Administration 

Sådan har du sikker sex efter fødslen

Skal du bruge samme prævention som før du blev gravid? (Foto: colourbox)

P-piller, p-ring, spiral, pessar eller kondom – der er mange muligheder, når du skal vælge prævention efter fødslen. Vi guider dig igennem præventions-junglen med hjælp fra jordemoder Camilla Gry Temmesen.

1. Kondom: den velkendte klassiker - 97 procent sikker

Kondomet er en rigtig god løsning, når du lige har født. De fleste har prøvet det før, og metoden kan derfor føles dejlig velkendt midt i alt det nye, der sker som nybagte forældre. I de første otte uger efter fødslen, eller så længe kvinden bløder, bør I bruge kondom, da der er stor risiko for infektion i underlivet efter en fødsel. Brug desuden glidecreme sammen med kondomet, da skeden kan være mere tør efter fødslen. På den måde undgår I, at kondomet går i stykker.

Fordele: Beskytter mod infektioner i livmoderen, diverse kønssygdomme og er fri for skadelige hormoner.

Ulemper:
Kondomet kan briste eller glide af under akten, så det er en god idé altid at have noget nødprævention ved hånden. Kondomet er måske nok lidt besværligt og kan ødelægge den gode stemning, fordi I er nødsaget til at stoppe midt i legen for at få det på.

2. Pessar: til planlæggeren - 97 procent sikker
Den lille, runde plastikskål kan virke en smule bøvlet, fordi du skal kunne forudsige, at der bliver brug for den. Pessaret skal nemlig indsmøres i sæddræbende creme og sættes op i skeden en halv time før samleje. Det kan godt være lidt anstrengende i længden, men for nybagte forældre kan planlægningen faktisk være en fordel. Har du tidligere brugt pessar, skal du huske, at dit gamle pessar ikke kan bruges efter fødslen. Bed derfor din læge om at tage mål til et nyt otte uger efter fødslen.

Fordele: For dig, som gerne vil holde dig helt fri af bivirkninger fra hormoner, er pessaret en god løsning.

Ulemper: Pessaret skal sættes op en halv time før samleje, hvilket kan ødelægge spontaniteten og være anstrengende at skulle vente på. Pessaret beskytter dig ikke imod kønssygdomme.

Læs 5 myter om prævention på mama.dk

3. Minipille: p-pillens lillesøster - 98 procent sikkerhed
Minipillen har fået sit navn, fordi den, modsat p-pillen, kun indeholder hormonet gestagen, som går ind og hindrer ægløsningen. Minipillen kan bruges som præventionsmetode uden forbehold lige efter fødslen – også selv om du ammer. Pillerne kan give uregelmæssige blødninger og pletblødninger, hvilket nok er den væsentligste årsag til, at minipiller ikke er så brugte. I Danmark er der mere end 10 gange så mange p-pillebrugere som minipillebrugere. Blandt kvinder, der lige har født, er minipillen dog ret populær.

Fordele: Minipiller indeholder ikke hormonet østrogen og kan derfor bruges, mens du ammer. Giver ingen afbrydelse ved sex.

Ulemper: Nogle minipiller skal tages på samme tidspunkt hver dag, for at den beskytter optimalt. Der findes dog nyere typer af minipiller, som ikke skal tages på samme tidspunkt hver dag, hvorfor disse anbefales nu. Minipiller kan give uregelmæssige menstruationer og pletblødninger samt øget risiko for humørsvingninger. Og så beskytter de ikke imod kønssygdomme.

4. P-piller: den mest brugte - 99,9 procent sikker
Mellem 25 og 30 procent af landets fødedygtige kvinder tyr til de små tabletter, og det gør p-pillen til Danmarks mest brugte præventionsmetode. P-pillen indeholder to hormoner, østrogen og gestagen og frafrådes til kvinder, der ammer, fordi østrogenet påvirker mælkeproduktionen.

Fordele: P-piller virker med det samme, hvis du begynder at tage dem fra første menstruationsdag. Giver ingen afbrydelse ved sex.

