Landets folketingspolitikere har igen dumpet troværdighedstesten. For niende år i træk placerer de sig solidt i bunden af listen over den mest troværdige faggruppe lige efter brugtvognsforhandlere.
Derfor er Folketingets formand Pia Kjærsgaard heller ikke overrasket over resultatet.
- Jeg bliver da ærgerlig over det, men det kommer ikke som et chok for mig. Vi er for dårlige til at sige, at der tog vi fejl, eller at den sag skal jeg lige have læst ordentligt op på, inden jeg udtaler mig, og så har løftebrud også en betydning, forklarer Pia Kjærsgaard placeringen som bundprop.
Danskerne er for hårde ved politikerne
Analysen viser, at politikerne i danskernes øjne er exceptionelt ringe til at erkende deres fejl. Kun en procent af danskerne synes i høj grad eller meget høj grad, at folketingspolitikerne er gode til at erkende deres fejl, når de har truffet en forkert beslutning.
Derudover er danskerne gennemgående uimponerede over politikernes arbejde. Kun seks procent synes, de gør et beundringsværdigt arbejde.
En alt for hård dom, mener Pia Kjærsgaard.
- Jeg synes, danskerne er for hårde over for politikerne. Vi har et godt liv, og vi skal ikke klage, men mange tror f.eks, at vi holder fire måneders sommerferie. Det gør vi altså ikke, og det har journalisterne ikke været gode til at forklare, siger Pia Kjærsgaard.
"I er ikke selv for gode"
Hun bider da også særligt mærke i, at politikerne og bilforhandlerne igen får selskab af journalisterne i bunden af listen.
- I er jo heller ikke selv alt for gode. Vi burde tage hinanden i hånden og se, om vi kan gøre noget. Jeg synes, vi skal begynde at tale hinanden op i stedet for at tale hinanden ned, siger Pia Kjærsgaard.
Det er særligt journalisternes brug af larmende overskrifter, der ikke harmonerer med indholdet i artiklen, der gør journalister utroværdige, mener Pia Kjærsgaard.
- Og så er tonen blevet meget hårdere. Nogle gange virker det som en fornøjelse i sig selv at få en politiker ned med nakken, siger hun.
Politikerne skal på studieture
Efter sidste års troværdighedsmåling, der gav politikerne samme placering, blev der skabt en arbejdsgruppe med et medlem fra hvert parti, der skulle komme med nogle forslag til, hvordan Folketinget bliver mere tilgængeligt for danskerne.
Indtil videre lyder et af forslagene på, at politikerne i højere grad skal ud på indenlandske studieture, hvor udvalg, der behandler en sag, eksempelvis kan være på et rådhus ude i provinsen i nogle dage, så borgerne har nemmere ved at komme til dem.
De endelige forslag fra arbejdsgruppen er snart klar, men det er kun et lille skridt på vejen.
"Jeg gør, hvad jeg kan"
For at politikernes troværdighed skal løftes, kræver det, at folketingspolitikerne selv gør deres for det.
- Jeg gør, hvad jeg kan, men jeg er jo nødt til at have de andre med. Det er et ensomt job at være folketingsmedlem, men også et selvstændigt job, siger Pia Kjærsgaard.
Som Folketingets formand oplever hun ofte at få mails fra borgere, der vil have hende til at sige til politikerne, at de ikke må gøre det ene eller andet.
- Jeg kan jo ikke sige til en folketingspolitiker, at han ikke må sidde på Facebook i folketingssalen. Jeg er jo ikke skolelærerinde, siger Pia Kjærsgaard.
TEST DIG SELV HERUNDER. KAN DU GÆTTE, HVEM DER BLIVER OPFATTET SOM MEST TROVÆRDIG?
Quiz Maker - powered by Riddle
Troværdighedsundersøgelsen er lavet af Radius Kommunikation for niende år i træk med 2.037 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 18-75 år.