De Radikales forslag om at investere massivt i uddannelser tages imod med kyshånd fra den øvrige røde blok i S og SF.
R vil investere tre mia. kr. i uddannelsessystemet over de næste ti år og bl.a. oprette 10.000 nye studiepladser. Pengene skal bl.a. findes ved en efterlønsreform.
Partiet lægger desuden op til, at 25 procent af en årgang skal starte på universitetet, og at seks ud af ti unge i 2020 skal gennemføre en videregående uddannelse.
"Vi er helt enig med De Radikale i, at flere skal tage en lang og mellemlang uddannelse. Vores mål er at skaffe 15.000 ekstra studiepladser. Til det har vi afsat to mia. kr.," siger videnskabsordfører Rasmus Prehn (S).
Udspillet, som S og SF står bag, er knap så ambitiøst som det radikale, erkender Rasmus Prehn.
Hvor S og SF vil have 50 procent af en ungdomsårgang igennem en videregående uddannelse, skruer De Radikale i det nye uddannelsesudspil nu det tal op til 60 procent.
"Vi vil rigtig gerne samarbejde med De Radikale, og vi synes, at deres ambitiøse mål er spændende. Det eneste, vi ikke er enig i, er finansieringen. Vi vil bevare efterlønnen, men det skal ikke skille os ad på spørgsmålet om, at flere skal have en videregående uddannelse," siger Rasmus Prehn.
I hovedforbundet FTF, der repræsenterer bl.a. lærere, sygeplejersker og politifolk, er der jubel over R-forslag.
Her frygter man, at Danmark vil komme til at mangle medarbejdere med erhvervsrettede videregående uddannelser, som f.eks. sygeplejersker, lærere, it- professionelle og bygningskonstruktører, hvis ikke der gøres noget.
"Vil vi sikre fremtidens vækst og velfærd, er det helt afgørende, at vi sætter ind med en seriøs indsats for at udvikle kvaliteten i de videregående uddannelser og sikre, at flere gennemfører uddannelserne. Derfor er det glædeligt, at De Radikale kommer med et konkret bud, som tager den udfordring op", siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
I år starter 21 procent af en ungdomsårgang på en universitetsuddannelse, hvilket er ny rekord.