Ulemper: P-piller kan give lette bivirkninger de første par måneder som kvalme, brystspændinger, hovedpine, pletblødning, humørsvingninger og øget risiko for blodpropper. Kan påvirke mælkeproduktionen, hvis du ammer, og beskytter ikke imod kønssygdomme.

5. P-ring: til den glemsomme - 99,9 procent sikker
Hvis du er glad for p-piller, men ikke så god til at huske at tage dem hver dag, kan den lille, bløde og bøjelige plastikring måske være noget for dig. Den lille silikonering har samme bivirkninger og sikkerhed som p-pillen, men holder i tre uger. Du skal selv sætte ringen op i skeden og fjerne den igen efter tre uger. I denne pause får du en menstruationslignende blødning, og efter syv dages pause placerer du en ny p-ring i skeden.

Fordele: Du slipper for at skulle huske at spise en pille hver dag. P-ringen giver ingen afbrydelse ved sex.

Ulemper: Kan ligesom p-piller påvirke mælkeproduktionen, hvis du ammer. Risiko for lette bivirkninger som kvalme, brystspændinger, hovedpine, pletblødning og humørsvingninger. Beskytter ikke imod kønssygdomme.

Sex? Nej tak! Læs hvorfor på mama.dk

6. Spiral: bedst til dig, der har født - 98 procent sikker
En spiral er en lille T-formet plastikstav omviklet med kobbertråd (kobberspiral) eller en hormoncylinder (hormonspiral). Spiralen placeres i livmoderen ved en gynækologisk undersøgelse. For dig, der har født, er en spiral en super-god løsning – hvis du har fast partner, vel at mærke. Efter en fødsel vil din livmodermund være mere udvidet end før, og oplægningen af spiralen kan derfor foregå relativt smertefrit. Spiralen kan tidligst lægges op otte uger efter fødslen hos din egen læge. Gør man det før, er der risiko for, at den falder ud.

Fordele: Spiralen virker, så snart den er lagt op. Når den er på plads og sidder korrekt, vil hverken du eller din partner mærke noget til den. Kobberspiralen er fri for hormoner, og vælger du en hormonspiral, er der store chancer for, at din menstruation udebliver efter et halvt år. En spiral kan sidde i op til fem år, før den skal udskiftes. Den kan dog tages ud før, hvis du ønsker at blive gravid igen.

Ulemper: Kobberspiralen giver næsten altid kraftigere og mere smertefuld menstruation. Kobberspiralen kan desuden give øget risiko for underlivsbetændelse. En spiral kan falde ud. Gør den det, skal du straks opsøge egen læge. Beskytter ikke imod kønssygdomme.

4 skarpe til jordemoderen

Hvornår må man starte med sex efter fødslen?
- Lige så snart I begge føler jer parate. Det eneste, I skal huske på, hvis I dyrker sex inden for de første otte uger, er at bruge kondom. Er du blevet syet efter fødslen, vil jeg anbefale, at I venter 14 dages tid. Herefter skulle stingene være væk og bristningen helet.

Hvornår kan man blive gravid igen?
- Det er meget forskelligt fra person til person, hvornår ægløsningen vender tilbage. Men fordi ægløsningen altid kommer før menstruationen, kan du potentielt have ægløsning hele tiden, og du skal derfor huske at beskytte dig – medmindre du altså ønsker at være gravid igen hurtigt efter fødslen.

Hvilken prævention vil du anbefale til kvinder, der lige har født?
- I langt de fleste tilfælde plejer jeg at anbefale kondom, mini-piller eller spiral. Men har du brugt pessar eller p-ring, før du blev gravid, er der intet i vejen for at fortsætte med det. De naturlige præventionsmetoder som sikre perioder, afbrudt samleje og amning er ikke metoder, jeg anbefaler, da de er alt for usikre. P-stav anbefaler jeg heller ikke, da der er set tilfælde, hvor kvinder er blevet alvorligt syge af denne præventionsform.

