge frem for i affaldsbeholderen.
Men det er ikke alt, du bør smide på komposten, hvis du vil undgå at få besøg af rotter.
Rotterne kan nemlig lugte især kød, fiskeskind og forarbejdet mad som kogt ris, pasta og grøntsager på lang afstand. Og de vil derfor følge lugten for at mætte sig i et nemt måltid. Derfor er det bedste råd helt at undgå at smide forarbejdet mad - og kød i særdeleshed - på komposten.
Det siger Martin Simkus Saaby, der er cheftekniker og direktør i SOS Skadedyrssikring.
- Rotter har en sindssygt god lugtesans og er gode til at klatre, så de kan nemt finde vej til vores kompost. Derfor bør man holde sig til rå madvarer som grøntsager, hvis man vil slippe for rotterne, siger han.
Frugt er også guf for rotter
Hvis kompostdyngen ligger frit i haven, bør den ifølge Martin Simkus Saaby kun indeholde haveaffald og grønt køkkenaffald som kartoffel- og gulerodsskræller. Også æggeskaller kan man fint smide på komposten. Man skal dog være mere varsom med havens nedfaldne frugter.
De er nemlig også guf for rotterne, og derfor bør man samle dem op og komme dem i affaldsbeholderen.
- Vi har en tendens til at gå og samle nedfaldsæbler og blommer op og smide dem i komposten. Men generelt er det bedst helt at undgå nedfaldsfrugt i komposten, hvis den er lettilgængelig for rotter, siger Martin Simkus Saaby.
Heller ikke rester af animalske produkter som kogte æg eller ost bør man smide ud i haven, og det samme gælder rester fra brød og kage.
Ønsker man alligevel at smide alt organisk affald fra husholdningen i komposten, er der flere ting, man kan gøre.
Vigtigst er det at bygge en solid kompoststation, som rotterne ikke kan grave sig igennem eller kravle over, forklarer Jesper Rasmussen, der er indehaver af Dansk Skadedyrskontrol.
- Først og fremmest skal man etablere en bund af eksempelvis fliser, så rotterne ikke kan grave sig op gennem kompostbunken. Derefter skal man have en solid skal, som de ikke kan gnave hul i.
- Det vigtigste er sådan set bare, at den ikke er gennemtrængelig. Og det kan man nemt tjekke: Alt, du kan skære i med en kniv, det kan en rotte bide sig igennem, siger han.
Hvis man ønsker at komme andet end grønt haveaffald som blade og kviste i sin kompostbunke, bør man rottesikre den først. Rotter bliver ikke på samme måde tiltrukket af det grønne haveaffald, som de gør af rester fra menneskers aftensmad. (Arkivfoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mange vil måske tænke, at det er nærliggende at overdække komposten med et låg for at undgå skadedyr.
Men faktisk er det helt centralt for den naturlige nedbrydningsproces, at der kan komme vand ned til komposten, påpeger Jesper Rasmussen.
- Brug et net eller andet, hvor regnvand stadig kan komme igennem, så du undgår at tætslutte komposten, siger han.
Man skal også huske på, at jo større stykker affaldet er i, desto længere tid tager det at blive nedbrudt. Derfor er det bedst, hvis grøntsager og andet bliver smidt i komposten i små stykker.
Her er anbefalingen, at alt, der smides i kompostdyngen, maksimalt er 20-30 centimeter langt.
/ritzau fokus/
Af Ida Tophøj Buur, Ritzau Fokus