Roskilde Festivalen er igang og har for længe siden meldt udsolgt. Og med 130.000 gæster og frivillige bliver det til rigtig mange tomme plastickrus og dåser. Så selvom der er penge at tjene, er arbejdet også usædvanlig hårdt.
- Der er kæmpe køer ved pantboderne, og både pantsamlerne og dem, der sorterer, har ekstra meget at se til i år.
Det fortæller Roskilde Festivals talskvinde Christina Bilde. Hun er derfor opmærksom på, at de pantsamlere, der køber en billet for at samle pant på pladsen, er en nyttig ressource for festivalen.
- Der er ingen tvivl om, at de står for en stor del af oprydningen. De er professionelle og arbejder yderst effektivt, fortæller hun.
Hårdt arbejde for pantsamlerne

Vero Seryc er imponeret over pantmængden på Roskilde Festival. Foto: Marie Hein Plum
At arbejdet med at samle pant er hårdt i år kan Vero Seryc fra Nigeria godt skrive under på. Hun var her også sidste år og er imponeret over al den pant, som festivalgæsterne kan producere.
- Der er rigtig meget arbejde. Så selvom jeg kan tjene fine penge på det, så er det også rigtig hårdt.
Men ikke desto mindre er det slidet værd.
- Det er et godt job for mig. Det er derfor, jeg kom tilbage. Og så får jeg også danset lidt, hvis der er et godt afrikansk band, der spiller, fortæller hun.
Respekt for det sure job
Tidligere har der været mange problemer med konflikter mellem de professionelle pantsamlere og festivalgæsterne. Selvom de er en vigtig del af oprydningen, så kan de også komme til at tage øl, der ikke er helt tomme endnu. Og det kan gøre en øltørstig festivalgæst sur.
- Da der begyndte at komme flere professionelle pantsamlere, kørte vi en kampagne om god pantstil. Her fortalte vi både pantsamlerne og festivalgæsterne, at de skal respektere hinanden, fortæller Christina Bilde.
Det og flere andre tiltag har gjort, at festivalen ikke længere har problemer med festivalgæster, der bliver sure på pantsamlerne.
- Folk ved godt, at alle er velkomne, og efter den ekstra fokus på problemet oplever vi ikke den samme grad af konflikter som tidligere.
Også Vero Seryc synes, at festivalgæsterne respekterer hendes arbejde.
- Folk er rigtig søde ved mig. Ellers var jeg ikke kommet tilbage.