Kan man blive gravid, når man ammer?
- Når du ammer på fuld tid – det vil sige, når baby ikke får fast føde – giver det en vis beskyttelse mod graviditet. Hos nogle kvinder udskyder amningen nemlig ægløsningen, og der kan faktisk gå helt op til et år eller mere, før menstruationen vender tilbage. Men du skal huske på, at du har ægløsning, før du får menstruation, så ja – du kan sagtens blive gravid, selv om du ammer. Man kan altså aldrig rigtigt stole på denne metode.

Sådan træner du din bækkenbund: Læs mere på mama.dk

Eksperten
Camilla Gry Temmesen er jordemoder og desuden medejer af mom-to-be.dk, der står bag fødselsforberedelseskonceptet Fantastisk Fødsel.

Mand holder barn over hovedet
Nyheder

Vilde beskyldninger mod Musk:
Hemmelige børn og "harems-drama"

To små mørke miniaturemøbler
Nyheder

Vild H.C. Andersen-samling på auktion i New York

Mand i hvidt
Nyheder

Vatikanet melder ud:
Det døde han af

bål i en gade
Nyheder

Advarer: Risiko for totalt kaos

blåt blink på biltag
Krimi

Knivoverfald i Odense:
To sigtet for grov vold

Mand sidder bag skrivebord
Nyheder

Trods nye rygter:
Trump står fast 

en mobilbruger forsøger at overføre penge på sin telefon
Nyheder

Problemer med MobilePay

En kvinde og mand holder om hinanden
Kendte

Nu har hun født:
TV2-par deler godt nyt

Blåt blink på biltag
Krimi

Drama i Aarhus-forstad:
Mand truede med pistol

Målmand kaster sig efter en fodbold
Sport

Målmands-ikon er død

mand kysser kvinde på kinden
Kendte

Påskekys: Nyt kendispar

bekræfter forholdet

politi og teknikere til stede ved neglesalon
Krimi

Eksplosion i neglesalon: 
Vidner så person løbe

fra stedet

mand møder paven
Nyheder

Mødte paven søndag:

Han var meget syg

pave står på balkon
Nyheder

Hvid røg: Sådan vælges en ny pave 

prinsesse Isabella poserer
Kongelige

Se de nye portrætter

af prinsessen 

paven hilser
Nyheder

Paven er død

Nyheder

Christian Langballe er død

bus og varevogn holder på vej
Krimi

Varevogn og Kombardo-bus

i alvorlig ulykke

mand klør sig selv i håret
Sport

Superligaklub fyrer cheftræner 

løve går i naturen
Nyheder

14-årig pige dræbt af løve

ung kvinde poserer
Kongelige

18 år i dag: Prinsesse

kan miste en del af sit

privatliv

Krimi

Mistænkeligt forhold:

Politi massivt til stede

formel 1 racer
Sport

Formel 1:

Piastri stryger til tops

mand og kvinde på den røde løber
Kendte

Sådan blev hun

Karen Seebach

to politifolk bag hver sin pult
Krimi

Anholder mistænkt

for drab på storrøver

smilende kvinde på trappe
Kendte

Pusle drømmer 

om Vild med dans

far og datter på den røde løber
Kendte

Schmeichel: 

Sådan har jeg tabt mig

fodboldspillere i infight
Sport

Sønderjyske

forværrer AaB's krise

tennisspiller med knyttet hånd i triumf
Sport

Rune helt til tops

cykelrytter på sejrspodie med armene i vejret
Sport

Vild dansk sejr

flammer og sort røg fra hus
Krimi

Høje flammer og sort røg

valgvplakat med D og rødt kryds
Nyheder

Fem vil være leder

hånd med vinkelsliber
Nyheder

Udlændinge gode

for dansk økonomi

meget tæt portræt med rød kasket
Sport

Barndomsklub henter

Nicki Pedersen hjem 

Kvinde på talerstolen i Det Hvide Hus.
Kendte

Trumps unge pressechef:

