Per Knutson blev først helt paf og derefter godt og grundigt gal, da han tirsdag var til møde som bisidder på jobcentret i Svendborg.
Det skete, da han trådte ind i et større lokale, hvor der med skillevægge var indrettet tre til fire interimistiske båse til samtaler mellem ledige og sagsbehandlere.
- Jeg er bare bisidder, og for mit vedkommende var det meget grænseoverskridende. Jeg sad simpelthen og trommede i bordet med fingrene hele tiden, siger han og forklarer:
- Man har jo svært ved at koncentrere sig, når det vrimler rundt med personer rundt omkring. Du kan også sidde og høre det hele i de andre båse. Og det er jo personfølsomme oplysninger, man sidder med.
Et jobcenter i København er indrettet, så møder kan blive afbrudt, fordi andre skal igennem lokalet. Læs den historie her.
Per Knutson forklarer, at skillevæggene er meget tynde, og ligner nogle, der kan bruges som opslagstavler.
Han blev så rasende, at han tog et billede (se det herunder, red.) af lokalet og båsene. Han lagde dem på Facebook med ordene:
"Direkte usmageligt, føj for s.... siger jeg bare."
(Artiklen fortsætter under billedet)
Foto: Per Knutson
Jobcenterleder og arbejdsmarkedschef i Svendborg Kommune, Hanne Michaelsen, mener dog ikke, det er et problem, at man kan overhøre personlige samtaler i jobcentret.
- De samtaler, der bliver afholdt i de faciliteter (båsene, red.), er jobrettede samtaler, der ikke skulle indeholde personfølsomme oplysninger, siger Hanne Michaelsen.
I København har kommunen haft indrettet en lægeklinik i et et jobcenter. Borgmesteren indrømmede, at det var ulovligt. Læs den historie her.
Hun uddyber, at samtaler afholdt i båsene typisk handler om folks jobsøgnings-aktiviteter.
Men når det handler om jobsøgninger, sker det så ikke, at personlige omstændigheder bliver vendt og drejet?
- Hvis vi kommer ind på personfølsomme oplysninger, så kan vi tilbyde borgerne samtale i vores samtalerum, siger Hanne Michaelsen.
Ifølge hende er det et fortolkningsspørgsmål, hvornår en samtale i jobcentret bliver for personlig til, at den kan afholdes i fællesrummet.
Men alle samtaler om en borgers specifikke jobsituation er vel personlige?
- Der er forskel på, om det er en personlig samtale, eller om det er en samtale, der indeholder personfølsomme oplysninger.
Mulighed for at flytte samtalen
Hanne Michaelsen forklarer, at man på jobcentret ikke har faciliteter til, at alle personlige samtaler kan blive afholdt i et separat kontor, og at man med båsene er bedre i stand til at afholde samtaler med folk, der "kommer lige ind fra gaden".
Hun agter ikke at stoppe med at afholde personlige samtaler i båsene, selvom hun er bekendt med, at en borger som Per Knutson finder det grænseoverskridende.
Men er det ikke et problem, at en borger finder det ubehageligt at gå til møder i jeres jobcenter?
- Hvis en borger finder det ubehageligt, og der kommer personfølsomme oplysninger frem, er der altid muligt at flytte samtalen ind i et mødelokale, lyder det fra Hanne Michaelsen.