Gift med 32 år ældre mand

Nyheder

J.D. Vance holder påskemøde med pave Frans

To kvinder sigger op i kameraet
Kendte

TV2-stjerne afslører:

Jeg er på dagpenge

glas med kappe og en lottokupon på et bord
Helt vildt

Lørdag blev tre

danskere millionærer:

Her er kuponerne købt

Store bølger
Nyheder

Vilde bølger dræber mindst seks

Krimi

Teenager overfaldet og kidnappet i Viborg

By med kirke set fra luften
Nyheder

Efter bombefund:

11.500 skal evakueres

Flyrester på landevej
Nyheder

Fire personer mister livet i flystyrt

veldækket bord i rumkapsel
Helt vildt

Nu kan du komme til romantisk middag i rummet

politibil og ambulance ved tankstation
Krimi

Ung mand død på tankstation

Biler holder foran port
Nyheder

USA og Iran melder om fremskridt

Nyheder

Zelenskyj: Angreb

trods våbenhvile

formel 1 kører med kasket
Sport

Verstappen satte banerekord

ung pige mellem sine forældre
Kongelige

Vært om Isabellas fest: 

En kæmpe ære

fodboldspillere på græsstadion
Sport

Sent straffesparksmål

frelser gavmilde Barcelona

mennesker i tunnel
Nyheder

Ukraine vil se

handling bag Putins ord 

politi og ambulance ved motorvejstilkørsel
Krimi

Melding om fastklemte

portræt af mand i grå jakke og slips
Nyheder

Kalder russisk

våbenhvile overfladisk

portræt af langhåret kvinde i pels
Kendte

Klatretøsen: 

Afslører kønnet

vindercheck hænger i butik
Helt vildt

Lotto-vinder: Jeg har

hængt mit foto op hos

købmanden

retsbygning i sønderborg
Krimi

Mistænkt for voldtægt

frygtes at fortsætte

Sport

Pragtpræstation

sender Rune i finale

mennesker demonstrerer uden for retsbygning
Nyheder

Anker dødsdom

for blasfemi

Retten i Glostrup set udefra
Krimi

Riffel koster to års

fængsel 

kongelige personer vinker
Kongelige

Deler private fotos af

prinsesse Isabella

chokoladebar
Nyheder

Hypet chokolade

presser prisen op

Nyheder

Putin erklærer

30 timers åbenhvile

golfspiller på banen
Sport

Dansk golfspiller brænder banen af 

mand med jakke
Kongelige

Kongen tager til Japan:

Markerer atombomberne

skrald i naturen
Nyheder

Danske bilister er vejsvin 

Nyheder

Læger: Fjern næsespray

fra hylderne

robot løber
Helt vildt

Robotter løb halvmaraton

- og fik baghjul 

båd på vandet
Nyheder

Bådbrand koster 148 livet

amerikansk flag blafrer i vinden
Nyheder

Turister dropper USA 

donald trump med gult slips
Nyheder

Trump: Det skal være lettere at fyre 

Kvinde i sort gallakjole
Kendte

Kendt tv-vært: 
Har baby med på job

Vejnavn ved en hæk
Nyheder

Grønlændere med opråb:
Vejnavn bør ændres

To unge mænd i gallatøj
Kongelige

Deler private billeder:
Grev Nikolai vækker jubel

en masse mennesker i uniform
Nyheder

Ukraine:  Modtager
909 døde soldater

En bardisk med et poolbord foran
Nyheder

Efter 50 år: 

Populær ungdomsklub
tvunget til lukning

Obamas ser mutte ud
Kendte

Obamas kæmper med skilsmisserygter

Mand med barnevogn
Nyheder

Disse mænd tager mest barsel

MAnd på tennisbane
Sport

Stærk Rune:
Nedlægger norsk
skrækmodstander 

En lille bil i Rom
Debat

Pas på bilgangster-udlejerne

Oversvømmet by
Nyheder

Voldsomt vejr i Italien:
Tre personer døde